Kadriranje na KiM u 2021 (3): Domovi zdravlja, Apoteka, arhiv, pozorište, Mreža Most, DIF…

Vlada Srbije je tokom ove godine donosila više kadrovskih rešenja koja se tiču Kosova i Metohije. Za razliku od prvog dela godine, kada je akcenat bio na postavljanju predsednika upravnih i nadzornih odbora ustanova u nove privremene sazive, ili sazive u osnivanju, od juna do kraja godine odluke su se uglavnom ticale imenovanja u Privremenim opštinskim organima. 

Ipak, i u drugom šestomesečju ove godine, na sednicama Vlade Srbije donešeno je više odluka i izmena o postavljenju i imenovanju kadrova, prevashodno u upravnim i nadzornim odborima, koji su u većini označeni kao „privremeni“, te nekoliko o novim-starim v.d. ili rukovodiocima.

U nastavku objavljujemo i treći deo kadrovskih rešenja Vlade Srbije za KiM u godini na izmaku.

Na 64. sednici od 16. juna, Radmila Popović razrešena je dužnosti direktora Arhiva Kosova i Metohije i to na lični zahtev, dok je na ovu poziciju, ali kao vršilac dužnosti imenovan Marko Marković.

Na istoj sednici rezrešeni su dužnosti u upravnom odboru Narodnog pozorišta u Prištini, Maša Mihailović kao predsednica, kao i članovi Jelena Knežević, Dragan Petrović, Snežana Zubić, Dejan Stojanović, Igor Damnjanović i Vladislav Đerković.

Istovremeno, u upravni odbor ovog pozorišta imenovani su ponovo Maša Mihailović za predsednicu, a za članove: Jelena Knežević, Spasoje Milovanović, Jelena Stojanović-Patrnogić i Igor Damnjanović.

Na ovoj sednici razrešen je dužnosti predsednik Privremenog Upravnog odbora apotekarske ustanove Kosovska Mitrovica u osnivanju: Vojin Drobnjaković i to na lični zahtev.

A na ovo mesto postavljen je Stevan Pavićević –  na mesto predsednika Upravnog odbora apotekarske ustanove Kosovska Mitrovica.

Na 83. sednici, 30. septembra, razrešen je pa ponovo postavljen isti direktor Narodnog pozorišta u Prištini, Predrag Radonjić.

Takođe, Slavica Čanković razrešena je sa mesta v.d. direktora Doma Zdravlja u Prištini, a na njeno mesto postavljen je Miroslav Ilić.

Isto tako, Ivan Vasić koji je početkom ove godine bio razrešen dužnosti direktora Doma zdravlja u Zvečanu, sada je imenovan za v.d. direktora Doma Zdravlja Zvečan u osnivanju.

U privremeni upravni odbor ovog Doma zdravlja, imenovani su Desanka Novaković za predsednicu, inače iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, a za članove Ljiljana Aksentijević, pravnica iz Zvečana i lekar Gordana Milović iz Doma Zdravlja Zvečan.

U Privremeni nadzorni odbor ovog doma zdravlja za predsednika je izabran Živorad Radojković iz Zavoda za javno zdravlje KM, a za članove Branislav Milosavljević, elektrotehničar pogona iz Zvečana i Dragana Milovanović iz Doma zdravlja u osnivanju.

Takođe, u Zubinom Potoku, Tatjana Vlašković imenovana je za v.d. direktora Doma Zdravlja Zubin Poroku u osnivanju.

Za predsednika Privremnog upravnog odbora Doma Zdravlja u Z.Potoku imenovan je Marko Vulović, master inženjer elektrotehnike i računarstva iz JP „Elektrokosmet Priština“, a za članove Aco Trifunović, veterinar iz zemljoradničke zadruge Mokra Gora i lekar Vesna Biševac iz Doma Zdravlja Zubin Potok.

Kada je u pitanju Privremeni nadzorni odbor Doma Zdravlja u Zubinom Potoku, za predsednika je na istoj sednici imenovan Uroš Jakšić, sa Akademije strukovnih studija kosovsko-metohijska iz Zvečana, a za članove Marinko Kasalović, odbornik iz Z.Potoka i Aleksandar Antonić, lekar u Domu zdravlja u Zubinom Potoku.

Na 88. sednici 3. novembra, razrešen je pa ponovo postavljen Dejan Eraković dužnosti člana Nadzornog odbora „Javnog preduzeća za razvoj i unapređivanje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija Mreža-Most”, Beograd.

Na 91. sednici u novembru, U upravnom odboru Narodnog pozorišta u Prištini, razrešen je član Spasoje Milovanović na lični zahtev, a na njegovo mesto imenovana je Jasna Dimitrijević, Upravnica zadužbine Ilije Kolarca.

Konačno, na 103. sednici vlade sada pred kraj godine, Marko Radosavljević, master elektrotehnike imenovan je za člana saveta DIF-a u Leposaviću.

Tokom čitave godine, znatan broj kadrovskih odluka ticao se produžetka ugovora na pozicijama „vršilac dužnosti“ pre svega u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, a potom u manjem broju i u „Kancelariji za Kooordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini“.

Primera radi, na 67. sednici od 1. jula, Milija Marković postavljen je, u tromesečnom mandatu, za „v.d. pomoćnika direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini – Sektor za pravne, finansijske i opšte poslove“, a na 78. sednici održanoj 9. septembra, Miloje Zdravković postavljen je za v.d. direkora ove Kancelarije.

Pored Petra Petkovića i Dejana Pavićevića, rešenja u Kancelariji za KiM pripremana su i za ostale v.d. funkcionere: Miljana Ranđelovića, Dušicu Nikolić, Borislava Tajića, Jelenu Stojković, Igora Popovića, Ivana Vujića, Svetlanu Miladinov, Dušana Jovovića, Veselina Kočanovića, Miliju Markovića.

Kadriranje u PO: Iz Srbice u Zvečan, Lipljana u Štimlje, Štimlja u Lipljan, Kačanika u Dečane, K.Polja u Glogovac, Glogovca u K.Polje

U većem broju odluka od juna do kraja godine odluke su se ipak uglavnom ticale imenovanja u Privremenim opštinskim organima.

Među skoro 50 članova ovih organa u ukupno 23 opštine na Kosovu kojima se ove godine bavila Vlada Srbije, preko 10 imena se spominje više puta. Ista imena se u ovim rešenjima pojavljuju kao rotirajuća  i to ne samo sa funkcije na funkciju, već i iz opštine u opštinu. Takođe, u pitanju je više opština u kojima od posle rata živi upadljivo većinski albansko stanovništvo.

O tome se podsetite u posebnom tekstu.

Kadriranje u PO: Iz Srbice u Zvečan, Lipljana u Štimlje, Štimlja u Lipljan, Kačanika u Dečane, K.Polja u Glogovac, Glogovca u K.Polje

Kadrovske promene na KiM: Todosijević i Simić predsednici Upravnog i Nadzornog odbora KBC Kosovska Mitrovica

Kadrovske promene u Privremenim organima opština sa KiM

Počinje primena plana Srbija 2020-2025: Stići do svake srpske porodice na KiM

Kosovska vlada odskočna daska za pozicije u Vladi Srbije

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.