Vorgučić o kadriranju na KiM: Dovode ljude koji sa strukom nemaju veze, partija hoće da im se oduži

FOTO: Direktor RTV Kim Isak Vorgučić/RTV Kim

Vlada Srbije je tokom ove godine donosila više kadrovskih rešenja koja se tiču Kosova i Metohije. Reč je o imenovanjima članova i predsednika upravnih i nadzornih odbora srpskih institucija na Kosovu, čak i onih čiji rad od 1999. nije vidljiv za javnost. Više ovih ustanova je tokom godine dobijalo prefiks „privremeni“ ili „u osnivanju“, a najveći broj se ticao imenovanja u „privremenim organima“, pri čemu je primenjeno rotiranje istih imena iz opštine u opštinu, uključujući i one opštine u kojima skoro pa i da nema srpskog stanovništva. 

Kadrove na Kosovu je skoro uvek određivao ili potvrđivao Beograd, ali se tu retko kada vodilo računa o stručnosti, već najpre o partijskoj podobnosti, ocenio je za KoSSev direktor RTV Kim, Isak Vorgučić.

To je naročito vidljivo od dolaska SNS-a na vlast, a u 2021. godini to „dostiže svoj vrhunac“, dodaje.

Poseban fenomen u kadrovskim odlukama je to što se ista rotiraju iz opštine u opštinu, sa funkcije na funkciju. Takođe, u pitanju je više opština u kojima od posle rata živi upadljivo većinski albansko stanovništvo.

Među skoro 50 članova privremenih opštinskih organa u ukupno 23 opštine na Kosovu kojima se ove godine bavila Vlada Srbije, preko 10 imena se spominje više puta.

„Očigledno je iz najnovijih imenovanja da vodeća mesta u upravnim odborima dobijaju ljudi koji sa tom strukom nemaju nikakve veze, ali su to svakako poznata imena kojima partija hoće da se na neki način oduži“, smatra Vorgučić.

Vorgučić podseća da će još malo pa decenija od kako su organi Republike Srbije na Kosovu – privremeni. Starim rukovodstvima je istekao mandat, a izbori za nova nikada nisu raspisani.

Kaže da se demokratsko pravo da građani biraju one koji ih predstavljaju ukinuto time što „republika (tj. partija na vlasti) u intervalima imenuje svoje poslušnike na pozicije na kojima ih očekuju dobra primanja ni za kakav rad“.

„Ovi se pak partiji oduže prilikom svakih narednih izbora organizovano izvodeći ljude na glasanje i nameštajući izbore“, poručio je.

Pošto je boravak u određenom organu „privremen“, kako dodaje Vorgučić, tako je i neophodno da se na upražnjena mesta dovedu „novi – stari“ ljud:

„Jer bi gubitkom državnog primanja mogli da dođu u iskušenje da javno progovore o načinima na koje se manipuliše demokratskim izborima, ili čak rodbinskim i kumovskim vezama onih koji troše budžetska sredstva građana, ne radeći ništa“, smatra Vorgučić.

Ipak u kadrovskoj politici za Kosovo iz Beograda, to jest, „ovakvih rokada sa mesta na mesto“, postoje višegodišnji „apsolutni pobednici“ – članovi SPS.

Kaže da ih na Kosovu „tradicionalno mnogo ima“, a zbog toga što je ova partija deo svih vladajućih koalicija već skoro neprekidno tri decenije.

Konačno, na pitanje da prokomentariše ukidanje pojedinih nadzornih i upravnih organa, te postavljanje istih, ali „privremeni“ ili „u osnvanju“, kakav je slučaj sa Apotekom u Kosovskoj Mitrovici, KBC Priština, Vorgučić kaže da to „zaista ne razume“.

„Ne znam šta su time hteli da postignu, i zbog čega bi organi koji već postoje, prelazili u privremene, ili čak organe u osnivanju, osim ako to zaista nisu neki organi koje Beograd planira kao ‘trajne’, kada se te srpske institucije integrišu sa kosovskim“, kazao je.

U svakom slučaju, Vorgučić ocenjuje da je reč o netransparentnom procesu, te da javnost ostaje bez informacija o institucijama koje su namenjene da služe građanima.

Detaljnije o kadrovskim promenama u srpskim institucijama na Kosovu čitajte u posebnim vestima:

Kadriranje na KiM u 2021 (3): Domovi zdravlja, Apoteka, arhiv, pozorište, Mreža Most, DIF…

Kadriranje u PO: Iz Srbice u Zvečan, Lipljana u Štimlje, Štimlja u Lipljan, Kačanika u Dečane, K.Polja u Glogovac, Glogovca u K.Polje

Kadrovske promene na KiM: Todosijević i Simić predsednici Upravnog i Nadzornog odbora KBC Kosovska Mitrovica

Kadrovske promene u Privremenim organima opština sa KiM

Počinje primena plana Srbija 2020-2025: Stići do svake srpske porodice na KiM

Kosovska vlada odskočna daska za pozicije u Vladi Srbije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.