EULEX i KFOR u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

KFOR I EULEX
Foto: EULEX

Misije KFOR-a i EULEX-a organizovale su juče zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo.

U ovoj vežbi učestvovalo je 43 pripadnika Specijalizovane policijske jedinice EULEX-a i oko 120 vojnika mađarskog kontingenta KFOR-a.

Vežba je bila posebno usmerena na jačanje komunikacije i koordinacije između EULEX-a, kao druge instance za bezbednosni odgovor i KFOR-a kao treće, ali i na unapređenje zajedničkih taktika i procedura za kontrolu masa i nemira.

Iz EULEX-a podsećaju da je ova jedinica od juna 2018. godine do sada učestvovala u sedam zajedničkih obuka sa Kosovskom policijom i KFOR-om, ali i zasebno – u dve sa Kosovskom policijom i 39 obuka sa KFOR-om.

Dodaju i to da je prošle nedelje u bazi EULEX-a u Mitrovici, ova jedinica sa KFOR-om održala i obuku o sprovođenju medicinske evakuacije helikopterom.

Tokom obuke pripadnici ove jedinice naučili su kako pravilno da pošalju zahtev za medicinsku evakuaciju, kako da pripreme pacijente za izvlačenje helikopterom i kako da pravilno ukrcaju pacijente u helikopter radi hospitalizacije.

Iz EULEX-a poručuju da kao druga instanca za bezbednosno reagovanje, ova Specijalizovana policijska jedinica svakodnevno vrši izviđačke patrole, koje su usredsređene na severni deo Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.