Prvi kamion sa srpskom robom ušao na Kosovo nakon uklanjanja takse

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Teretni kamion sa sirovinama stigao je iz Srbije na Kosovo, danas oko podneva, a posle odluke Vlade Kosova da ukine carinu na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Portparol carine, Adriatik Staviljeci (Stavileci), rekao je za Kohu da je u protekla 24 sata na Kosovo ušlo oko 170 kamiona sa robom iz različitih država, ali koji su Srbiju koristili kao tranzitnu zemlju.

„Nakon donošenja odluke, u kosovskoj carini smo odmah aktivirali naše sisteme i započeli sa primenom ove odluke vlade. U trenutku kada razgovaramo, imamo prvi teretni kamion sa robom iz Srbije koja se nalazi u proceduri carinjenja, uglavnom se radi o sirovinama, proizvodima za pakovanje“, rekao je Staviljeci.

Da li se stanovnici Kosova više plaše da će ostati bez hleba ili od korona virusa?

Kurti: Do 1. aprila ukidanje i preostalih taksi, a reciprocitet će se primenjivati

Usvojeno ukidanje taksi na sirovine bez glasova LDK, Srpska lista uzdržana

Kurti pripremio dokumentaciju za delimično ukidanje taksi

Iz Bosne i Hercegovine do sada, prema rečima Staviljecija, nije stigao nijedan kamion sa sirovinama.

Ukidanje takse za sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, stupilo je na snagu danas.

„Tokom poslednja 24 sata imali smo oko 170 teretnih kamiona iz različitih država koji prolaze kroz Srbiju i ulaze na Kosovo preko graničnih prelaza, obično podležu poboljšanim higijenskim i sanitarnim pregledima, koje sprovode lekari na graničnim prelazima“, dodao je Staviljeci.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.