SINOS, UNS i NUNS pozivaju novinare da se pridruže protestu zbog izručivanja Asanža SAD

uns nuns sinos

Sindikat novinara Srbije (SINOS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozivaju novinare da se pridruže današnjem protestu zbog odluke britanskog pravosuđa da se SAD-u izruči Džulijan Asanž. Skup će biti održan danas, preko puta Ambasade Velike Britanije u Beogradu, koja se nalazi u u Resavskoj broj 46 sa početkom u 13 časova.

U isto vreme biće održan protest u Velikoj Britaniji, gde će više od 3,600 ljudi formirati „ljudski lanac“ i opkoliti zgradu parlamenta u Londonu, zahtevajući Asanžovu slobodu.

Okupljeni će se suprotstaviti izručenju Asanža i pozvati američku vladu da odbaci sve optužbe protiv njega.

SINOS, UNS I NUNS zamolili su novinare da donesu svoje PRESS prsluke i novinarske legitimacije.

Članovi sindikata Međunarodne federacije novinara (IFJ), Evropske federacije novinara (EFJ) i članovi britanske Nacionalne unije novinara (NUJ) pridružiće se ovom skupu.

„Kriminalizovanje istraživačkog novinarstva omogućava svaku drugu vrstu represije. Ako se dovoljno nas okupi da opkolimo Parlament za nekoliko nedelja, taj proces može biti zaustavljen“, navedeno je u saopštenju NUJ-a ovim povodomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.