Vučić najavio sastanak sa kosovskom delegacijom pod pokroviteljstvom Makrona za septembar

Vučić Makron
FOTO: Telegraf/live

Nakon što je predsednik Francuske, Emanuel Makron, juče tokom zvanične posete Beogradu najavio da će organizovati poseban sastanak sa srpskim i kosovskim rukovodstvom i nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, srpski predsednik danas dodaje da bi do tog sastanka moglo doći u septembru.

„Ja verujem da će neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariz biti u septembru. Mislim da je potrebno i vreme da se opet o nekim stvarima govori, vi znate da mrzim da prebacujem krivicu na drugu stranu i da pričam takse ili ne znam šta sve. Hajde da sačekamo da velike sile urade svoje stvari pa ćemo onda i mi izaći sa onim što je naše“, rekao je danas Vučić nakon još jednog sastanka u sklopu drugog dana zvanične posete francuskog predsednika, Emanuela Makrona, Srbiji.

Na pitanje da li Srbija ima podršku Francuske za rešavanje kosovskog problema, Vučić prenosi svoj utisak da je Makron ozbiljan čovek koji razume težinu problema i zna da „ne možete stvari da rešavate tako što niko nigde ni od čega ne odstupa“. To, tvrdi predsednik, „razume svaki Srbin i svaki Albanac“.

„Mnogi od nas se prave blesavi i želimo da nipodaštavamo zahteve i želje one druge strane. A kompromis nije slabost, kompromis je snaga, ja ću se, dok sam živ, zalagati za kompromis, ali za kompromis, ne za odustajanje i predaju“.

Ukoliko on ne ostvari kompromis, „neke generacije posle nas će to morati da urade“, u suprotnom. Najavljuje predsednik, živećemo u strahu od ratnih sukoba.

Tom prilikom se osvrnuo i na kritike zbog naoružavanja Srbije, objašnjava da Srbija kupuje oružje „da nas niko ne bi napao“.

„Ako vide da je Srbija trula, gnjila jabuka, svako će je sa lakoćom uzeti, a ako vidite da je to kao orah tvrdo, onda to nije lako da slomite“, poručio je danas Vučić.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i predsednik Francuske, Emanuel Makron, sastali su se danas sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih koja okuplja mlade iz pet zemalja Zapadnog Balkana i Kosova. Nakon sastanka, predsednik Vučić je najavio dalju konkretizaciju inicijativa za saradnju mladih i to programom za socijalno preduzetništvo koji će biti ostvaren uz podršku Vlade Francuske, ali je i najavio i ulaganja Vlade Srbije u slične inicijative.

Povezani članci:

Francuska i Nemačka podržaće obnovu dijaloga kako bi se u narednim mesecima pronašlo konkretno rešenje

Makron sleteo u Beograd: Donosim posebnu poruku, mi poštujemo srpski narod

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.