16 kamiona sa robom ušlo na Kosovo, 12 sati nakon ukidanja taksi

Kamioni
Foto: Koha

Dvanaest sati nakon ukidanja taksi na prozivode iz Srbije (sa recipročnim merama) i Bosne i Hercegovine, na Kosovo je ušlo šesnaest kamiona robe a od toga tri kamiona su na Kosovo ušla preko prelaza Merdare, prenosi prištinska Koha.

Prema rečima carinskih službenika na ovom prelazu, ova tri kamiona su prevozila sirovine, za koje je carina ukinuta još 20. marta.

Od ponoći odlukom kosovske vlade prozvodi iz Srbije i Bosne i Hercegovine oslobođeni su takse od 100%, s tom razlikom što se prema Srbiji sprovode mere tzv. postepenog reciprociteta, a za BiH bez ikakvih uslovljavanja.

U međuvremenu u sredu posle podne, jednom kamionu sa prikolicom iz Srbije nije bilo dozvoljeno da uđe.

„Jedan kamion sa robom iz Srbije je u postupku vraćanja, pošto nije imao fitosanitarni sertifikat koji se traži odlukom Vlade o gradualnom sprovođenju reciprociteta kao princip u odnosima sa Srbijom“, rekao je portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci.

Takse od 100% na robu iz Srbije i BiH donete su u novembru 2018. godine pod tadašnjom vladom Ramuša Haradinaja. One su blokirale zvanični dijalog Beograda i Prištine, jer srpska strana uslovljava nastavak dijaloga ukidanjem taksi. Sa druge strane, zvanični Beograd je u više navrata najavljivao da će se dijalog nastaviti čim Kurti ukine takse.

„Kurti nije ukinuo takse, ne nasedajte na lažne vesti“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Pročitajte još:

RTK: Od ukidanja taksi na sirovine preko Merdara na Kosovo ušlo 146 kamiona

Prvi kamion sa srpskom robom ušao na Kosovo nakon uklanjanja takse

Carina Kosova objavila novi rekord: U nedelju uvezeno 6,2 miliona kilograma pšenice

Privredna komora Srbije: Do sada izvezeno osam kamiona sirovina na teritoriju Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.