Đorđević: Stvari izlaze na čistac, građani da se opredele – za Vučića i „izdaju Kosova“ ili protiv

Mlađan Đorđević
Foto: KoSSev

Vučić je na temu Kosova došao na vlast, a na temi Kosova će i pasti. Sada su stvari „izašle na čistac“, svi politički i društveni akteri moraće da se opredele – da li su „za Vučića i izdaju Kosova“, ili protiv toga, oglasio se predsednik pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević, nakon Vučićevih razgovora sa „velikom petorkom“, a uoči sednice Vlade Srbije i večerašnjeg obraćanja.

Nakon sve češćih poziva međunarodne zajednice da se Beograd i Priština fokusiraju na francusko-nemački, tj. evropski predlog, predsednik Srbije sastao se u petak sa izaslanicima SAD i EU, kao i trojicom savetnika iz Francuske, Nemačke i Italije.

„Spremni smo da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“, kazao je Vučić nakon susreta, bez iznošenja drugih detalja o svojim rezervisanostima i po kom pitanju.

Vučić će, međutim, danas u 11.00 prisustvovati sednici Vlade Srbije, a za večeras u 20.00 časova najavljuje svoje obraćanje javnosti o svim temama i problemima, među kojima su Kosovo, ali i „izbori koji su pred nama“.

Najnovija dešavanja u sklopu dijaloga pratile su objave predstavnika vlasti u kojima su se uz fotografije vukova kačile poruke podrške srpskom predsedniku. Sa druge strane, eksplodirale su prozivke Vučićevih neistomišljenika, sa jednom rečju u centru – izdaja.

To je stav i predsednika pokreta Oslobođenje, Mlađana Đorđevića koji je „oštro“ kritikovao  Vučića zbog njegovog stava – da prihvati plan o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić se još jednom „pokazao kao slab i ponizan pregovarač“ koji, kako navodi Đorđević, ne ume da brani interese Srbije.

„Vučić je poklekao i prihvatio ilegalnu separatističku državu posle kratkog sastanka sa nekoliko ambasadora koji su mu malo pripretili“, smatra lider Oslobođenja.

On je podvukao da je status Kosova i Metohije definisan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, te kaže da nikakav pritisak ambasadora, niti referendumi koji se sada pominju, to ne mogu da promene.

„Priča o referendumu je samo bacanje prašine u oči građanima Srbije i davanje podrške Vučićevoj politici“, smatra Đorđević.

Uz kritike na račun vlasti u Srbiji, o potrebi da se organizuje referendum u vezi sa predlogom Evropske unije, a kako bi se građani Srbije izjasne „da li su za to da se odreknu Kosova i Metohije ili ne“, juče su govorili iz Narodnog pokreta sa KiM „Otadžbina“.

Đorđević podcrtava da je prihvatanje evropskog plana „izdaja“, „kršenje domaćeg i međunarodnog prava“ i „gaženje srpskog ustava i srpske istorije“.

On poziva sve „rodoljubive organizacije“, Srpsku pravoslavnu crkvu, akademsku zajednicu, kao i patriote širom Srbije i srpske dijaspore da se tome odupru.

Predsednik Oslobođenja tvrdi i da je ovaj pokret upozoravao javnost na to da Vučić ide ka „puzećem priznanju nezavisnosti Kosova“

„To je bilo jasno kada je prethodnih godina elektroenergetski sistem u pokrajini predat Prištini i kada je prihvaćen sporazum oko registarskih tablica“, ocenjuje.

To su bila jasna upozorenja za sve koji su hteli da vide, a nažalost mnogi na političkoj i javnoj sceni su se pravili da ne vide

To se, dodaje Đorđević, posebno odnosi na opozicione stranke, koje sada „glume iznenađenje i zatečenost“, te nemaju nikakav odgovor na „veleizdaju“.

„I građanska i takozvana patriotska opozicija ne shvataju da je Vučić na temu Kosova došao na vlast, a na temi Kosova će i pasti. Pravo je pitanje zašto opozicija sada mlako reaguje? To neka ocene građani“, kaže lider Oslobođenja.

On zaključuje da su stvari sada „izašle na čistac“ i da će svi politički i društveni akteri morati da se opredele „da li su za Vučića i izdaju Kosova, ili su protiv“.

Pročitajte još:

 

Posle najtežeg dana, između Vučićevih vukova i kritike, predsednik najavio sopstveno obraćanje u ponedeljakPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.