Kancelarija za KiM: Uručene poljoprivredne mašine u Starom Gracku

Poljoprivredne mašine Staro Gracko
FOTO: Kancelarija za KiM

Predstavnici Kancelarije za KiM uručili su juče poljoprivrednu mehanizaciju i priključne mašine socijalno ugroženim porodicama iz Starog Gracka. Obišli su i opštinu Lipljan, tj. korisnike podsticaja ove insitucije za razvoj prerađivačkih delatnosti.

U okviru Programa pomoći ugroženim domaćinistvima za oporavak poljoprivredne proizvodnje Kancelarije za KiM, šest porodica iz ovog mesta dobilo je vrednu opremu u vidu traktorskih sejalica, sejačica za kukuruz, motokultivatora, prikolica za traktor i druge opreme koja će zameniti njihovu dosadašnju mehanizaciju, saopšteno je iz ove Kancelarije.

„Danas je veliki dan za naše selo jer smo dobili mehanizaciju koja nam je bila neophodna kako bismo nastavili da se bavimo poljoprivredom“, rekao je predstavnik sela Zoran Ćirković i dodao su zahtev Kancelariji za KiM uputili u junu ove godine i da su dobili sve što su tražili.

Milutin Matović, meštanin Starog Grackog dobio je sejačicu za kukuruz, a traktorsku sejalicu za pšenicu Zoran Milićević.

„Sejalica nam je vrlo značajna jer više nećemo morati ručno da sejemo“, istakao je Milićević, navodi Kancelarija za KiM.

Porodice Marka Šabića i Radeta Radovića dobile su po motokultivator sa priključcima, a porodice Cvetka Todorovića i Momira Čankovića po prikolicu za traktor.

Predstavnici Кancelarije za КiM iz sektora za razvoj privrede i poljoprivrede obišli su u opštini Lipljan korisnike podsticaja ove insitucije za razvoj prerađivačkih delatnosti, kao i za razvoj privrede i preduzetništva.

Preduzeće „Škurt“ iz Donje Gušterice je na ovom konkursu dobilo opremu za proizvodnju čokolade, dok je firma „Škurt – Big Bul“ dobila opremu za izgradnju klanice.

Vlasnik porodične firme „Luks dekor Rašić“, koja se već godinama bavi stolarijom, ističe da je prezadovoljan jer je zahvaljujući novim mašinama koje je dobio od Кancelarije za КiM uspeo da obezbedi dodatna četiri radna mesta i proširi svoj posao.

„Sada ukupno upošljavamo osam ljudi, a sklopili smo i ugovor sa nemačkom firmom u naredne tri godine za izgradnju agro sela“, kaže Rašić.

Mašine za proizvodnju stočne hrane dobili su Momčilo Stojković iz Novog Naselja i Milorad Simić iz Gornje Gušterice, a Zoran Miladinović iz istog sela je dobio mini-bager, navodi se u saopštenju iz Kancelarije za KiM.

Pročitajte još: 

Privrednicima u nekoliko sela na Kosovu dodeljene subvencije za razvoj poljoprivredePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.