Potpisan sporazum o primeni zajedničkog bukvara između Kosova i Albanije

Preuzeto sa KosovaPress

Kosovsko ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija i Ministarstvo prosvete, sporta i omladine Albanije, potpisali su danas sporazum o primeni zajedničkog Bukvara.

Inicijativa za zajednički bukvar pokrenuta je na zajedničkom sastanku dve vlade koji je održan u Elbasanu, a koji je već usmeren na korišćenje Zajedničkog bukvara u školskoj 2022/2023.godini.

Ovom prilikom, kosovska ministarka prosvete, nauke, tehnologije i inovacija, Arberie Nagavci, rekla je da očekuju da novi zajednički bukvar uđe u upotrebu sa početkom nove školske godine.

Nagavci je rekla da je saradnja dve zemlje u oblasti obrazovanja izuzetno značajna i dodala da su opredeljeni da imaju i druge saradnje.

„Svesni da je saradnja u oblasti obrazovanja, sporta, kulture, koji su u rukovodstvu i nadležnostima ministarstava koja vodimo, više nego neophodna. Posvećeni smo i potpuno se zalažemo da imamo konkretne zajedničke aktivnosti koje uključuju u ovom konkretnom slučaju naš zajednički Bukvar. Ali i brojne edukativne aktivnosti, uključujući razna zajednička takmičenja naših učenika, zajedničke aktivnosti na stručnom usavršavanju nastavnika, saradnju u oblasti visokog obrazovanja, kulture i tako dalje. Zadovoljstvo nam je bilo videti da je u Republici Albaniji doneta odluka da se koristi jedinstven bukvar i srećni smo što će ovaj bukvar podjednako koristiti sva deca u obe zemlje, sva albanska deca bez obzira gde žive“, rekla je ona.

Ministarka obrazovanja, sporta i omladine Albanije, Evis Kuši (Kushi), takođe je izrazila zadovoljstvo, što tokom svoje zvanične posete Kosovu na ovoj funkciji, potpisuje sporazum za zajednički bukvar.

Kuši je rekla da je u uslovima u kojima se nalaze obe zemlje veoma potreban zajednički bukvar.

„Cenim sva dosadašnja iskustva i za postojeće Bukvare, ali u ovim uslovima u kojima se nalazimo uvereni smo da je novi jedinstveni zajednički Bukvar veoma potreban. Nalazimo se u novom društvenom, kulturnom kontekstu, imamo novi nastavni plan i program zasnovan na kompetencijama, imamo i razvoj nastavnih metoda, imamo razvoj tehnologije i digitalnu revoluciju. Sve su to argumenti, razlozi koji nas navode da izradimo novi jedinstveni Bukvar višestruko bolji od svih postojećih Bukvara do sada… Naša je zajednička odgovornost da garantujemo otvoren konkurs, transparentan, jednak da albanska deca sledeće godine, u školskoj 2022/2023. godini kao poklon za 110. godišnjicu nezavisnosti dobiju novi jedinstveni zajednički Bukvar. Nema bolje od jedne nacije, jednog jezika, jednog bukvara“, rekla je ona.

Ministarka prosvete Albanije je rekla da obe zemlje imaju veoma dobru saradnju, pri čemu je pomenula i sporazum koji su potpisali u Elbasanu da bi se olakšale procedure za priznavanje diploma i saradnja za knjigu albanskog jezika i kulture za dijasporu.

Ministarke Nagavci i Kuši učestvovaće na koncertu muzičkih škola iz obe zemlje, koje će se održati u Srednjoj muzičkoj školi „Prenk Jakova“ u Đakovici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.