Vučić: U našoj delegaciji u Briselu bilo 6 prema 5 za Kosovo u UN, ja bio među onih 5

Vućić predsedništvo
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Nemojte da očekujete od Srbije da prizna Kosovo – poručio je kasno večeras predsednik, Aleksandar Vučić onima koji ga optužuju da hoće da ga „izda“. Ovu poruku je, kaže, preneo i međunarodnim pregovaračima. Ipak, tvrdi da smo „u problemu“, jer je priznanje ono što Amerika zahteva, te mora da pronađe način „kako da izvuče Srbiju iz toga i da ne uradi ono što ne želi da uradi“. Istovremeno otkrio je detalje jednog boravka u Briselu kada je, kako je rekao od jedanaestočlane srpske delegacije, u kojoj je bilo i Srba sa Kosova, njih šest bilo za ulazak Kosova u UN, a dok se on našao među ostalih pet koji su bili protiv.

Predsednik Srbije kazao je večeras da su razgovori sa izaslanicima SAD i EU, Gabrijelom Eskobarom, odnosno Miroslavom Lajčakom, bili teški.

On u večerašnjem gostovanju na TV Happy nije želeo da sa „svim tim zamara“ Milomira Marića, a, da govori o detaljima, kaže, ne može.

„Prosto, to ne bi bilo odgovorno prema tim ljudima, mi se dogovorimo oko toga šta je to što želimo da izađe i sa čime hoćemo. Ništa mi tu ne krijemo“, kazao je.

Sa druge strane, navodi da je uvek spreman da se sastane sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem u Briselu.

„Uvek, naravno, sa Kurtijem, sa svakim sam spreman da razgovaram. Ne vidim preveliki smisao za razgovore sa Kurtijem, ali sam spreman da razgovaram“, kaže srpski predsednik.

Razgovor je lekovit, od razgovora nikog nije bolela glava, već od nečeg drugog

„Ne očekujte takve stvari od Srbije“

Vučić je večeras ujedno kazao da je više puta bio na Kosovu i Metohiji u poslednjih nekoliko godina, iako Priština „gleda da ga ne pusti nikada“, a da je njegov sin u poslednjih deset godina bio preko četrdeset puta.

Uprkos tome, kako kaže, svakodnevno ga optužuju da „hoće da izda, odnosno prizna Kosovo“. Međutim, on to neće da učini.

„Mene su sada pitali međunarodni pregovarači oko toga, ja sam rekao ‘ne očekujte takve stvari od Srbije’. Da li je trebalo da izađem da održim konferenciju za štampu, da se hvalim time?“, upitao je predsednik.

Pronaći način da ne uradite ono što ne želite da uradite

Ipak, podseća da su mu i Džo Bajden i Donald Tramp u svojim pismima poručili da bi dijalog trebalo da se završi uzajamnim priznanjem.

„Pa čekajte, pošalju vam dvojica američkih predsednika da žele međusobno priznanje, vi morate da poštujete činjenicu da vam američki predsednici to šalju. Amerika je najveća sila i dalje u svetu. Kada vam oni pošalju to pismo, vi morate da kažete – ‘mi nismo saglasni sa tim’. Ali morate da razumete da smo u problemu jer je to suviše velika sila za tako malu zemllju kao što je Srbija i da gledate kako da izvučete svoju zemlju iz toga, da to što ne želite da uradite, ne uradite“.

„Rekao sam u Beloj kući – neću, šta god da mi se dogodi“

Kaže da je to rekao i u Beloj kući „čoveku koji svakako nije neprijatelj Srbije ili bilo šta slično“, aludirajući na bivšeg američkog predsednika, Donalda Trampa.

„Ja sam rekao – neću, šta god da mi se desi ja ne prihvatam to“, dodao je Vučić, još jednom podsetivši na svoju tvrdnju da je u prvoj verziji Vašingtonskog sporazuma stajala tačka o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije, kao i da je intervencijom beogradske delegacije ona uklonjena.

Podsetio je i da su deo srpske delegacije koja je tada boravila u Vašingtonu bili Marko Đurić, Marko Čadež i Siniša Mali, te kazao da se sa njima sastao odmah nakon što su videli tačku o uzajamnom priznanju.

Tvrdi da je Marko Čadež „ćutao i nije hteo reč da kaže“ jer je video „velike ekonomske mogućnosti“ i „razumeo težinu političke pozicije“.

Sa druge strane, Vučić kaže da je on njima kazao da „ni po ceni glave na panju“ ne dolazi u obzir da pristanu na tu tačku.

U srpskoj delegaciji u Briselu bilo 6 prema 5 da Kosovo uđe u UN, promenili mišljenje kada sam rekao da sam protiv

Vučić se osvrnuo i na Briselske razgovore naznačivši da je i tada, kao član srpske delegacije i potpredsednik vlade bio u teškoj situaciji.

U srpskoj delegaciji je bilo šest prema pet u glasovima za prihvatanje da Kosovo postane članica UN-a, kazao je Vučić, naznačivši da su on, Marko Đurić, Aleksandar Vulin i dvojica Srba sa Kosova bili protiv.

„Ja sam bio među tih pet koji su bili protiv, ali onda kada su videli ostali – bio sam potpredsednik vlade i imao najveću popularnost, i onda kada su videli da sam ja protiv, onda su i oni rekli ‘ne možemo ni mi’, ali su gotovo svi ministri tada prihvatili“, dodao je srpski predsednik.

Vučić se večeras osvrnuo na izgradnju auto puta Niš-Merdare. Kaže da će ovaj put biti od velikog značaja za ljude iz Gračanice i drugih mesta na Kosovu, ali i one koji žive u Nišu i okolini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.