Mas uoči posete Beogradu i Prištini: Njihove tenzije prepreka razvoju regiona

Hajko Mas
Foto: Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova

Vest je ažurirana

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) stigao je u Prištinu. Sutra će u Beogradu otvoriti i novu zgradu nemačke ambasade.

U Prištini će se, prema najavama nemačkog ministarstva spoljnih poslova, sastati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i ministrom spoljnih poslova Donikom Gervalom.

Glavna tema je Kosovo. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova uoči dolaska u Prištinu podseća na to da se nova vlada „obavezala na reformski kurs“, te da bi Mas želeo „da ovaj zamah iskoristi za novi početak“.

Mas dolazi sa zvaničnom porukom: „Još uvek nerešen odnos Srbije i Kosova usporava razvoj obe države i čitavog regiona – a sa njim i dalje približavanje Evropskoj uniji. Stoga takođe želim da istražim na licu mesta kako možemo da podržimo normalizaciju dijaloga između dve zemlje, kojim posreduje Evropska unija. Dolaskom nove vlade u Prištini za to je dobar trenutak. Istovremeno, otvaranjem nove ambasade u Beogradu, vidno ulažemo u naše odnose sa Srbijom. Ovim se takođe podvlači naša posvećenost: Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u EU!“

Druga poruka je: „Ponavljanje tenzija u srpsko-kosovskim odnosima, međutim, predstavlja prepreku razvoju dve zemlje i regiona“.

Nemačko ministarstvo je istaklo upravo ono što vidi kao „snažnu posvećenost“ približavanju zapadnog Balkana EU i jačanju saradnje u regionu.

Kao važan instrument je saradnja u okviru Berlinskog procesa, koji je pokrenula nemačka vlada 2014. godine, podsetili su.

Masa je na aerodromu u Prištini, dočekala kosovska ministarka Donika Gervala-Švarc (Gërvalla-Schwarz).

Nemački ministar će nakon Prištine, posetiti Beograd. Tamo će se sutra sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.