Posle najtežeg dana, između Vučićevih vukova i kritike, predsednik najavio sopstveno obraćanje u ponedeljak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u ponedeljak popodne. Govoriće o svemu i svim temama i problemima. Ali je u najavi na Instagramu provukao još jedan naslov: „o izborima koji su pred nama“.

Da je juče bio još jedan od najtežih dana za Srbiju zbog Kosova, a samim tim i za predsednika, saznali smo od njega i juče i danas. Između toga – teške kritike u kojima se proziva za „izdajničku politiku“; istovremeno sa njima i „vučja odbrana“ Vučićevih vučića.

U ponedeljak je vlada Srbija, prema najavama pojedinih provladinih medija, uputila i poziv predsedniku da prisustvuje sednici. Kako je to prethodno najavio predsednik, očekuje konsultacije i sa parlamentom, kao i svim značajnim društvenim faktorima.

To je usled toga što je ishod njegovog jučerašnjeg sastanka sa Lajčakom, Eskobarom, Boneom, Plotnerom i Marij Talom taj:

„Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“.

Pošto tzv. francusko-nemački predlog nije javan, nije mogao da otkriva detalje, ni o tome sa čim je saglasan, kao ni koje je to goruće pitanje.

Ipak je u više navrata o istom papiru govorio kao o nepovoljnom za Srbiju, uslovljavanja, pa i juče nakon sastanka sa velikom petorkom:

„Nedvosmisleno bismo bili suočeni sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju, ukoliko se ne bi saglasili sa predloženim“.

Opozicija i vlast, kao i svi simpatizeri Vučićeve politike složili su se samo u jednom – da ove reči prevedu kao ultimatum zapada za Srbiju.

Odmah nakon Vučićevog obraćanja sinoć, eksplodirale su prozivke Vučićevih neistomišljenika, sa jednom rečju u centru – izdaja.

Gotovo istovremeno i društvene mreže sa fotografijama na kojima se nalaze vukovi – reč koju je sam predsednik nedavno započeo kao simbol jačine da koristi u svojim obraćanjima – upravo naspram ucenjivanja moćnih.

Tako je ministar odbrane Miloš Vučević na Instagramu objavio sliku vukova, sa zastavom Srbije uz poruku „Uvek uz svog predsednika“, a dan je iskoristio i za gostovanje na RTS da progovori o ultimatumu.

„Juče je bio jedan od najtežih dana za našu zemlju i nikada nisam krio od ljudi u Srbiji kada se takve stvari događaju. Imaćemo mnogo muka i problema sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti i za to nam je potrebno jedinstvo, a od onih od kojih sam to očekivao zbog odgovornosti koju su morali da pokažu, a to su naši politički predstavnici, to nismo dobili“.

U ovom obraćanju pažnju ipak najviše privlači najava da će se razgovarati i „o izborima koji su pred nama“. 

Iako oni u redovnoj proceduri nisu nimalo na vidiku, sam je predsednik krajem godine najavljivao ovakvu mogućnost i to kao taktički potez; baš kada je najavljivao uručivanje još jedne verzije francusko-nemačkog predloga pred tadašnju posetu Bonea i Plotnera.

Spreman je da da ostavku, kako bi kupio dodatno vreme od pola godine za Srbiju baš oko Kosova.

„Kupio sam šest meseci da spasem svoju zemlju. Samo u tom slučaju bih tako nešto uradio (…) Imamo bezbroj taktičkih poteza koje možemo da povučemo. Ja ne kažem da ću zbog toga biti srećan, ali ako bi to bilo u najvećem interesu Srbije, ja nemam problem sa tim (da se povuče sa mesta predsednika)“, kazao je pre par meseci predsednik Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.