Ziberaj: Pacoli predao dokaze o srpskom genocidu Tužilaštvu; Đurić: Primitivna šovinistička kampanja

dacic i ziberajKosovsko Ministarstvo spoljnih poslova predalo je danas kosovskom Specijalnom tužilaštvu dokumenta o navodnim „ratnim zločinima i genocidu koji je Srbija sprovela nad Albancima na Kosovu“, saopštio je putem Fejsbuk objave savetnik kosovskog šefa diplomatije, Jetljir Ziberaj, dodajući da će zahvaljujući tim dokumentima, srpski šef diplomatije, Ivica Dačić, završiti u Specijalnom sudu.

Kako navodi Ziberaj, ovo kosovsko ministarstvo prikupilo je „činjenice koje dokazuju da je Srbija imala genocidnu, orkestriranu državnu politiku prema Kosovu koju su sproveli JNA, MUP i paravojne formacije pod kontrolom Beograda“.

U obaveštenju o predaji ovih dokumenta Ziberaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je izradio izveštaj o navodnom nehumanom tretmanu zarobljenika i ilegalnoj trgovini organima, a na osnovu kog će kasnije biti oformljen Specijalni sud za Kosovo, nazvao „korumpiranom figurom“.

„Mi ne možemo da dozvolimo ponovno pisanje prošlosti od strane korumpiranih figura kao Dik Marti koje koriste materijale obezbeđene od MUP-a, Vojske i srpske obaveštajne službe protiv Kosova, iste institucije koje su ubijale albance sada da vrše pravdu“.

Rad Martija opisan na tim osnovama upoređuje i sa dokumentima koje su nacisti prikupljali protiv Jevreja koji su se borili za slobodu u varšavskom getu.

Ziberaj je uveren da će upravo ta dokumenta, dovesti, konkretno srpskog ministra spoljnih poslova, Ivicu Dačića do Specijalnog suda.

Specijalni sud ima mandat da procesuira ratne zločine čije je izvršenje počelo na teritoriji Kosova, a koji su se dogodili u periodu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. Jedna od više stotina osoba pozvanih da da iskaz ovom sudu je i otac Jetljira Ziberaja.

Na večerašnju vest reagovala je i Kancelarija za KiM.

„Bedžet Pacoli je ministar laži i dezinformacija, jer njegovo ‘ministarstvo’, koje ne bi smelo ni da postoji po još uvek važećoj Rezoluciji 1244, laže o svemu, kako o broju država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, tako i o talasu povlačenja priznanja“, navode u saopštenju.

Inicijativu kosovskog MSP vide kao reakciju na „poraz na međunarodnom planu“ i nazivaju je „najprimitivnijom šovinističkom kampanjom koja potpuno zanemaruje istorijske činjenice i na krajnje ciničan i nečovečan način negira zločine terorističke UČK“.

S druge strane, iz kosovskog Fonda za humanitarno pravo, upozorili su da informacije i dokumentacija prikupljena od strane kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, tužilaštvo može tretirati samo kao informacije, ne i dokaze jer nisu prikupljeni na način propisan zakonom i u skladu sa krivičnim procedurama.

Ziberaj je tokom vikenda objavio navodni zapisnik sa sednice Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS-a iz februara 1999, uz tvrdnju da se u ovom dokumentu „između mnogih drugih planova protiv kosovskih Albanaca, mogu pročitati i čak pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova“. Međutim, u zapisniku koji sadrži izveštaje o toku pregovora u Rambujeu, koje su podneli Živadin Jovanović, tadašnji ministar spoljnih poslova i Milomir Minić, tadašnji predsednik veća građana Savezne skupštine SRJ i zaključke sa ove sednice, novinari KoSSeva nisu mogli da identifikuju sadržaj koji bi mogao da se interpretira kao iskazivanje namere da se prikriju masakri ili bilo koji drugi zločini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.