SNF poziva vladiku Teodosija da sazove Crkveno-narodni sabor, nakon Vučićevih izjava u vezi sa KiM

Srpski nacionalni forum (SNF) pozvao je danas, u otvorenom pismu, episkopa raško-prizrenskog Teodosija da što pre sazove Crkveno-narodni sabor, a nakon izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da bi se Srbija suočila sa problemima i izazovima ukoliko ne bi prihvatila evropski predlog za Kosovo. „To može značiti samo jedno – nestanak srpskog naroda, srpske države i srpske crkve sa ovih prostora“, poručili su.

„Nakon najnovijih saznanja o toku kosovsko-metohijskog procesa koja smo dobili od predsednika Republike Srbije, Aleksandar Vučića, obraćamo Vam se, kao svom pastiru ovim pismom, u stanju najdublje zabrinutosti po budućnost naše Crkve na Kosovu i Metohiji, po budućnost našeg naroda i države“, naveli su iz SNF.

Vladiki Teodosiju poručuju da mu se obraćaju u stanju „najdublje zabrinutosti“, kako zbog budućnosti Srba, tako i zbog Srpske pravoslavne crkve.

„Srpski narod širom srpske vaseljene a napose u njegovoj kolevci, na Kosovu i Metohiji, nalazi se u stanju krajnje zabrinutosti kakva se ne pamti još od ratne 1999. godine“, naglasili su iz SNF.

U pismu pojašnjavaju da njihova zabrinutost stiže nakon što je Aleksandar Vučić saopštio da on kao predsednik države, kako tvrde iz SNF-a, „mora da prihvati izuzetno teške uslove koje našoj državi nametnula grupa zapadnih zemalja, a koji se tiču statusa Kosova i Metohije“.

Oni to tumače kao početak procesa nestanka srpskog naroda, države, kao i crkve na teritoriji KiM.

„Naše istorijsko iskustvo nas uči da to može značiti samo jedno – nestanak srpskog naroda, srpske države i srpske crkve sa ovih prostora“

Srbi su dodatno nakon ovakvih poruka, dodaju iz SNF, izgubili poverenje u državne organe Srbije, te pomoć traže od crkve.

„Molimo Vas kao našeg duhovnog pastira da pozovete na sazivanje Crkveno-narodnog sabora u što kraćem roku. Srpski nacionalni forum će, po Vašem blagoslovu pomoći u organizaciji i radu Sabora. Molimo Vas da na Sabor pozovete sve relevantne učesnike, po vašem blagoslovu, iz svih krajeva Kosova i Metohije, i iz svih oblasti značajnih za naš život i opstanak: iz prosvete, zdravstva, politike, crkve, kulture i drugih“, navodi se u pismu upućenom Teodosiju.

Još jednom ističu da trenutne okolnosti zahtevaju hitnu reakciju: „Da pokušamo spasiti što se spasiti može“.

U suprotnom, upozoravaju iz SNF, „naše pokoljenje će se pokazati najgorim u srpskoj istoriji, nedostojnim predaka i obrukanim pred potomcima za vjek i vjekova“.

„Ne dozvolite Vaše preosveštenstvo da pred sv. Cara Lazara sa ovog sveta odemo obrukani, odemo kao neko ko nije želeo da brani ono za šta je glave položio Lazar sa svojom vojskom. Ne dozvolimo da Zavet koji je ovde srpski narod dao Gospodu bude pogažen“, navodi se u ovom pismu.

Nakon sve češćih poziva međunarodne zajednice, naročito nakon poslednjeg dogovora u vezi sa tablicama – da se Beograd i Priština fokusiraju na francusko-nemački, tj. evropski predlog, predsednik Srbije sastao se u petak sa izaslanicima SAD i EU, kao i trojicom savetnika iz Francuske, Nemačke i Italije. Međunarodna petorka prethodno je boravila i u Prištini.

„Spremni smo da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“, kazao je Vučić nakon susreta, bez iznošenja drugih detalja o svojim rezervisanostima i po kom pitanju.

Vučić je danas upravo o razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima prvo obavestio Vladu Srbije, a za večeras u 20.00 časova najavljuje svoje obraćanje i javnosti – o svim temama i problemima, među kojima je Kosovo. Večeras će govoriti i o „izborima koji su pred nama“.

Najnovija dešavanja u sklopu dijaloga pratile su objave predstavnika vlasti u kojima su se uz fotografije vukova kačile poruke podrške srpskom predsedniku. Sa druge strane, eksplodirale su prozivke Vučićevih neistomišljenika, sa jednom rečju u centru – izdaja.

Pročitajte još:

 

Otadžbina traži referendum o evropskom predlogu – da građani kažu da li se odriču KiM ili ne

 

Đorđević: Stvari izlaze na čistac, građani da se opredele – za Vučića i „izdaju Kosova“ ili protiv

 

Posle najtežeg dana, između Vučićevih vukova i kritike, predsednik najavio sopstveno obraćanje u ponedeljakPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.