Francuska i Nemačka podržaće obnovu dijaloga kako bi se u narednim mesecima pronašlo konkretno rešenje

Emanuel Makron

Francuska je potpuno spremna da zajedno sa Nemačkom podrži obnovu dijaloga koji će imati za cilj da u narednih nekoliko meseci nađe konkretno rešenje za odnose Kosova i Srbije, poručio je francuski predsednik Emanuael Makron nakon sastanka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Pored toga, najavio je i da će organizovati poseban sastanak sa srpskim i kosovskim rukovodstvom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Neke spoljne sile ne žele da se nađe sporazum“

Bili smo potpuno otvoreni po pitanju Kosova, naveo je Makron posle sastanka sa Vučićem.

„Organizovaću jedan poseban sastanak sa rukovodstvom Kosova, s Vama, premijerkom Srbije i kancelarkom Merkel… Francuska je angažovana da se nađe trajan sporazum“, poručio je, ali i dodao da postoje „neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum“.

„Srbija i Kosovo su zaista evropske države, mi moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice“

„Srbija i Kosovo su zaista evropske države i mi moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice“, kaže Makron u Beogradu.

„Ono što ja znam, to je da je Evropa uvek nešto što je kompleksno. Umberto Eko kaže da je jezik Evrope prevod. Zašto ja to kažem, zato što Srbija i Kosovo su, prema mom mišljenu, zaista evropske države i mi moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice, a ne da održavamo narode, pogotovu kada oni žive toliko jedni pored drugih, u ideji da je ponos nacionalni da se uvek okrenu leđa kompromisu“.

Poručio je srpskom predsedniku da ima „sposobnost da brani suverenitet i nezavisnost zemlje, ali i da gradi kompromise sa susednim zemljama“ za šta on smatra da je to „ono što je snaga Evrope“.

„Odluke suprotne preuzetim obavezama, treba da budu ukinute, a onda je na dvema stranama da odluče o sadržaju sporazuma“

„Naša (EU) je odgovornost da vam damo neophodnu podršku kako bi se našao kompromis i kako bi se uspostavila stabilnost, a to znači da nemamo ni sa jedne strane nekonstruktivne poteze“, rekao je Makron i dodao da zabrinjavaju odluke poslednjih nedelja.

„Odluke suprotne preuzetim obavezama, treba da budu ukinute, a onda je na dvema stranama, i samo na njima, da odluče o sadržaju sporazuma i da razmisle koje su to opcije koje mogu da dovedu do globalnog i definitivnog rešenja“, objasnio je predsednik Francuske.

Rekao je da će Francuska podržati obnovu dijaloga, dodajući da će se lično angažovati iz poštovanja prema Srbiji.

„Francuska će biti potpuno spremna da podrži i da zajedno sa Nemačkom u okviru posredovanja EU podrži obnovu dijaloga, i to veoma zahtevnog dijaloga, koji će imati za cilj da u narednih nekoliko meseci nađe konkretno rešenje“, poručio je francuski predsednik.

„Svi koji misle da braniti srpski narod znači ne pronaći kompromis neka pogledaju istoriju i ratove“

Makron je izjavio da razume frustracije koje mnogi Srbi osećaju kada se govori o Kosovu ali da se „istorija ne može ponoviti, ne može se ići unazad“.

„Svaka zemlja ima probleme koji se tiču prošlosti. Ono što znam, i sigurno je da kancelarka Merkel i ja učestvujemo u svemu tome, je da su Francuska i Nemačka imale sukobe bez kraja. Svi koji misle da braniti srpski narod znači ne pronaći kompromis (…) neka pogledaju istoriju i ratove“, rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, patriotizam je ljubav prema zemlji a ne mržnja prema drugima.

„Ja sam patriota i Evropljanin, ali nisam nacionalista. Nacionalista je patriota bez projekta. Sve koji kažu da je mržnja prema komšiji projekat saslušajte ali im ne verujte“, rekao je Makron.

Sporazum između Srbije i Kosova je veoma važan za stabilnost regiona, i to je test za Evropu – da li je ona sposobna da sklopi taj sporazum, smatra.

„Srbija je jedna velika evropska država, nacija, ja to kažem ovde glasno, u trenutku kada neki u svetu imaju utisak da bi ovaj region mogao da bude mesto gde će se preplitati uticaj ovih ili onih“, kaže francuski predsednik.

„Vi držite do vaše suverenosti i nezavisnosti i ja takođe držim do suverenosti država koje poštujem“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.