Kosovska vlada ukinula takse i donela odluku o postepenoj primeni reciprociteta prema Srbiji

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada odlučila je na večerašnjoj sednici da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mere reciprociteta prema Srbiji. Prva procena o tome kako se sprovodi odluka izvršiće se 15. juna.

„Odluka obavezuje u odnosu na Srbiju da nazivi fitosanitarnih sertifikata i drugih pratećih dokumenata, kao i veterinarskih sertifikata i drugih pratećih dokumenta koji se koriste budu u skladu sa Ustavom i važećim zakonodavstvom“, navodi se u odluci kosovske vlade.

Obavezu da sprovedu novu odluku kosovske vlade imaće granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinu, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge nadležne institucije.

Vlada je takođe odlučila da se sprovođenje ove mere preispituje barem jednom mesečno.

Večerašnjom odlukom vlade ukinute su prethodne odluke o uvođenju taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

Ova odluka ostaje na snazi do 15. juna 2020. godine, kada će se oceniti njena primena, dodaje se u odluci vlade.

„Vlada smatra da su mere reciprociteta instrument odnosa između suverenih država koji prepoznaju opšta načela međunarodnog prava kroz različite međunarodne sporazume“, dodaje se u odluci.

Iz kosovske vlade u ostavci navode da je Srbija uvela brojne necarinske trgovinske barijere Kosovu, uključujući prepreke tranzitu, tehničke i političke prepreke te da je od stupanja CEFTA-e, Srbija nanela štetu izvoznicima i uvoznicima Kosova što je dovelo do velikog trgovinskog deficita.

„To su dovoljni razlozi da Vlada Republike Kosovo usvoji ovu odluku“, navode iz vlade u ostavci.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, prethodno je na konferenciji za štampu najavio da se večeras glasa povodom ukidanja taksi i uvođenja potpunog reciprociteta prema Srbiji te da će, ukoliko se usvoji, odluka odmah stupiti na snagu.

Najavio je da se mera reciprociteta odnosi samo na Srbiju, dok se prema Bosni i Hercegovini samo u potpunosti ukidaju takse.

Podsetimo, kosovska vlada iznenada je dvadesetog marta, donela odluku o ukidanju taksi na uvoz sirovina, najavivši potpuno ukidanje taksi do 1. aprila kada će, kako je saopšteno, ova mera biti zamenjena reciprocitetom prema Srbiji po svim pitanjima.

Takse od 100% na robu iz Srbije i BiH donete su u novembru pretprošle godine pod tadašnjom vladom Ramuša Haradinaja, koji se i dan danas protivi njihovom ukidanju, osim ukoliko Srbija ne prizna Kosovo. One su blokirale zvanični dijalog Beograda i Prištine, jer srpska strana uslovljava nastavak dijaloga ukidanjem taksi. Sa druge strane, zvanični Beograd je u više navrata najavljivao da će se dijalog nastaviti čim Kurti ukine takse.

Međutim, neposredno nakon najave o ukidanju taksi i uvođenju reciprociteta, oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, poručivši da Kurti nije ukinuo takse već da je najavio „samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše građane i privredu, koje naziva reciprocitetom“.

„Ovime se situacija ne deeskalira i ne vraća na stanje pre uvođenja anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, već se na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe“, smatra sa druge strane Đurić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.