RTK: Od ukidanja taksi na sirovine preko Merdara na Kosovo ušlo 146 kamiona

Merdare prelaz dan
FOTO: KoSSev

Od stupanja na snagu odluke o ukidanju takse od 100 odsto na sirovine, na Kosovo je preko prelaza Merdare sa centralnom Srbijom, ušlo 146 kamiona, javlja RTK, pozivajući se na agenciju KosovaPress.

Šef smene na prelazu Merdare, Arsim Ibrahimi, rekao je da nema većeg protoka robe ili sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da se proveravaju svi kamioni koji prolaze na ovom punktu te da do sada nije bilo nikakvih problema.

„Od trenutka kada je odluka Vlade Kosova stupila na snagu, na graničnom prelazu Merdare, ušlo je 146 kamiona koji su vozili sirovine iz Srbije. Svi kamioni se pridržavaju pravila u skladu sa zakonima koji važe na Kosovu. Nismo naišli na probleme jer nema kretanja vozila i pojedinaca, čak i oni koji se kreću, dolaze na organizovan način i podvrgnuti su strogoj kontroli“, rekao je Ibrahimi.

Odluka o ukidanju taksi na sirovine stupila je na snagu u ponoć između 20. i 21. marta.

A kako je prvog dana po skidanju ovih taksi, za Kohu potvrdio portparol carine, Adriatik Staviljeci, (Stavileci), za prva 24 sata na Kosovo je već ušlo oko 170 kamiona sa robom iz različitih država, ali koji su Srbiju koristili kao tranzitnu zemlju, te jedan kamion sa robom iz Srbije.

Carina Kosova prošle nedelje objavila je i novi rekord: Tada je uvezeno 6,2 miliona kilograma pšenice. Staviljeci koji je tada za RTV Dukagjini govorio, takođe je potvrdio da je i dalje sa robom iz Srbije uvezen jedan kamion, što je za list Danas potvrdio i srpski ministar Rasim Ljajić.

Ali, drugačije podatke dao je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), Nenad Đurđević, za Betu 26. marta: „Do sada je izvezeno osam kamiona pšenice, kukuruza i brašna na kosovsko tržište, a prvi kamion je otpremljen 23. marta“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.