Ziberaj objavio novi dokument, tvrdi – 2 Jugoslavije imale listu Albanaca za likvidaciju

Jetljir Ziberaj
Foto: Info-ks

Savetnik odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija – Jetljir Ziberaj, nastavlja da objavljuje navodna dokumenta o zločinima Srbije protiv albanskog stanovništva. Najnoviji u nizu po navodima Ziberaja ide u prvu polovinu istorije 20. veka i odnosi se i na dve Jugoslavije. 

„U ovim dosijeima možete da pročitate imena Albanaca proganjanih od strane Versajske Jugoslavije osnovane 1918. i Jugoslavije nakon AVNOJ-a osnovane 1944, gde su se Albanci smatrali neprijateljem i bili su na listi za likvidaciju“, poručio je Ziberaj na svom Fejsbuk profilu.

Navodi da je ovaj dosije „na skrivenom jeziku bivše Jugoslavije“, te da ga sada Srbija naziva „Knjiga neprijatelja države koji treba da se likvidiraju bez suđenja i bez procesuiranja“.

„Srbija je od 1877. pa do 10. juna 1999. nanela albanskom narodu 142 milijarde dolara (štete), iznos koji neće platiti Srbija, ali se ljudska šteta ne naplaćuje, već se pamti“, napisao je ovaj diplomata.

Među imenima koje je spomenuo kao albanske patriote su ministar unutrašnjih poslova Albanije Džafer Deva i ministar Albanije Redžep Mitrovica, iz perioda upravljanja nacističke Nemačke ovom državom posle preuzimanja od italijanskih fašista 1943, inače obojica Mitrovčani. O njima je pisao naš portal u polemičkom tekstu Kulturni centar „Redžep Mitrovica“ nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?

I dok Ziberaj tvrdi da je reč o „Knjizi neprijatelja države koji treba da se likvidiraju bez suđenja i bez procesuiranja“, na dokumentima koje je ovaj prištinski zvaničnik objavio navedeno je  sledeće: „Spisak Albanaca ratnih zločinaca sa teritorije Srbije, Crne Gore i Makedonije, kao i Albanaca koji su vršili zločine na teritoriji Jugoslavije“.

U objavljenim dokumentima sa Ziberajeve Fejsbuk stranice se nigde ne navodi da bi ova lica trebalo da budu likvidirana.

Od kako je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova najpre najavilo, a posle i predalo kosovskom Specijalnom tužilaštvu 10.000 dokumenata koji navodno dokumentuju i dokazuju ratne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu, Ziberaj periodično, na svom Fejsbuk profilu, objavljuje ovakva i slična dokumenta koja, prema njegovom mišljenju, takođe predstavljaju dokaz da je Srbija sprovodila zločine. On međutim, do sada nije potvrdio da li su dokumenta koja objavljuje iz korpusa dokumenata koje je ministarstvo u kom radi predalo Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Jednu od prethodnih objava činile su fotografije uznemirujućeg sadržaja za koje je naznačio da „dokazuju direktnu umešanost Ljubiše Dikovića u masakre i ubistva“ u mestu Celine kod Orahovca.

U međuvremenu je objavio skenirane kopije nekoliko dokumenata Sekretarijata unutrašnjih poslova, na kojima se vidi spisak dnevnica koje je policijska stanica u Đakovici isplaćivala pripadnicima Posebne jedinice policije u periodu za mart i maj 1999. Prema njegovom ličnom uverenju, dokument dokazuje da je Srbija plaćala paravojne formacije koje su činile ratne zločine protiv albanskog stanovništva.

Ziberaj je nedavno objavio i zapisnik sa sednice odbora SPS-a iz februara 1999, uz tvrdnju da se u ovom dokumentu „između mnogih drugih planova protiv kosovskih Albanaca, mogu pročitati i čak pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova“. U objavljenom dokumentu, međutim, novinari KoSSeva nisu mogli da identifikuju sadržaj koji bi mogao da se interpretira kao iskazivanje namere da se prikriju masakri ili bilo koji drugi zločini. 

Ziberaj: 10.000 stranica sa dokazima o zločinima Srbije prosledićemo tužilaštvu

Pacoli podneo Specijalnom tužilaštvu 10.000 dokumenata – „dokaza o zločinima Srbije na Kosovu“

Otkud Kosovu hiljade stranica dokumenata o ratnim zločinima?

Ziberaj objavio zapisnik SPS-a iz ’99: Osnov da se Dačić pozove u Specijalni sud; A šta papir sadrži?

Ziberaj: Pacoli predao dokaze o srpskom genocidu Tužilaštvu; Đurić: Primitivna šovinistička kampanja

Ziberaj: Kurir piše ono što dugo govorimo, da Srbija prodajom oružja kupuje povlačenje priznanja; Kurir u tekstu ne pominje Kosovo

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.