Otadžbina traži referendum o evropskom predlogu – da građani kažu da li se odriču KiM ili ne

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

„Ovo je finale katastrofalne državne i nacionalne politike Aleksandra Vučića koju Srbija treba da plati predajom svoje južne pokrajine“, seriji kritika na račun srpske vlasti, danas se pridružio i Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“.

Predsednik Srbije sastao se u petak sa izaslanicima SAD i EU, Gabrijelom Eskobarom, odnosno Miroslavom Lajčakom, kao i trojicom savetnika iz Francuske, Nemačke i Italije.

Nakon završetka nedavne krize na Severu Kosova, sve češćih poziva međunarodne zajednice da se što pre krene ka razgovorima, kao i zaključenjem sporazuma na osnovu francusko-nemačkog, tj. evropskog predloga, predsednik Srbije je poručio:

„Spremni smo da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“.

Pošto tzv. francusko-nemački predlog nije javan, nije mogao da otkriva detalje, ni o tome sa čim je saglasan, kao ni koje je to goruće pitanje. Ipak je u više navrata o istom papiru govorio kao o nepovoljnom za Srbiju, kojim se srpska strana uslovljava, što je takođe poručio i nakon sastanka sa „velikom petorkom“.

Predsednik Srbije je, međutim, za sutra najavio svoje obraćanje javnosti o svim temama i problemima, a jutros je stigla potvrda i da će na poziv Ane Brnabić, prisustvovati sednici Vlade Srbije zakazane za 11 sati. Prethodno je najavljivao i konsultacije sa parlamentom i „značajnim faktorima“.

Najnovija dešavanja u sklopu dijaloga pratile su objave predstavnika vlasti u kojima su se uz fotografije vukova kačile poruke podrške Vučiću. Sa druge strane, eksplodirale su prozivke Vučićevih neistomišljenika, sa jednom rečju u centru – izdaja.

U sličnom tonu danas se oglasio i Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“.

„Prihvatanjem francusko-nemačkog plana Aleksandar Vučić je po ko zna koji put pokazao krajnju nedoslednost. Prvo je govorio da papir sa takvim sadržajem ne želi da uzme u ruke a onda ga je oberučke prihvatio. U stvarnosti, ovo je finale katastrofalne državne i nacionalne politike Aleksandra Vučića koju Srbija treba da plati predajom svoje južne pokrajine“, smatraju čelnici ovog pokreta.

Naglašavaju da za ovakvu „svojevrsnu kapitulaciju“ predsednik Srbije traži širok društveni konsenzus vlade, skupštine i nekih društvenih grupa, koje su, kako navode, Vučiću naklonjene.

„Predsednik hoće da kada je on konstruktivno-fleksibilno-kooperativno nastrojen da takvi budu i svi građani Srbije. U prevodu na narodni jezik – on želi da ako je on izdajnik, takav treba da bude i narod Srbije“, dodaje se u reakciji.

Iz ovog pokreta navode i da je Skupština Srbije još 2008. godine odbila Ahtisarijev plan koji je, kako ocenjuju, mnogo bolji od Briselskog sporazuma, kao i predlog Volfanga Išingera koji, dodaju, umnogome liči na francuko-nemački predlog.

„Tada na Skupštini Srbije i Aleksandar Vučić i Ivica Dačić su bili da se ovi predlozi odbace“, poručili su.

Kada su u pitanju Srbi sa Kosova i Metohije, kako oni koji tu žive, tako i oni koji su otišli, iz Otadžbine ocenjuju da je Aleksandar Vučić „apsolutno izgubio poverenje da vodi pregovore o njihovoj sudbini i sudbini njihove dedovine“.

„Kao iole razuman političar bez bilo kakve sujete ovu činjenicu bi morao da prihvati. Posle toga, država Srbija morala bi sasvim drugačiju strategiju da primeni tokom pregovora sa Prištinom i Zapadom“, dodaju iz ovog Pokreta.

U sklopu nove strategije predlažu i referendum o planu sa zapada za rešavanje kosovskog pitanja.

„Ono što je danas najvažnije to je da se pod hitno organizuje referendum u Republici Srbiji povodom francusko-nemačkog plana. To je idealna prilika da se građani Srbije izjasne da li su za to da se odreknu Kosova i Metohije ili ne. Jer francusko-nemački predlog ne znači ništa drugo nego predaju južne srpske pokrajine“, naglašavaju.

Kažu i da se podrazumeva da bi sve radnje oko referenduma trebalo da budu korektne i poštene u svakom smislu – od medijskog i organizacionog uz jednaku zastupnjenost svih političkih opcija.

„Ako se građani Srbije na referendumu izjasne da su za opstanak Kosova i Metohije u okviru svoje države, onda Skupština Srbije mora da donese političku platformu za pregovore. Posle usvajanja platforme morao bi da se formira novi pregovarački tim koji bi na jasan i nedvosmislen način štitio interese Republike Srbije“, iznose dalje svoju ideju.

Na kraju reakcije Otadžbina građanima Srbije poručuje da su Kosovo i Metohija „temelj srpske duhovnosti i državnosti“.

„Njihovom predajom u Srbiji ništa više neće biti isto. Srbija će biti država bez boje, mirisa, korena i budućnosti osuđena na nestajanje. Takvu političku kataklizmu teško da možemo da preživimo. Kako radili tako nam Bog pomogao“, zaključuju iz Otadžbine.

Pročitajte još:

 

Posle najtežeg dana, između Vučićevih vukova i kritike, predsednik najavio sopstveno obraćanje u ponedeljakPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.