Vučić nakon sastanka sa Masom: Srbija hoće kompromisno rešenje za Kosovo

„Nemačka snažno podržava dijalog pod okriljem EU, i Srbija podržava snažno taj dijalog kao i ulogu Miroslava Lajčaka i Evropske unije u tom procesu, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom. Mas kaže da je svestan činjenice da ovaj proces nije lak.

Srbija ne traži „izvinjavajući razlog“ da odbija dolazak do kompromisnog rešenja, kaže Vučić.

Međutim, potrebno je da se ispune svi sporazumi koji su potpisani, pre svega Briselski sporazum, da se formira Zajednica srpskih opština.

„Za nas dijalog sa Prištinom nije izražavanje želja, već ozbiljni razgovori u kojima treba da se dođe do ozbiljnih kompromisa na veoma odgovoran način. I za nas je ono što smo potpisali kao zemlja, Briselski sporazum od 19.aprila 2013., nešto što mora da se poštuje i  Srbija će na tome insistirati. Ako smo mi mogli da ispunimo sve svoje obaveze, i Priština će morati da ispuni jednu jedinu koju ima. I na tome će naša strana insistirati i  verujem da će to otvoriti vrata o daljim razgovorima o postizanju mogućeg kompromisa naše dve strane“, kazao je Vučić.

Beograd je spreman da razgovara i o drugim temama i smatra da zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje.

„Zato što kada imate zamrznuti konflikt, uvek neko može da ga odmrzne, kazao je Vučić.

„Srbija će tom dijalogu pristupiti konstruktivno i Srbija želi da se dođe do kompromisnog rešenja“ kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sasvim je izvesno da će Srbi i Albanci biti dve najveće nacije na Zapadnom Balkanu u narednih 100 godina.

„Nama je potrebno da sa Albancima gradimo mir, kao i sa svima ostalima u narednih 100 godina. Suština napretka i jednih i drugih je u tome da izgradimo mir“, poručio je Vučić.

Zato će Srbija u regionu igrati konstruktivnu ulogu. Čuvaće mir, i nije zainteresovana za teritorije nekih drugih.

Mas: Pružamo svu podršku dijalogu

Sada je pravi trenutak da se nastavi dijalog o normalizaciji i da se postignu rezultati, kazao je ministar spoljnih poslova Nemačke, Hajko Mas.

„Ono što sam rekao i u Prištini i u Beogradu je to da se taj dijalog ne vodi zbog dijaloga, nego da je važno sada postići rezultati. Svaka strana mora dati svoj doprios“, kazao je.

Naglasio je da je svestan činjenice da proces normalizacije odnosa sa Prištinom nije lak proces, ali smatraju da doprinos kojim bi se i razvile ekonomske prednosti i zato pružaju svu podršku dijalogu.

Kako kaže, nemački ministar, zbog toga Nemačka podržava ovaj proces, EU i Miroslava Lajčaka koji posreduju u dijalogu.

Podsetio je ina pravilo koje još uvek važi, a to je da svaka država na Zapadnom Balkanu određuje sama brzinu pridruživanja. 

Mas kaže da je za to potreban reformski napor na nacionalnom nivou, pre svega u glavnim oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije.

Dva zvaničnika istakla su danas i to da Srbija i Nemačka imaju ubedljivo  najveću trgovinsku razmenu, te da nemački investitori u Srbiji zapošljavaju i po nekoliko desetina hiljada ljudi.

Da Nemačka strateški invesitira u odnose sa Srbijom vidljiv znak je i otvaranje nove zgrade ambasade u srcu Beograda, kazao je Mas.

Nemački ministar spoljnih poslova, Hajko Mas sastao se u Beogradu i sa svojim srpskim kolegom, Nikolom Selakovićem.

Vakcinacija

Tema razgovora bila je pandemija korona virusa.

Od planiranih 96.000 vakcina iz COVAX-a , Srbija je dobila 57.000, od Evropske unije trebalo je propocionalno po glavi stanovnika da dobije oko 276-277.000 ali će Srbija dobiti samo 36.000 doza, kazao je Vučić.

Podsetio je i na to da je Srbija u region poslala 120.000 doza vakcina a dok je u Srbiji vakcinisano oko 65.000 ljudi iz regiona.

Koliko je Srbija uspešna u ovom procesu intenzivno se prati i u Evropskoj uniji, kazao je Mas i ukazao i na dobru praksu u EU, te da je u Nemačkoj i EU svaki peti stanovnik vakcinisan i da brojevi rastu.

Dodao je i to da će u narednim nedeljama EU isporučiti 650.000 vakcina za zemlje Zapadnog Balkana i istakao da je EU pripremila paket pomoći od 12 miljardi evra za pomoć regionu u prevazilaženju krize.

Pročitajte još:

Ministar spoljnih poslova Nemačke doputovao u Beograd

Mas i Osmani saglasni: Promena granica – ideja prošlog veka, dijalog da rezultira priznanjem

Mas uoči posete Beogradu i Prištini: Njihove tenzije prepreka razvoju regiona

Hajko Mas danas u Prištini, potom u Beogradu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.