Kadrovske promene u Privremenim organima opština sa KiM

Na poslednjoj sednici Vlade Srbije održanoj 27. februara donet je niz kadrovskih rešenja u Privremenim organima opština na Kosovu i Metohiji za 12 mesta. Odluke su se ticale razrešenja predsednika privremenih organa i članova, te imenovanja novih, a bila su i dva slučaja rokade, poput Privremenog organa za opštinu Đakovica, kada se dosadašnji predsednik imenuje za člana, a član za predsednika ovog tela, ili razrešenje predsednika Privremenog organa za Suvu Reku i njegovo istovremeno imenovanje na istu funkciju za Orahovac. Među odlukama je i razrešenje na lični zahtev načelnice pećkog okruga, Vinke Radosavljević, koja je nedavno u Osnovnom sudu u Mitrovici osuđena uslovno zbog korišćenja službenog automobila kosovskog Ministarstva lokalne samouprave u privatne svrhe.

U decembru zvanično najavljen kao veliki plan „Srbija 2020 – 2025“ sa jednom od ključnih poruka za privremene organe i druge zvaničnike na KiM: Rezultati u januaru, inače smene u februaru, uz najavljivanje i promena u privremenim organima.

„Naša obaveza je da u 2020. godini stignemo do svake srpske porodice na KiM, a stigli smo do veoma mnogo, a i još ima veoma mnogo do kojih nismo stigli i kojima je pomoć preko potrebna (…) Svi srpski predstavnici u privremenim organima dobili su radnu obavezu za praznike i da  u danima koji slede – obiđu srpska domaćinstva na Kosovu i Metohiji koja su zaboravili, koja su zapostavili i čije probleme nisu rešavali i da reše te probleme, da razgovaraju sa ljudima, i da rade šta god je moguće. Niko ni od nas, ni od njih nije primao platu zato da bi sedeo, čapras-divanio i pričao prazne priče“, kazao je na samom isteku 2019, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, predstavljajući plan posle velikog sastanka sa Srpskom listom – političkom strukturom i rukovodiocima institucija.

„Ko se ne bude toga pridržavao, ko ne bude na terenu u januaru mesecu, nema ljutiš. Na kraju januara meseca, početkom februara, biće promena i u privremenim organima i na rukovodećim pozicijama u institucijama Republike Srbije i u mnogim drugim mestima“, poručio je posle sastanka sa ovim Srbima sa Kosova, Marko Đurić.

Kakva je rekapitulacija za njihov rad kod nadređenih bila, nije poznato, ali jesu odluke u Službenom glasniku.

Na sednici pred kraj februara Vlada je donela rešenje o razrešenju dosadašnje načelnice Pećkog upravnog okruga sa sedištem u Peći, Vinke Radosavljević.

Kako se navodi, Vinka Radosavljević razrešena je dužnosti na lični zahtev.

Ona je inače nedavno u kosovskom Osnovnom sudu u Mitrovici, kako je potvrdio portal „Zakletva za pravdu“ koji prati rad sudova, osuđena na šestomesečnu uslovnu kaznu zatvora zbog korišćenja službenog automobila u privatne svrhe 2018. godine kada je istovremeno vršila i funkciju savetnice u Ministarstvu lokalne samouprave u kosovskoj vladi.

Ostale odluke tiču se kadrovskih promena u privremenim organima za 11 opština, odnosno mesta.

Na osnovu člana 86. stav 6. Zakona o lokalnoj samoupravi i odluke o obrazovanju Privremenog organa u opštinama na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, vlada je na istoj sednici donela rešenje o razrešenju i imenovanju predsednika i članova Privremenog organa opštine Gnjilane.

Razrešeni su Srđan Mitrović, predsednik i članovi Stanko Trajković, Goran Cvetković i Aleksandar Stanojević, dok je za predsednika Privremenog organa opštine Gnjilane imenovan Saša Milošević, a za članove Ljubomir Stanojković, Mirjana Simijonović i Srđan Mitrović.

Razrešeni su i imenovani i predsednik i članovi Privremenog organa opštine Obilić, te su tako Nenad Denić, predsednik i članovi Momčilo Stević i Trajko Jakovljević razrešeni.

Njih su zamenili Goran Dančetović, predsednik, a za članove su imenovani Milan Mihajlović i Predrag Načić.

U Privremenom organu opštine Đakovića razrešen je Kosta Belošević, doskorašnji predsednik i na istoj sednici imenovan za člana, dok je Milenko Jovanović, doskorašnji član sada predsednik Privremenog organa ove opštine.

Božidar Šarković razrešen je dužnosti predsednika Privremenog organa opštine Klina, a na ovo mesto imenovan je Vlado Šmigić.

Razrešen je i predsednik Privremenog organa opštine Suva Reka, Aleksandar Micić, ali je na ovoj sednici vlade, Micić imenovan za predsednika Privremenog organa opštine Orahovac.

Što se tiče opštine Kosovo Polje, dužnosti člana Privremenog organa opštine Kosovo Polje razrešena je Tijana Bojković, dok je na istoj sednici imenovan Boban Stanković za člana Privremenog organa ove opštine.

I u najsevernijoj opštini na Kosovu i Metohiji, Leposaviću, razrešen je član Privremenog organa ove opštine, Prvoslav Antonijević, a Nataša Nastić je na istoj sednici imenovana za člana Privremenog organa opštine Leposavić.

Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Odluke o obrazovanju Privremenog organa u gradu Prištini i opštinama Novo Brdo i Peć, na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, Vlada je donela rešenje kojim se razrešava Ranko Jovanović dužnosti člana Privremenog organa opštine Novo Brdo, a na isto mesto imenuje Milica Jovanović.

Miroslav Đorđević razrešen je dužnosti člana Privremenog organa opštine Štrpce, a imenovan za člana Privremenog organa opštine Štrpce je Branislav Nikolić, inače poslanik u aktuelnom sazivu kosovske skupštine.

Imenovanja i razrešenja nisu zaobišla ni Privremeni organ opštine Dečani, tako je dužnosti razrešen član Privremenog organa opštine Dečani, Zoran Đurđević, a za člana Privremenog organa opštine Dečani imenovan Goran Lazić.

Privremeni opštinski organi postoje već 7 godina nakon što je Vlada Srbije prethodno raspustila skupštine, uprkos odlukama Ustavnog suda

Skupštine opština na KiM, u okviru sistema Republike Srbije, raspuštene su 2013. godine odlukom Vlade Srbije, i to nakon što su samo godinu dana pre  – posle tadašnjih lokalnih izbora održanih 6. maja, one i formirane. Po njihovom raspuštanju, opet odlukom Vlade Srbije, formirani su privremeni organi.

Odluka o raspuštanju opština na Severu Kosova doneta je pred održavanje lokalnih izbora u okviru sistema „Republike Kosovo“, koji su tada de fakto održani po prvi put u tom delu Kosova. Iako je prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Srbije predsednik Skupštine morao u roku od dva meseca od dana raspuštanja ovih opština da raspiše izbore za odbornike, kako bi se konstituisala nova jedinica lokalne samouprave, to se nije dogodilo.

Ulogu lokalnih samouprava u sistemu Republike Srbije, tako su na terenu preuzeli privremeni organi, kojih bi trebalo da ima 29, koji funkcionišu istovremeno uz opštine u kosovskom sistemu. Štaviše, nisu (bili) retki slučajevi gde je predsednik privremenog organa, na primer, istovremeno i odbornik, ili zamenik gradonačelnika u opštini po kosovskom sistemu.

U međuvremenu, Ustavni sud Srbije je odluku o raspuštanju SO Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina („Službeni glasnik RS”, broj 42/10) i formiranju privremenih organa 3. aprila 2014, proglasio neustavnom i nezakonitom.

U okviru procesa Unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji koji nikada nije dobio zvanični epilog, nestavši takođe sa javne političko-medijske agende, na okruglom stolu u Nišu u februaru 2018, ministar lokalne samouprave Branko Ružić, kazao je da jačanjem saradnje opština jača i osećaj sigurnosti Srba na KiM.

„Srbija danas svoj uticaj na Kosovu i Metohiji realizuje i kroz 29 privremenih opštinskih organa čijim očuvanjem održavamo ustavno-pravni poredak Republike Srbije,“ rekao je Ružić i dodao da su „privremeni organi značajni i za egzistenciju nekoliko hiljada srpskih porodica u pokrajini“.

„Time pokazujemo da 150.000 naših sunarodnika na Kosovu imaju podršku i zaštitu, zavređuju pažnju i život dostojan 21. veka,“ kazao je ovaj zvaničnik SPS i srpske vlade pre dve godine.

Pred kraj prošle godine, Vlada Srbije je takođe donela niz kadrovskih rešenja kojima je funkcionere Srpske liste, ali i nestranačke ličnosti, tada imenovala na jednu ili više pozicija u srpskom sistemu. Većina imenovanih iz Srpske liste već obavlja funkcije i u kosovskom sistemu. Preko 20 funkcionera Srpske liste i pojedinaca dobilo je tom prilikom funkcije i u srpskom sistemu, najviše u savetima fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Juče je predsednica skupštine, Maja Gojković, svečano potpisala odluku Narodne skupštine o raspisivanju lokalnih izbora u većini opština u Srbiji. Gojković je naglasila da se odluka o raspisivanju izbora ne odnosi na skupštine gradova Zaječara, Bora i Beograda i skupštine opština Kosjerić, Lučani, Aranđelovac, Negotin, Majdanpek, Mionica, Medveđa, Preševo, Kula, Doljevac, Kladovo i Smederevska Palanka, u kojima su održani vanredni izbori u periodu od 2017. do 2019. godine. Međutim, predsednica skupštine nije pominjala opštine i gradove na KiM gde od 2013. godine parlamentarne i predsedničke izbore Republike Srbije organizuje OEBS, tačnije, organizuje – „prikupljanje glasova“, dok se lokalni uopšte ne održavaju.

Neposredno nakon što je Gojković potpisala odluku o raspisivanju lokalnih izbora, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, raspisao je i parlamentarne izbore u Srbiji za isti datum –  26. april, najavljujući prethodno jednu od najdužih kampanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.