Agencija za borbu protiv korupcije Kosova pokrenula postupke protiv funkcionera Srpske liste

Foto: KoSSev

Agencija za borbu protiv korupcije Kosova je pokrenula istražni postupak protiv više funkcionera Srpske liste, javlja Radio Slobodna Evropa.

Razlog za pokretanje postupaka je to što funkcioneri Srpske liste, koji su na raznim pozicijama na centralnom i lokalnom nivou u kosovskim institucijama, nisu redovno prijavljivali svoju imovinu ili primanja koja ostvaruju, potvrđeno je za RSE iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Kolektivno glasanje
FOTO: KoSSev

Postupak je pokrenut protiv predsednika Srpske liste Gorana Rakića, zamenika predsednika Skupštine Kosova iz redova Srpske liste Slavka Simića, šefa poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Kosova Igora Simića, poslanika Zorana Mojsilovića i Verice Ćeranić, bivšeg poslanika Ivana Todosijevića, gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, gradonačelnika Leposavića Zorana Todića, odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica Aleksandra Spirića.

Takođe, kosovska Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula istražni postupak protiv Zlatka Minića, Miodraga Ralića, Veroljuba Stankovića, Milorada Jovanovića, Milana Ivanovića, Srđana Nikolića.

Iz Agencije napominju da se preduzimaju sve istražne radnje oko prikupljanja i analiziranja relevantne dokumentacije.

U slučaju Ljubinka Karadžića, bivšeg poslanika u Skupštini Kosova i zamenika gradonačelnika u opštini Gračanica kod Prištine, Osnovno Tužilaštvo u Prištini je obustavilo istragu. Karadžić je u srpskom sistemu bio predsednik Privremenog opštinskog organa Priština.

U slučaju bivšeg predsednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, Osnovno Tužilaštvo u Prištini je odbacilo krivičnu prijavu Agencije. Nikolić je i koordinator privremenog opštinskog organa Štrpce u srpskom sistemu. Uhapšen je krajem decembra prošle godine zbog nelegalnog izdavanja dozvola za gradnju na Brezovici, nakon čega mu je određen jednomesečni pritvor.

Inače napisi o duplim platama i višestrukim funkcijama funkcionera Srpske liste u dva sistema nisu novina

RSE je i avgusta prošle godine pisao o „duplim platama“ jer većina funkcionera Srpske liste imaju bar po jedno radno mesto u kosovskom i srpskom sistemu.

Iako funkcionere Srpske liste zakoni i u Srbiji i na Kosovu obavezuje da prijavljuju sva primanja i kosovskoj i srpskoj Agenciji za borbu protiv korupcije, oni to rade selektivno.

Koje duple funkcije obavljaju funkcioneri Srpske liste?

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kosovskoj Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da u okviru srpskog sistema obavlja još dve funkcije.

On je direktor Javnog komunalnog preduzeća u Severnoj Mitrovici “Standard”, te asistent u nastavi na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija u Peći, koja funkcioniše u srpskom sistemu i koja je izmeštena u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova.

Za ove dve pozicije Rakić je plaćen sa oko 92.000 dinara, odnosno oko 750 evra.

Rakić Goran Izbori
Rakić nakon glasanja/FOTO: KoSSev

Rakić ni srpskoj agenciji nije prijavio primanja koja ostvaruje u kosovskim institucijama.

Igor Simić je poslanik u Skupštini Kosova ali dobija prihode i za funkcije u srpskom sistemu, iz Penzijsko-invalidskog osiguranja i Ekonomskog fakulteta u Severnoj Mitrovici.

Srpska lista miting Srpska lista kampanja Igor Simić
FOTO: KoSSev

Zoran Todić je gradonačelnik Leposavića po kosovskom sistemu i predsednik opštine Leposavić u srpskom sistemu.

Milan Radojević je gradonačelnik Severne Mitrovice za šta dobija platu iz budžeta Vlade Kosova ali i direktor srpskog Fonda penzijsko i invalidskog osiguranja u Severnoj Mitrovici.

Milan Radojević
FOTO: KoSSev

Slična situacija je i sa ostalim funkcionerima Srpske liste, odnosno većina njih obavlja funkcije u kosovskom i srpskom sistemu što ne prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije Kosova, odnosno Agenciji za sprečavanje korupcije Srbije.

Srpska lista konferencija za štampu
FOTO: KoSSev

Podsetite se ranijih tekstova u vezi sa kadriranjem i u vezi sa (ne)prijavljivanjem imovine funkcionera:

Agencija za borbu protiv korupcije pokreće slučaj protiv Rakića u vezi sa ne/prijavljivanjem imovine

Preko 20 funkcionera Srpske liste i pojedinaca dobilo funkcije i u srpskom sistemu

Vučić: Ukinuće nam plate u školama i bolnicama ako se ne bude čuo glas Srpske liste

Većina funkcionera Srpske liste imaju bar po jedno radno mesto u kosovskom i srpskom sistemu

Imovina i prihodi poslanika i gradonačelnika Srpske liste, bez podataka o Vučini Janković

Srpski funkcioneri na Kosovu ne prijavljuju imovinu i prihode po srpskom zakonu

Vorgučić o kadriranju na KiM: Dovode ljude koji sa strukom nemaju veze, partija hoće da im se oduži

Kadriranje na KiM u 2021 (3): Domovi zdravlja, Apoteka, arhiv, pozorište, Mreža Most, DIF…

Kadriranje u PO: Iz Srbice u Zvečan, Lipljana u Štimlje, Štimlja u Lipljan, Kačanika u Dečane, K.Polja u Glogovac, Glogovca u K.Polje

Kadrovske promene na KiM: Todosijević i Simić predsednici Upravnog i Nadzornog odbora KBC Kosovska Mitrovica

Kadrovske promene u Privremenim organima opština sa KiM

Počinje primena plana Srbija 2020-2025: Stići do svake srpske porodice na KiM

Kosovska vlada odskočna daska za pozicije u Vladi SrbijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.