Đurić: Kurti nije ukinuo takse, ne nasedajte na lažne vesti

Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

„Кurti nije ukino takse. Ne nasedajte na lažne vesti. Premijer privremenih institucija samouprave u Prištini najavio je, da budemo sasvim precizni, samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše građane i privredu, koje naziva reciprocitetom“, prva je reakcija iz Beograda na večerašnju najavu Aljbina Kurtija, da shodno svojoj ranijoj odluci od 1. aprila ukine takse u potpunosti.

Priština nastavlja da se poigrava ovim pitanjem i ekonomskom perspektivom društva na Кosovu i Metohiji. Ova odluka je predstava namenjena delu međunarodne zajednice, ocenio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, u saopštenju za medije.

Kosovska vlada donela je 20. marta odluku o ukidanju taksi na uvoz sirovina, najavivši potpuno ukidanje taksi do 1. aprila kada će, kako je saopšteno, ova mera biti zamenjena reciprocitetom prema Srbiji po svim pitanjima.

„Vlada je na sastanku i donosi se veoma važna odluka, koja se odnosi na postepenu primenu reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom. U trgovinskim odnosima sa Srbijom, oznake koje se budu koristile u sledećim dokumentima, biće u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonima: Fitosanitarni sertifikati i prateća dokumentacija za hranu i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu graničnoj kontroli, i drugo, veterinarska uverenja i prateća dokumentacija za hranu i neprehrambene proizvode koja podležu graničnoj veterinarskoj kontroli“ – kazao je Kurti na večerašnjoj konferenciji za medije.

„Ovime se situacija ne deeskalira i ne vraća na stanje pre uvođenja anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, već se na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe“, smatra sa druge strane Đurić.

Naveo je da ipak „suštinske razlike sa Prištinom treba da budu po strani“ u ovom trenutku:

„Smatram, međutim, da nikako nije vreme za mere poput onih koje je večeras usvojila Priština, već je ovo vreme kada čak i duboke i suštinske razlike sa Prištinom treba da budu po strani, i kada svi treba da snažno i neposredno sarađujemo na prevazilaženju epidemije koja ne zna za granice, političko opredeljenje, veru i naciju“.

Kurti je saopštio večeras i da će odluka o ukidanju taksi uz reciprocitet sa Srbijom i potpuno ukidanje za robu iz Bosne i Hercegovine stupiti na snagu neposredno po potpisivanju odluke, za šta se smatra da bi to moglo da bude već od ponoći.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.