Pacoli podneo Specijalnom tužilaštvu 10.000 dokumenata – „dokaza o zločinima Srbije na Kosovu“

Pacoli

Dokumenti na 10.000 stranica kojima se, po navodima kosovskog ministarstva spoljnih poslova, dokazuju zločini Srbije na Kosovu, danas su prosleđeni kosovskom specijalnom tužilaštvu, potvrdio je na svom Fejsbuk profilu, Bedžet Pacoli.

Odlazeći ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, nakon jučerašnje najave svog savetnika, Jetljira Ziberaja (Jetlir Zyberaj), na konferenciji za štampu saopštio je da je više od 10.000 dokumenta koji „predstavljaju dokaze o ratnim zločinima Srbije na Kosovu“, danas dostavljeno kosovskom specijalnom tužilaštvu za ratne zločine.

„Dokumentovanje mučenja, ubistava, silovanja, prisilne deportacije i drugih ratnih zločina koje su srpske i jugoslovenske snage počinile nad Albancima tokom 1998. -1999. godine istorijski su zadatak. Kosovo mora demonstrirati koordinisanu i sistematsku kampanju za terorisanje, ubijanje i proterivanje kosovskih Albanaca…“, poručio je Pacoli.

Deo ove dokumentacije koja se sastoje od, kako je saopštio Pacoli, istraživanja i izveštaja tužioca, policajaca, novinara i stručnjaka za ljudska prava, Haški tribunal je koristio u nekim slučajevima koji se odnose na Kosovo, dok druge nije.

Tvrdi da je reč o dokumetaciji koja pokazuje „ličnu odgovornost vojnika, komandanata, političara i drugih pojedinaca, koji su tokom rata radili u ime države Srbije“.

„Mi treba da radimo da bi dokumentovali i krivično gonili ratne zločine izvršene od Srbije na Kosovu“, kaže Pacolli.

Strateški cilj ovog ministra spoljnih poslova, po sopstvenom priznanju, bio je upravo prikupljanje dokumentacije „iz različitih izvora“ kojim „kosovsko specijalno tužilaštvo nema pristup“.

Đurić: Pokušaj da se raspale antisrpska osećanja i aboliraju pravi zločinci

U međuvremenu, oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić ocenjujući Pacolijeve navode kao „panični strah nekadašnjih komandanata terorističke UČK od toga da bi ih mogla sustići zaslužena kazna“, ali i kao „novi pokušaj da se u albanskoj javnosti ponovo raspale antisrpska osećanja i aboliraju pravi zločinci“.

Pacoli ima opasnu nameru, smatra Đurić, a to je da “pokretanjem serije krivičnih istraga protiv navodnih počinilica zločina nad Albancima izazove nemir među Srbima na Kosovu i Metohiji, jer na udaru montiranih i lažnih optužnica mogli bi se naći svi oni koju su branili svoje kuće“.

U prilog tome Đurić navodi da „dosadašnja iskustva pokazuju da su se na udaru prištinskog pravosuđa zbog navodne odgovornosti za ratne zločine po pravilu nalazili nevini ljudi“.

Pacoli radi u bliskoj koordinaciji sa Kadrijem Veseljijem, dodao je Đurić u saopštenju.

„Krajnje je vreme da se albanska javnost na Kosovu i Metohiji suoči sa sa istinom „o monstruoznim zločinima nekadašnjih terorističkih vođa, a sadašnjih političkih lidera i da na videlo isplivaju sva njihova zlodela“ ali i ona koja su počinjena prema sopstvenim sunarodnicima, navodi Đurić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.