Vučić potvrdio: Evropski plan de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju, ali ništa nije potpisano, ZSO završena u mesecima pred nama

„Niti smo šta potpisali, niti ima negde naš paraf, već smo samo suočeni sa činjenicama. Važno je da pokušavamo da pronalazimo kompromisna rešenja… Kada budemo suočeni sa tim konačnim zahtevima, onda će se o tome izjašnjavati Narodna skupština, a možda i narod“, saopštio je večeras predsednik Srbije u svom dugo najavljivanom obraćanju a nakon najnovijih sastanaka sa „velikom petorkom“ i sednice Vlade Srbije.

Obećava da će da zaštiti Srbiju koja je suočena sa izborom – izolacija i sankcije ili prihvatanje da Kosovo postane članica UN. Vučić je za put kompromisa, te tvrdi da je „bio dovoljno snažan da u lice petorici velikih kaže šta je to što će preuzeti na sebe, a prema čemu izražava ogromnu rezervisanost, zabrinutost i šta neće moći“.

On naglašava da je evropski plan postao de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju, te da nema napretka za državu i ka EU, ukoliko ne sarađuje. Vučić je u više navrata kazao da ga je nešto u zahtevima sa zapada zabrinulo i što može da se dogodi u narednim mesecima do godinu dana, ali bez otkrivanja i šta je to.

Iako je rekao da postoji mogućnost da Kurti neće da formira ZSO, u drugom delu obraćanja ipak je kazao da veruje da će „to u mesecima koji su pred nama konačno moći da bude završeno“, a zbog stava Amerikanaca.

Vučić je večeras kazao da su razgovori u petak bili najteži do sada i da je „oštrom pristupu“ doprinela doza hitnosti od strane EU zvaničnika.

„Nikada to nije ovako izgledalo“, kaže Vučić, dodajući da je velika nervoza Evrope zbog rata u Ukrajini.

„Evropska unija želi da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan je njihovo dvorište, bude onako kako to oni žele“.

Posle ruskog napada na Ukrajinu to je postao jedan od najvećih problema za Srbiju, ocenjuje Vučić.

On ujedno iznosi mišljenje da rat neće da se završi ubrzo, već da će samo da se širi i na druge teritorije, a da je na srpskom rukovodstvu da to „ne bude naša teritorija“.

Kaže da smo „na radaru svima jer nismo uveli sankcije Rusiji“, ali i zbog „stalnih incidenata koje je Kurti izazivao“.

Tvrdi da je upravo Kurti nastojao da Srbija uđe u sukob kako bi bila kriva.

„Oni traže sukob jer žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom i na tome insistira, a da on može da izbegne da formira ZSO“, smatra Vučić.

Ukazavši na incidente protiv Srba na teritoriji Kosova u prethodnom periodu, rekao je da ne može da promeni to da su se svi stranci „više uznemirili zbog toga što je Rada Trajković sedela na klupi dva sata, nego što su srpska deca ranjena ili što je M. D. onako upucan, a automobil izrešetan“.

 

Ponovio je i da Srbija nije imala nikakve veze sa barikadama, ali i da je dobila osudu sa Zapada zbog istih.

 

„Nisu želeli da čuju zašto su to Srbi sa KiM uradili. Mi smo za njih krivi, zato što su valjda barikade izazvale nestabilnost, a ne šikaniranje i maltretiranje Srba, oduzimanje prava itd“, kazao je Vučić.

Šta mu je rekla „velika petorka“ i šta to Vučića brine?

Predsednik Srbije sastao se u petak sa „velikom petorkom“ – izaslanicima SAD-a i EU, kao i savetnicima iz Nemačke, Francuske i Italije, a nakon sve češćih poziva međunarodne zajednice da se Beograd i Priština fokusiraju na francusko-nemački, tj. evropski predlog.

U kratkom obraćanju nakon sastanka izjavio je da je spreman da prihvati koncept i radi na implementaciji predloženog sporazuma, ali i da je „pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“.

Za vikend je najavio da će da se obrati javnosti, što je i učinio večeras, a nakon prepodnevne sednice Vlade Srbije na kojoj se razgovaralo upravo o ovom predlogu.

I večeras su, međutim, izostali detalji, tj. oko čega je „zabrinut“ i „rezervisan“.

Sa druge strane, kazao je da su u prethodnim danima svi videli u različitim medijima drugu verziju ovog dokumenta za koju kaže da se ne razlikuje mnogo od prve.

Od kada je krajem leta Prištini i Beogradu uručen evropski predlog, dve strane su se o istom izjašnjavale, da bi 5. decembra njima bila poslata ažurirana verzija ovog plana, što je potvrdio visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

Vučić je kazao da je imao uvid u ovaj predlog pre 60 dana.

Podcrtava da Srbija nije učestvovala u njegovoj izradi, a da su još tada došli međunarodni predstavnici da ga upoznaju sa tim šta su „stavili na svoj papir“.

Bez ikakve krivice Srbije, ništa nismo uradili nikome. Nije upucan nijedan Albanac, nikom ništa nismo uradili, nigde

Tvrdi da je uvek više nego jednostavno pronaći bezbroj zamerki, ali istovremeno dodaje da u ovom papiru nije lako pronaći bilo šta čime bismo bili oduševljeni“.

Govoreći dalje o predlogu, Vučić je u više navrata večeras rekao da ga je tokom razgovora nešto u zahtevima sa zapada zabrinulo, i što može da se dogodi u narednim mesecima do godinu dana, ali bez otkrivanja i šta je to.

„To nije nešto što će se dogoditi sutra, prekosutra, mesec dana, ali će se dogoditi za tri meseca, šest, godinu dana“, rekao je.

Ipak, otkrio je šta mu je to na sastanku rekla „velika petorka“ u drugoj rečenici:

„Morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer smatramo da mora da bude prihvaćen, suočićete se, pod 1 – sa prekidom procesa evropskih integracija, pod 2 – sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, 3 – sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti veliku štetu Srbiji“.

Kaže da mu je to ponovljeno tri puta tokom razgovora i da je svaki put na to veoma snažno reagovao.

Tvrdi da je rasprava bila izuzetno teška i napeta, u civilizovanim okvirima, ali i danas je kazao da nema pravo da otkriva detalje sastanka, jer bi ugrozio poziciju Srbije.

Kaže da je bio u polu šoku jer je shvatio da ne prolaze argumenti i da niko ne želi da vas čuje.

„Znam da ćemo sa tim morati da se suočimo“, kazao je Vučić.

Naglašava da je njemu najveća briga ono što je nekima nada da se dočepaju vlasti.

 

Njima poručuje da „na taj način neće“, jer će, „u trenutku kada to dođe, preuzeti na sebe svo opterećenje i kupiti dodatno vreme za Srbiju“, dodao je Vučić, ponovo bez objašnjenja.

Da sam ih oterao ukinuli bi nam bezvizni režim i investicije

Tvrdi da je mogao da „velikoj petorki“ kaže – „izađite napolje, nećemo da razgovaramo ni o čemu“,  ali i da bi to nosilo posledice, iako vlast Srbije nije kriva, tj. kako kaže Vučić – „ni luk jeo, ni luk mirisao“.

„Bilo bi pitanje nedelje kada bi bio ukinut bezvizni režim sa EU… Drugo što bi nam se desilo bi bilo da nema više investicija, zatim povlačenje investicija iz Srbije“, kazao je Vučić, ujedno navodeći da je 99 odsto kompanija sa zapada napustilo Rusiju nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Sa duge strane, kazao je da je u razgovoru izneo „ono što je za Srbiju neprihvatljivo“ u ovom predlogu, ali ponovo bez navođenja šta je to. Konstatuje da svi znaju šta je u pitanju.

„Da mi ne biste govorili da sam prihvatio ili da je Srbija prihvatila nešto što nije – nemojte da brinete, hoću da kažem građanima Srbije – jasno sam rekao, neću da govorim javno o tome, ali da ne brinete, svi znate o čemu govorim, šta je za Srbiju neprihvatljivo“.

Bio sam dovoljno snažan da u lice petorici velikih kažem šta je to što ću preuzeti na sebe, a prema čemu izražavam ogromnu rezervisanost, zabrinutost i šta neću moći

Evropski plan de fakto postao novi pregovarački okvir za Republiku Srbiju

Vučić tvrdi da su evropski plan prihvatile sve zemlje članice EU, uključujući i pet nepriznavača i to još 13. decembra.

„Objasnili su im da u samom planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN. Oni su to svi prihvatili“, kazao je Vučić.

On je, ipak, u daljem obraćanju, kazao da se u francusko-nemačkom predlogu ne pominje UN, već da Srbija neće da sprečava ulazak Kosova u međunarodne organizacije.

 

„Čak se ovde ne govori o našom odobravanju ulaska u UN, mi možemo da glasamo čak i protiv, ali bismo de fakto prihvatili članstvo, odnosno pomogli drugima da mogu da izglasaju da oni budu“, rekao je.

Tvrdi da je time taj plan de fakto postao novi pregovarački okvir za Republiku Srbiju.

„Nama nema napretka ukoliko ne budemo radili, ni u Evropi, niti mogući na bilo koji način, da bilo šta uradimo, ukoliko po tom pitanju ne sarađujemo“, kazao je Vučić.

Hronologija primene plana – prvo ZSO

Potom je izneo koji su to koraci, odnosno hronologija u, kako kaže, novom pregovaračkom okviru za ulazak u EU.

Podcrtava da prvo ide obaveza za formiranje ZSO.

Kaže da se sekira, uprkos tome što postoji mogućnost da Kurti nikada ne formira ZSO.

Sekira se zbog stvari za koju je izrazio zabrinutost i rezervisanost i više od toga, a za koju je, kako kaže, shvatio da od nje neće odustati.

„Mogao sam da kažem narodu, prećutim ovo i kažem – polako, da kupimo tri, šest meseci, godinu dana, nema šta da kupujemo“, i ovde su izostali detalji o tome oko čega je zabrinut i rezervisan.

Sledi velika borba za ZSO, prvo formiranja pa sve drugo

Iako je rekao da postoji mogućnost da Kurti neće da formira ZSO, u drugom delu obraćanja tvrdi da veruje da će to u mesecima koji su pred nama konačno moći da bude završeno“.

On je optimističan zbog stava SAD-a.

„Siguran sam, pošto sam video odlučnost Amerikanaca pre svega po tom pitanju, verujem da će to u mesecima koji su pred nama konačno moći da bude završeno“, rekao je Vučić.

Naglašava da ZSO ne može da bude nevladina organizacija, te da ona ima svoja 22 principa dogovorena 2015. godine u Briselu.

Tvrdi da u tim principima postoji organizaciona struktura – od skupštine preko predsednika, organizacionog saveta, odbora, administracije.

„Jačanje lokalne demokratije, vršenje punog nadzora radi razvoja lokalne privrede, punog nadzora u oblasti obrazovanja, u oblasti unapređenja primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite – strahovito važno, puni nadzor radi koordinisanja urbanog i ruralnog planiranja, poboljšanje života povratnika na Kosovu, sprovođenje i omogućavanje istraživačkih aktivnosti, promovisanje i zastupanje pitanja od zajedničkog interesa opština članica kao i njihovo predstavljanje, uključujući i čak pred centralnim vlastima…do toga  da imate jasnu odredbu o pravu Republike Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO“, pročitao ih je Vučić.

Kaže da sada sledi velika borba za ZSO, ali i da je očigledno da će Priština da pokušava da kaže da 21 od 22 principa nisu u skladu sa Ustavom Kosova, te da zato to neće da je formiraju.

Vučića brine to što „ne postoji racionalan pristup rešavanju problema“, te kaže da je to video u razgovoru sa predstavnicima najvećih zemalja sveta.

„Shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi da me sluša, nikoga od nas. Ne žele da slušaju. Imaju svoju agendu – poraz Rusije i u toj agendi, sve što se nađe na put biće počišćeno“, rekao je Vučić.

Tvrdi i da kada im kaže da „prvo mora da ide ZSO“ jer je potpisana pre 10 godina, da dobije odgovor:

„Jeste, ali vi vidite da nije realno… Hajde da stavimo u drugi sporazum pa da bude realno“.

„Onda vi ne znate da li da se uhvatite za glavu, napustite prostoriju ili šta treće da uradite kada prosto vidite da nikakvi objektivni, racionalni argumenti ne prolaze, nema toga“, dodao je Vučić.

Još jednom naglašava da Srbija želi kompromis, dijalog, razgovore, konstruktivnost, ali i da obe strane moraju da čine ustupke.

„Međutim, problem je u tome kada vi vidite da jedna strana može da radi šta god hoće i da za sve to bude nagrađena“, kaže Vučić, navodeći da je Priština za „jednostrane akcije nagrađena dobijanjem bezviznog režima“, prijemom papira za članstvo u EU i suštinski za članstvo u Savet Evrope.

Nama govore sve vreme da je Kurti taj koji pravi problem, a naravno, uvek okrivljuju Srbiju

Šta je plan i šta možemo da radimo?

Vučić kaže da se sada postavlja pitanje „šta je naša ideja oko Kosova“, te podseća da je u prethodnim danima mogao da čuje kritike poput – „ti si izdajnik“.

Tvrdi da je oduvek smatrao da je zamrznuti konflikt najgore moguće rešenje – „jer ćemo imati ubijanje Srba na gotovo dnevnom nivou“.

Zato ponavlja da je bitno da se traži kompromis i razgovara o svemu. Iako navodi da je nemoguće da se razgovara sa Kurtijevim režimom, poručuje i da „nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo“.

„Moramo da tražimo rešenje jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup. Srbija mora da razgovara, da učestvuje u dijalogu, da nastavi svoj evropski put. Ne zato što obožavam njihovo licemerje po pitanju poštovanja Rezulucije i Povelje UN, već zato što bismo bili ekonomski i politički usamljeni“, kazao je Vučić.

Vučićev plan je da Srbija radi mnogo više i mnogo jače, da radi i na reformama pravnog, medijskog sistema – „da u svemu pokušamo da budemo najbolji“.

Niti smo šta potpisali, niti ima negde naš paraf

Narodu Srbije poručuje da veruje svom rukovodstvu.

„Niti smo šta potpisali, niti ima negde naš paraf, već smo samo suočeni sa činjenicama, ali i mi sami moramo da budemo fer i razumemo da je važno da pokušavamo da pronalazimo kompromisna rešenja, kako je to moguće.

Ljudima kaže i da ne brinu, jer se „neće ni danas, ni za mesec, dva ili tri dogoditi bilo šta“.

„A kada budemo suočeni sa tim konačnim zahtevima, onda će se o tome izjašnjavati Narodna skupština, možda i narod, a možda i druge institucije političkog sistema Republike i celokupnog srpskog društva“, kazao je Vučić, bez preciziranja koji je to konačni zahtev.

On dodaje da se obavezao da će da čuva mir i stabilnost i poštuje Ustav Srbije.

Bez preciziranja o čemu je reč, Vučić kaže da su na današnjoj sednici vlade dogovoreni taktički potezi – ko će šta da preuzme na sebe i kako će to da izgleda kada „ovo bude došlo“.

„Ali, u svakom sučaju, zaštitićemo građane Srbije i državu Srbiju. Verujem da je to jedini mogući put, jer ako je izbor taj da sa jedne strane imamo izolaciju, sankcije, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice ill ćemo, sa druge strane, da kažemo – prihvatamo sve, odmah, što znači Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se i gurati“, kazao je Vučić.

Ne možemo da sprečimo da Kosovo postane članica pojedinih organizacija

Vučić, ipak, priznaje da Srbija ne može da spreči učlanjenje Kosova u pojedine međunarodne organizacije, poput Saveta Evrope, ali i NATO-a.

„Ne možemo da sprečimo njihov ulazak, a pomenuto mi je na sastanku, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze za tako nešto, da ih za to neće dobiti – u malo oštrijoj formi“, tvrdi Vučić.

Podcrtava da „mi to ne možemo da sprečimo“.

Ipak može da se razgovara o podizanju stepena poverenja između Srba i Albanaca i kako da se izgradi pozicija za neki budući dugotrajni mir.

„Da li ćemo u tome uspeti ili ne, to je druga stvar“, kaže Vučić.

Konsultacije sa parlamentarnim strankama

Kaže da će narednih dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa u Skupštini da ih obavesti o razgovorima sa „velikom petorkom“, ali i da je siguran da će biti i oni koji „ne žele da čuju, pošto sve znaju“.

„Obavestiću ih o tome kako je sve to zaista teklo, šta se krije, šta su namere. Tražiti značajniju ulogu parlamenta, Vlade, mislim da je to važno. Ja uvek obaveštavam i saslušam mišljenje Crkve i ostalih verskih zajednica“.

Vučić podcrtava da je pred nama težak period, a da će biti potrebno mnogo više truda, rada i energije da bismo to sve mogli na najbolji način da prevaziđemo.

Kaže da je „veoma važno da pokažemo da želimo mir, da su optužbe o napadima besmislene, da pokažemo šta želimo i na tome šta ćemo da radimo“.

„Biće teško, zato sam uplašen da ćemo imati teške dane u drugoj polovini godine. Video sam ogromnu odlučnost kod mojih sagovornika i verujem da će biti veoma teško da to teško breme i vreme izbegnemo. Naše je da se borimo i pokušamo. A tada, znam šta ću da odlučim, ali ne u ime Srbije. U ime Srbije, razume se, odlučivaće drugi nadležni državni organi, i eventualno građani, a mi ćemo do tada da probamo da se borimo i menjamo pristup svemu, u šta sumnjam“, kazao je Vučić.

Na kraju je poslao poseban pozdrav Srbima na KiM.

„A za njih znam da oni veruju i meni, govorim o bukvalno 90 odsto njih. Imaju kome da veruju“, zaključio je Vučić.

Pročitajte još:

 

SNF poziva vladiku Teodosija da sazove Crkveno-narodni sabor, nakon Vučićevih izjava u vezi sa KiM

 

Otadžbina traži referendum o evropskom predlogu – da građani kažu da li se odriču KiM ili ne

 

Đorđević: Stvari izlaze na čistac, građani da se opredele – za Vučića i „izdaju Kosova“ ili protiv

 

Posle najtežeg dana, između Vučićevih vukova i kritike, predsednik najavio sopstveno obraćanje u ponedeljakPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.