Mas i Osmani saglasni: Promena granica – ideja prošlog veka, dijalog da rezultira priznanjem

Mas Osmani
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Nemački ministar spoljnih poslova, Haiko Mas (Heiko Maas) saopštio je danas iz Prištine da je za postizanje rešenja u dijalogu neophodan kompromis, ali i priznanje Kosova od strane Srbije. Mas, međutim, ne vidi prekrajanje granica kao jedno od mogućih „kompromisnih“ rešenja i podcrtava da je to opasna ideja iz prošlog veka. Sa njim se složila i kosovska predsednica Vjosa Osmani koja kaže da je Kosovo „pružilo ruku za saradnju Srbiji“, te da očekuje priznanje.

Nemački ministar spoljnih poslova stigao je danas u poslepodnevnim satima u Prištinu.

On se već sastao sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, nakon čega su se oni na zajedničkoj konfenciji za štampu obratili medijima.

Mas je kazao da će priznanje Kosova od strane Srbije biti jedan od elemenata rešenja u sklopu dijaloga, te da strane moraju biti spremne na kompromis.

„Što se tiče dijaloga, naravno da će priznanje Kosova biti jedan od elemenata rešenja, inače se neće realizovati. Normalno je da u dijalozima moraju da postoje kompromisi. Ne želim da crtam crvene linije, ali znam da će, zbog istorijskih okolnosti, biti teško. Želim da na kraju procesa pronađemo rešenje. Obe strane moraju biti spremne na kompromis“, rekao je Mas.

Redefinisanje granica na Balkanu je ideja prošlosti kojoj se protivi Nemačka, jasno je poručio nemački ministar spoljnih poslova, u jeku pokušaja „oživljavanja“ ideje o ujedinjenju Kosova i Albanije, ali i nezvaničnih navoda o planu za pripajanje Republike Srpske Srbiji.

Mas je ujedno ocenio da je ideja o promeni granica opasna i nerealna.

„Ovom prilikom želim da jasno podvučem da ideju crtanja granica na mapama mi smatramo nerealnom i vrlo opasnom. Srećan sam povodom toga da se zadnji pokušaj brzo stavi u fioku i da konačno bude jedan dosije prošlosti“.

Mas je danas još jednom preneo stav Nemačke o viznoj liberalizaciji.

„Kosovo je ispunilo kriterijume za vize i treba ih ukloniti. EU mora da održi obećanje Kosovu i u nemačkom predsedavanju to je bio prioritet i mi ćemo biti posvećeni liberalizaciji viznog režima, što je pre moguće“, kazao je.

Preneo je i stav Nemačke o dijalogu između Beograda i Prištine koji predvodi EU.

„Prepreka za razvoj regiona je bilateralni odnos između Kosova i Srbije, s tim u vezi sam naglasio bezuslovnu podršku dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, kazao je Mas.

Naglasio je da podržava rad izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka i najavio je da će uskoro sa njim i razgovarati.

Osmani: Kosovo pružilo ruku Srbiji za saradnju uprkos nedostatku izvinjenja za žrtve

O dijalogu je, nakon sastanka sa Masom, govorila i kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Kazala je da Kosovo „neće ulaziti u „avanture“ poput promene granica i promene ustava. Takođe je mišljenja da ideja promene granica ne pripada ovom veku.

„Smatramo da je procesu dijaloga potrebno resetovanje, institucije će razmotriti svaki sporazum i u dijalogu Kosovo neće prihvatiti ulazak u opasne avanture kao što su promene granica ili promena ustavnosti. Očekujemo da će se ovaj proces završiti uzajamnim priznanjem“, rekla je Osmani.

Kaže i da je Kosovo „pružilo ruku za saradnju Srbiji, iako se Srbija još uvek nije izvinila za zločine počinjene na Kosovu i još uvek nema pravde za hiljade i hiljade žrtava“.

Osmani je osim o dijalogu, govorila i o ruskom uticaju u regionu koji se, kako ocenjuje, manifestuje kroz Srbiju i ogleda u sferi ekonomije, politike, vojske i vakcinacije protiv kovida.

Sa druge strane, kaže da je Kosovo ostalo „verno“ svojoj prozapadnoj orijentaciji i „lojalno EU i SAD neprihvatanjem vakcina iz Rusije“.

Mas se u međuvremenu sastao i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Za razliku od Vjose Osmani, Kurti se nakon sastanka sa Masom nije obratio medijima na konferenciji, već se kosovska vlada oglasila saopštenjem.

Sastanku sa nemačkim ministrom, osim Kurtija, prisustvovali su i kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala (Donika Gërvalla) i zamenik kosovskog premijera, Besnik Besljimi (Beslimi).

Tokom sastanka data je podrška ciljevima kosovske vlade – reforma vladavine prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Iz vlade poručuju da je šef nemačke diplomatije potvrdio posvećenost ove zemlje liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

Nemački ministar potvrdio je i kontinuiranu podršku Nemačke u dijalogu s ciljem normalizacije odnosa između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, dodaje se u saopštenju kosovske vlade.

Nemački ministar bi sutra trebalo da se u Beogradu sastane sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Šef nemačke diplomatije oglasio se prethodno i objavom na Tviteru, navodeći da je jedan od razloga njegove posete Prištini i Beogradu  i vakcinacija protiv koronavirusa.

„Činjenica da sada možemo da delimo napredak u vakcinaciji u EU sa zemljama zapadnog Balkana ključni je trenutak u borbi protiv virusa. Zbog toga sam danas i sutra u Prištini i Beogradu“, napisao je Mas.

Uoči dolaska nemačkog zvaničnika oglasilo se ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje. O tome u posebnoj vesti:

Mas uoči posete Beogradu i Prištini: Njihove tenzije prepreka razvoju regiona

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.