NATO: Odluku o izgradnji baze KBS na Crnuši donele kosovske vlasti

NATO

„Odluku o izgradnji baze donele su kosovske vlasti. Stoga vas upućujemo da se obratite njima za bilo kakav komentar“, naveo je NATO kao odgovor na pitanja KoSSeva da li su upoznati i saglasni sa odlukom da se na Crnuši u Južnoj Mitrovici gradi do sada najveća baza KBS-a na Kosovu, te da li su učestvovali u tome.

U Južnoj Mitrovici se gradi najveća baza KBS-a na Kosovu

NATO u odgovoru za KoSSev podseća da je pre sprovođenja bilo kakvih aktivnosti na Severu Kosova od strane KBS-a, neophodno odobrenje komandanta KFOR-a.

„KBS-u je pre bilo kakvog angažovanja na severnom delu Kosova potrebna dozvola komandanta KFOR-a, a u skladu sa sporazumom postignutim sa institucijama Kosova za koji NATO očekuje da se nastavi sa njegovim primenjivanjem“.

Kako dodaju, KBS podržavaju u izvornom mandatu, a preko svog savetodavnog tima za vezu.

„Do sada je KBS u okviru svog izvornog mandata pokazao da je u stanju da izvodi operacije koje se tiču reagovanja u kriznim situacijama i civilne zaštite, te da pomaže civilnim vlastima kako bi odgovorile na prirodne nesreće i ostale hitne situacije, a na korist građana Kosova“, naveo je neimenovani zvaničnik NATO-a u pisanom odgovoru za KoSSev.

Podsetili su i na to da KFOR i KBS sarađuju i sprovode zajedničke aktivnosti uklanjanja eksplozivnih naprava.

Ipak, krajem 2018. godine u kosovskoj skupšini usvojena su tri zakona o promeni mandata KBS-a, čime KBS praktično postaje vojska, što je tada naišlo na zvanično protivljenje NATO-a, odnosno najave da će preispitati nivoe angažovanja sa KBS-om.

Na naše pitanje da li se nešto promenilo u odnosu NATO-a prema KBS-u od tada, i ako jeste, šta je drugačije, poručili su da i dalje „preispituju nivo svog angažovanja“.

Ujedno kažu da ostaju posvećeni bezbednosti Kosova i regionalnoj stabilnosti, i da nastavljaju sa sprovođenjem svoje misije pod mandatom UN-a, s ciljem obezbeđivanja sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Kako su istakli, i dalje pružaju svoju podršku dijalogu Beograda i Prištine – kao „jedinom trajnom političkom rešenju za Kosovo i region“.

Pozvali su Beograd i Prištinu da se postaraju da nema tenzija i da se uzdrže od izjava ili akcija koje mogu „dovesti do eskalacija“, te ostanu usredsređeni na napredak uz reforme i dijalog.

Nedavna najava opštine Južna Mitrovica o dodeli 191 hetara zemlje za izgradnju baze KBS-a naišla je na odijum u delu srpskih provladinih medija, Kancelarije za KiM alii SNS poslanika u parlamentu, koji je vide kao pretnju Srbima na Kosovu.

Potom je o ovoj temi juče govorio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Kaže da Srbija veruje da će se sačuvati stabilnost i mir na KiM-u, ali i da: „Ukoliko bude postojala bilo kakva ozbiljnija opasnost ili ugroženost za srpski narod… znaju Srbi sa Kosova sve“. 

Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, pozvao je odmah Vučića da „povuče“ svoju izjavu i „radi na priznanju Kosova, jer samo na taj način može da služi svojoj zemlji i čitavom regionu“.

Kaže da Vučić „ne može da se meša u unutrašnje stvari Kosova“, da izgradnjom ove baze Srbi neće biti ugroženi i da ona ne predstavlja provokaciju ni za koga.

Iako je Bahtiri komentarišao nedovršenu rečenicu predsednika Srbije, odgovor mu je potom stigao od direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

Kaže da se Bahtiri „uplašio politike mira i poruka pomirenja“ koje šalje predsednik Srbije.

Objasnio je da je Vučić izjavom „znaju Srbi sa Kosova sve“, hteo da kaže da Srbi znaju „ko je garant opstanka i ostanka naroda“.

Sa druge strane, tvrdi da su jedini koji bi trebalo da povuku svoje izjave „albanski lideri, od kojih svakodnevno stižu ratnohuškačke izjave, pozivi za stvaranje velike Albanije i ultimatumi kojima se potkopava dijalog“.

Ponovio je još jednom da će baza biti „direktna pretnja Srbima u četiri opštine na severu pokrajine“.

Prošle nedelje na Severu se protiv odluke iz Južne Mitrovice izjasnila i NVO iz Severne Mitrovice „Nova društvena Inicijativa“ koja je izrazila zabrinutost i pozvala kosovsku vladu da preispita odluku. Kako su naveli, time se „potencijalno dodatno segregiraju već podeljene zajednice mitrovičkog regiona i doprinosi povećanju straha koji srpska manjinska zajednica već oseća prema kosovskim institucijama“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.