Ziberaj objavio zapisnik SPS-a iz ’99: Osnov da se Dačić pozove u Specijalni sud; A šta papir sadrži?

naslovna
FOTO: Fejsbuk, Jetljir Ziberaj

Savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj (Jetlir Zyberaj) objavio je navodni zapisnik sa sednice Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS-a iz februara 1999, uz tvrdnju da se u ovom dokumentu „između mnogih drugih planova protiv kosovskih Albanaca, mogu pročitati i čak pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova“. Ziberaj zaključuje da „bi ovaj dokument trebalo da posluži kao osnova za pozivanje Ivice Dačića u Specijalni sud“. U objavljenom dokumentu, međutim, novinari KoSSeva nisu mogli da identifikuju sadržaj koji bi mogao da se interpretira kao iskazivanje namere da se prikriju masakri ili bilo koji drugi zločini. Zapisnik sadrži izveštaje o toku pregovora u Rambujeu, koje su podneli Živadin Jovanović, tadašnji ministar spoljnih poslova i Milomir Minić, tadašnji predsednik veća građana Savezne skupštine SRJ i zaključke sa ove sednice.

„Ovo je zvanični dokument Socijalističke partije Srbije od 17. februara 1999. godine. U ovom dokumentu centralnog odbora SPS-a između mnogih drugih planova protiv kosovskih Albanaca, mogu se pročitati i čak pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova. Sve je to učinjeno sa jedinom svrhom obmane međunarodne zajednice i NATO-a“, naveo je Ziberaj u objavi na Fejsbuku.

Ziberaj tvrdi da se na osnovu ovog zapisnika može videti da se srpska „anti-albanska politika u vezi sa Kosovom nije promenila ni za nijansu“.

„Ovaj dokument treba da služi kao osnova za pozivanje Ivice Dačića u Specijalni sud. On je učestvovao u planiranju sakrivanja tela ubijenih Albanaca u toku rata od strane Srbije. Mi treba da izazovemo Dika Martija i Specijalni Sud za ratne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu. Mandat suda su ratni zločini na Kosovu, dakle i ovo delo Ivice Dačića kao dela zajedničkog kriminalnog poduhvata Srbije kako je kategorisao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (Tribunal u Hagu) prim.red“, zaključuje Ziberaj.

Kosovski mediji preneli su ovu Ziberajevu objavu uz naslove o tome da je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo dokument koji dokazuje da je Srbija pokušala da prikrije zločine na Kosovu.

kos mediji

Jetljir Ziberaj je nedavno prvi najavio inicijativu Ministarstva spoljnih poslova Kosova o predavanju, kako je naveo, „preko 10.000 dokaza o ratnim zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine“.

Listi poznatih imena koji su dobili pozive Specijalnog suda juče se pridružio i otac samog Ziberaja, Bedri Ziberaj.

Nije, međutim, poznato da li je zapisnik koji je Ziberaj na Fejsbuku objavio jedan od njih. 

Šta sadrži objavljeni dokument?

Navodni zapisnik sa 96. sednice Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS, održane 17. februara 1999, za glavnu tačku dnevnog reda ima „Informacija o toku razgovora u Rambujeu (Francuska) o rešavanju problema na Kosovu i Metohiji i zadaci Socijalističke partije Srbije“.

„Usmene informacije“ o tadašnjim susretima u Rambujeu podneli su Milomir Minić i tadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović. Nastup u Rambujeu tadašnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, Minić je opisao kao „briljantan“.

Podneo je izveštaj i o onome što je opisao kao „opstrukciju predstavnika albanskih političkih partija sa Kosova i o sprezi između njih i zvaničnih predstavnika nekih zapadnih zemalja, posebno SAD“. Minić je naveo da do razgovora između delegacije Srbije i predstavnika političkih partija kosovskih Albanaca „nije došlo“, jer, kako je naveo, „niti oni, Albanci žele, niti to dozvoljavaju predstavnici Kontakt grupe“, iako je sastanak u Rambujeu „upravo zbog toga sazvan“.

U dokumentu se na više mesta naglašava potreba za „mirnim rešavanjem problema na Kosovu i Metohiji“, što je jedan i od zaključaka sa ovog sastanka o „najvažnijim zadacima koje treba realizovati u zemlji“.

„(…)Građani Republike Srbije, rukovodstvo RS i SRJ i relevantne političke stranke jedinstveni su u stavu da se problemi na Kosovu i Metohiji mogu trajno rešiti samo mirnim putem, uz puno poštovanje principa ravnopravnosti svih nacionalnih zajednica i suvereniteta i teritorijalnog integriteta RS i SRJ“ – jedan je od 6 zaključaka.

Izvršni odbor je, takođe, ocenio i da: „Pretnje NATO, a posebno SAD, agresijom na našu zemlju samo podstiču teroriste u njihovim zločinačkim aktivnostima, pa se na sve pokušaje agresije mora odgovoriti odbranom slobode, nezavisnosti, teritorija, bez obzira ko bio i kako se agresor zvao“.

U objavljenom dokumentu, međutim, novinari KoSSeva nisu mogli da identifikuju sadržaj koji bi mogao da se interpretira kao iskazivanje namere da se prikriju masakri ili bilo koji drugi zločini. Zapisnik sadrži izveštaje o toku pregovora u Rambujeu, koje su podneli Živadin Jovanović, tadašnji ministar spoljnih poslova i Milomir Minić, tadašnji predsednik veća građana Savezne skupštine SRJ i zaključke sa ove sednice.

zapisnik sps
FOTO: Fejsbuk, Jetljir Ziberaj
zapisnik sps
FOTO: Fejsbuk, Jetljir Ziberaj
zapisnik sps
FOTO: Fejsbuk, Jetljir Ziberaj
zapisnik sps
FOTO: Fejsbuk, Jetljir Ziberaj
zapisnik sps
FOTO: Fejsbuk, Jetljir Ziberaj
naslovna
FOTO: Fejsbuk, Jetljir Ziberaj

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.