Ziberaj objavio „dokaze direktne umešanosti Dikovića u masakre i ubistva“

Foto: Balkan plus

Savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj, nastavlja da objavljuje navodne dokaze koji pokazuju umešanost srpskih zvaničnika i visokih vojnih službenika u sprovođenju „ratnih zločina i genocida“ nad albanskim civilima. Najnovije fotografije uznemirujućeg sadržaja „dokazuju direktnu umešanost Ljubiše Dikovića u masakre i ubistva“ u mestu Celine kod Orahovca.

Jetljir Ziberaj je nedavno objavio i zapisnik sa sednice odbora SPS-a iz februara 1999, uz tvrdnju da se u ovom dokumentu „između mnogih drugih planova protiv kosovskih Albanaca, mogu pročitati i čak pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova“. U objavljenom dokumentu, međutim, novinari KoSSeva nisu mogli da identifikuju sadržaj koji bi mogao da se interpretira kao iskazivanje namere da se prikriju masakri ili bilo koji drugi zločini. Više o tome čitajte u:

Ziberaj objavio zapisnik SPS-a iz ’99: Osnov da se Dačić pozove u Specijalni sud; A šta papir sadrži?

Kasnije je objavio i naslovnu stranu Kurira navodeći da ovaj list piše ono što su iz ovog ministarstva „dugo govorili“, da „srpski zvaničnici koriste prodaju oružja širom sveta protiv Kosova“: Ziberaj: Kurir piše ono što dugo govorimo, da Srbija prodajom oružja kupuje povlačenje priznanja; Kurir u tekstu ne pominje Kosovo

„U ratu na Kosovu poginulo je 1024 dece, a 109 se vodi kao nestalo. Jedan od najgorih zločina koje je srpska vojska počinila nad decom na Kosovu je masakr u Celini. Za vojsku Srbije pod komandom Ljubiše Dikovića koji su počinili ove grozne zločine nije bilo starosne granice, trebalo je ubiti i masakrirati sve one albanske nacionalnosti, uključujući i nedužnu decu“, napisao je Ziberaj na Fejsbuku.

Objavu prate i fotografije uznemirujućeg sadržaja na kom su crno-bele fotografije leševa, kao i jedna fotografija u boji na kojoj su leševi dece. Većina fotografija potpisana je na srpskom jeziku uz odrednice „detalj, snimak NN leševa od br. 73 do br. 79“ i tako dalje.

Ziberaj postavlja i pitanje zašto Dikoviću nije suđeno u Haškom tribunalu i zašto se Specijalni sud ne bavi slučajevima ubistva dece.

„Dok Vučić odlikuje jednog masivnog ubicu, na čijim je rukama krv albanske dece, sećaćemo se njega i svih onih koji žele da sakriju zločine Srbije na Kosovu, jer će pravda goniti sve Srbe koji su učinili ratne zločine na Kosovu. Neće imati mira od nas“, zaključuje.

FHP o 549. motorizovanoj brigadi VJ

U selu Celina u periodu od 25 -28. mart 1999. godine, pripadnici srpskih snaga ubili su 81 albanskog civila u ovom selu, navodi se u Dosijeu 549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije Fonda za humanitarno pravo. Starešina ove brigade bio je Božidar Delić, sada general u penziji. Selo Celina nalazi se u južnom delu opštine Orahovac.

Najviše rangirani komandanti VJ iz vremena 1999. godine – Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević, kao i tadašnji potpredsednik Vlade SRJ zadužen za Kosovo Nikola Šainović, i policijski generali Sreten Lukić i Vlastimir Đorđević, osuđeni su prvostepenim presudama MKSJ upravo zbog masovnih ubistava i drugih akata nasilja koje su brigade VJ i jedinice MUP vršile nad kosovskim Albancima u toku 1999. godine u zoni odgovornosti 549. mtbr, navodi dalje FHP. 2014. presude su im potvrđene i od strane Žalbenog veća.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.