Makron sleteo u Beograd: Donosim posebnu poruku, mi poštujemo srpski narod


Danas počinje dvodnevna poseta predsednika Francuske, Emanuela Makrona, Beogradu. Makron u posetu Srbiji dolazi 18 godina nakon Žaka Širaka, poslednjeg Francuskog predsednika koji je još decembra 2001. posetio srpsku prestonicu. Makron je sleteo na aerodrom Nikola Tesla kojim rukovodi francuska kompanija „Vansi“. Tokom posete održaće sastanke u Palati Srbije i obići Spomenik braniocima Beograda i grob Milunke Savić na Novom groblju, ali i Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Sutra će se Makron i Vučić sastati i sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO). Srpskoj javnosti će se Makron danas obratiti tri puta – na aerodromu, nakon sastanka u Palati Srbije i na Kalemegdanu.

Neposredno po sletanju na aerodrom Nikola Tesla, Makron i Vučić su otkrili ploču koja najavljuje početak radova na modernizaciji ovog aerodroma kojim upravlja francuska firma.

Predsednik Vučić rekao je da je srpski narod „sa ushićenjem i željom očekivao“ ovu posetu i izrazio nadu da će poseta dovesti do toga da „francusko-srpsko prijateljstvo dostigne nove granice“.

Vučić se takođe zahvalio Makronu na „upornosti da Francusku vrati na Balkan“ rekavši da na Srbiju može da računa kao na „iskrenog prijatelja“.

S druge strane, Markon je ovu posetu nazvao posebnom, a svoje obraćanje počeo je uz čestitke na pobedi Novaka Đokovića na Vimbldonu.

„Danas slavimo i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa što je duga istorija koja nas vezuje za budućnost“, poručio je Makron, dodajući da je pored toga što je prošlost bitna, budućnost ipak važnija.

Za priču o budućnosti, potrebno je pokazati poštovanje, smatra Makron.

„Nešto posebno sam došao da kažem – da govorimo o prošlosti, ali i o budućnosti. Za to je potrebno da cenimo jedni druge i poštujemo jedni druge – došao da razgovaram sa vama i pokažem celom srpskom narodu koliko ga volimo i poštujemo“, završio je prvo obraćanje medijima u Srbiji.

Foto: Tanjug, Sava Radovanović
Uoči posete

Interesovanje medija za današnju posetu bilo je značajno, tokom čitavog dana pristizale su brojne informacije o tome šta se očekuje od današnje posete i šta ona u diplomatskom smislu znači za odnos Francuske prema Srbiji, ali i regionu Zapadnog Balkana. Nema mnogo podeljenih mišljena, uglavnom su svi saglasni da Francuska želi da preuzme značajniju ulogu na Balkanu. Prema oceni srpskog predsednika, Makron takođe želi da „postane broj jedan evropske politike“.

„Makron je veoma važan i uskoro će de fakto postati broj jedan evropske politike i biće dugo na poziciji na kojoj se danas nalazi“, ocenio je Vučić sinoć u emisiji Hit tvit na Pinku.

Francuski mediji

Francuski mediji posetu vide kao nastojanje da se obnove „distancirane veze“ dva bivša saveznika i najavljuju da će centralna tema razgovora ipak biti zastoj dijaloga sa Prištinom.

„Dijalog između Beograda i Prištine je u zastoju. Čini se da Makron i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić pristaju na rešenje zasnovano na razmeni teritorija. Međutim, neophodno je ubediti javno mnjenje Kosova, kako Albance tako i Srbe, koji su protiv tog rešenja iz različitih razloga. Tome se protivi i Berlin jer se strahuje od ponovnog otvaranja Pandorine kutije nacionalizma“, ocenio je danas list Figaro u tekstu pod naslovom „Makron obnavlja kontakt sa Beogradom“ .

Za posetu Makrona akreditovano je 700 medija, a obraćanje dva predsednika prenosiće i srpski i francuski javni servis.

Figaro međutim pita i da li bi Makron mogao da obnovi odnose i sa „drugačijom Srbijom“ – Srbijom u kojoj se od decembra održavaju protesti u nekoliko desetina gradova na kojima građani zahtevaju slobodu i osuđuju nepotizam. Ocenjuju da od uravnoteženog odgovora na to pitanje zavisiti istinski povratak uloge Francuske na Balkanu i potvrda njenih evropskih vrednosti koje ona utelovljuje.

I Agencija Frans pres je prenela da Makron dolazi u Beograd da „ponovo učvrsti oslabljene odnose“ sa Srbijom, a među temama razgovora tokom posete takođe u prvi plan stavljaju odnose sa Kosovom, dijalog Beograda i Prištine, kao i evropsku perspektivu Srbije i Balkana.

Francuski list Lezeko vidi angažman Makrona kao preventivnu meru zauzimanja mesta u Srbiji od strane Rusije ili Kine. To će Francuska učiniti tako što će ponuditi Srbiji da joj „pomogne u pospešenju svog modela (reformi i puta ka EU), kažu zvaničnici u okruženju šefa francuske države“, navodi ovaj list.

„Evropska komisija je u poslednjem izveštaju o Srbiji ukazala na to da ima još ozbiljnih slabosti koje moraju biti otklonjene kad je reč o pluralizmu sredstava informisanja, korupciji, pranju novca, organizovanom kriminalu, delovanju pravosuđa“.

Lezeko takođe još dodaje da će Makron preneti i poruku da „sređivanje eksplozivne situacije koja i dalje postoji između Srbije i njene bivše pokrajine Kosova mora se smatrati preduslovom za članstvo“.

Slično, ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni, rekao je uoči posete Makrona da ona predstavlja znak interesovanja Pariza za Srbiju, njenog prvog partnera u regionu, ali i znak interesovanja za Balkan.

Srpska javnost

Srpskoj javnosti je o poseti za sada poznato samo ono što je najavio predsednik – da će biti potpisano više deseta sporazuma o ekonomskoj i vojnoj saradnji.

Blic danas javlja da će jedan od sporazuma koji će biti obelodanjen danas biti i ugovor o emitovanju televizije Euronews koja dolazi u Srbiju. Izvršni direktor Majkl Piters biće u delegaciji francuskog predsednika Emanuela Makrona koja danas stiže u Beograd.

Međutim ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izrazio je nadu da će Makron prekinuti „igru“ oko taksi Prištine na srpsku robu i dati uveravanje da će se to uskoro okončati“.

„Ne može niko da me ubedi da zapadna Evropa, čiji je Francuska jedan od lidera, kao i SAD, koji su Prištinu toliko zadužili zalaganjem za nezavisnost Kosova, ne mogu da nateraju (Ramuša) Haradinaja da već osam meseci ukine jednu sramnu administrativnu odluku zbog koje stoji najvažnije političko pitanje“, rekao je Dačić.

Od posete koju naziva „najvažnijom posetom stranih državnika u poslednjoj deceniji“, srpski šef diplomatije ima velika očekivanja, a pripremiće i performans za Makrona.

„Već sam pevao Makronu pre dve godine u Trstu, verovatno ću i sada ako bude prilike. Moram da naučim na brzinu neku pesmu na francuskom. Verovatno će to biti Šanzelize„, rekao je Dačić za Kurir.

S druge strane, dopisnik novinske agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević, smatra da će Makron doneti svoj dobro poznati stav o pauziranju procesa proširenja i neophodnosti prethodne stabilizacije unutar Unije.

Beograđani se mobilišu da dođu na Kalemegdan SMS-ovima?

Kako navodi Frans pres, stanovnici Beograda dobili su jutros SMS poruke kojim se pozivaju da dođu da pozdrave francuskog predsednika u gradu okićenom u bojama Francuske, javlja Beta.

Vlada Srbije, piše agencija, predviđa da mobiliše 10.000 građana za ceremoniju u čast francusko-srpskog prijateljstva večeras na Kalemegdanu gde Makron treba da otkrije obnovljeni spomenik.

Gostujući sinoć na TV Pink, srpski predsednik, rekao je da će Beograđani na Kalemegdan doći upravo zbog Makrona, ne zbog njega.

Blagojević prenosi i pisanja francuskih medija koji posetu vide kao pokušaj Francuske da se vrati na Balkan i pre svega Srbiju koju smatra ključnom za regionalne odnose.

Blagojević dodaje i da je tu i pitanje Kosova koje mora biti rešeno pre ulaska u Uniju.

„Mislim da Makron može pomoći, on sasvim sigurno dolazi sa određenim predlozima, videćemo šta je to“, kaže Blagojević za N1.

Haradinaj: Takse se ukidaju posle priznanja

Poseta Makrona zapažena je tema i u kosovskim medijima. Međutim, izveštavanje o poseti svelo se na prenošenje izjava srpskih zvaničnika, u prvom redu Dačića i Vulina, dok nije bilo analitičkih tekstova o tome šta ta poseta može da predstavlja za nastavak dijaloga.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj odgovarao je i na pitanja novinara tokom posete Vučitrnu i komentarisao današnju posetu francuskog predsednika Srbiji.

Haradinaj je ponovio da će takse na robu iz Srbije i BiH ukinuti na dan kada Srbija prizna Kosovo kao državu.

„Postoji zahtev za suspenziju poreza. Više je kao način disciplinovanja. Kada nas Srbija prizna, ukidamo takse“, rekao je Haradinaj, prenosi Gazeta Express.

On je takođe istakao da su odnosi između Kosova i Francuske isti kao i oni između Srbije i Francuske – na dobrom nivou saradnje.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.