Vučević: Milan Radoičić nije učestvovao na vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama. Tačka

„Kako je moguće da danas nekome smeta prisustvo Vojske Srbije na pozicijama administrativne linije prema pokrajini Kosovo i Metohija, kada imamo za 8,000 na današnji dan manje pripadnika Vojske Srbije, nego što smo imali u decembru 2022, odnosno, u januaru 2023“, kazao je u današnjem obraćanju javnosti srpski ministar odbrane.

Postavljajući pitanje kako tada nije bilo „napada“ na Srbiju i njenu vojsku, kao sada, kada se iznose optužbe i iz Prištine i od strane međunarodne zajednice, Miloš Vučević se zapitao – šta se to desilo i šta je to uplašilo međunarodne predstavnike.

„A ponavljam, nijedan postupak Vojske Srbije od 1999, nije vodio i nije doveo do kršenja Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, ni rezolucije 1244“, kazao je Vučević, uz naglasak da se saradnja KFOR-om svih godina odvijala i odvija kao korektna.

„Saradnja Ministarstva odbrane sa Kforom je dobra i kontinuirana. Ona teče u skladu sa Rezolucijom 1244 i u skladu sa vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova. Ona postoji godinama, gotovo je svakodnevna, od nivoa načelnika Generalštaba Vojske Srbije, komandanta KFOR-a, do nivoa komisije za vojnotehničku implementaciju sporazuma iz Kumanova. Ta saradnja je zasnovana na uzajamnom poštovanju i korektno se odvijala“, rekao je Vučević.

Rekavši da Kfor svih proteklih godina nije prelazio na teritoriju centralne Srbije, istakao je da sa druge strane, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom, ni Vojska Srbije nije nikada bez dozvole prešla administrativnu liniju.

Nikada se do sada nije desilo da VS na bilo koji način pogazi ove dokumente i naruši komunikaciju sa Kforom. Vojska Srbije nikada nije prekršila nijedan sporazum i ovo nisu tehničke, već suštinske informacije.

Ipak naveo je da ukoliko bi Vojska Srbije dobila naredbu od predsednika Srbije kao vrhovnog komandanta, da uđu na teritoriju KiM, kao deo Republike Srbije, „Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti, efikasno, profesionalno i uspešno“.

“Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika Republike Srbije kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju KiM kao deo Republike Srbije, VS će takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i usešno. A i tada bi to prethodno najavili komandi Kfora, ne bi radili ništa iza leđa“.

Do danas, kako kaže, nije Ministarstvo moralo da donosi takvu odluku, a Srbija će učiniti sve da ni u budućnosti ne dođe do toga i da sačuva mir.

“Zato je bitno da nastavimo politički dijalog, da se poštuje Rezolucija UN 1244, da se primenjuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova“, napominje ministar.

Srbija smatra da je važno da Kfor ima što značajniju ulogu na Kosovu posebno u sredinama gde živi srpski narod, i da se nikada nisu protivili njegovom prisustvu.

„I tome se nismo nikada protivili. Protiv prisustva KFOR-a u svojim sredinama, apsolutno nemaju ništa ni Srbi koji žive u južnoj pokrajini“.

Nakon najnovijeg predstavljanja navodnih dokaza iz Prištine o navodnoj umešanosti Srbije, uključujući i Vojsku Srbije, u incident u Banjskoj od 24. septembra, srpski zvaničnici su se danas ponovo obratili javnosti. Prvo je to učinio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a nakon njega su se zajedno obratili i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik generalštaba general Milan Mojsilović.

Srbija je prethodnih meseci i godina, a posebno od dolaska Aljbina Kurtija na vlast na Kosovu, upozoravala međunarodnu javnost na „pritisak i šikaniranje i fizički progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, na početku je konferencije kazao Vučević.

Kazao je i da se sada vodi sistematska kampanja protiv Srbije i njene vojske.

Na navode iz Prištine da je zaplenjeno naoružanje bilo prevashodno srpske proizvodnje, Vučević je kazao:

„Po toj logici, ja moram da postavim pitanje svima, pre svega Kurtiju i njegovim saizvršiocima, a šta ćemo po pitanju da albanska policija na Kosovu, ili takozvana Kosovska policija, koristi isto to srpsko naoružanje?!“

Prikazao je „koliko hoćete“ fotografije na kojima se, kako tvrdi, nalaze kosovski policajci i specijalci sa puškama M70, puškomitraljezima M72 i drugim oružjem proizvedenim u Srbiji, naglašavajući da im Srbija ovo automatsko oružje nije prodala.

„Da li po toj analogiji proizilazi da je Srbija obučavala i naoružavala i albansku kosovsku policiju da puca po Srbima? Imam još fotografija. Da vidite, ovo vam je sve, u sadašnjem vremenu. Evo pogledajte ove njihove specijalce, lepo sa srpskim puškama, puškama proizvedenim u Srbiji. Mi im sigurno nismo prodavali. Pa da li proizilazi da smo i njih obučavali i naoružavali?! Logično je da Srbi imaju srpsko naoružanje, ali otkud Albancima srpsko oružje?“ – upitao je Vučević.

Ne zalazeći u poreklo zaplenjenog naoružanja koje je Priština prikazala do sada, Vučević tvrdi da se isto naoružanje i vojna oprema mogu naći svuda na prostoru bivše Jugoslavije.

„I da je potpuna glupost tvrditi da je to dokaz da država Srbija, Ministarstvo odbrane, da Vojska Srbije kao ozbiljna institucija, garant suvereniteta naše države, učestvuje u nečemu što neko naziva terorističkim aktima“, kazao je.

„Terorizam je etničko čišćenje Kosova od Srba, to je terorizam… Svakodnevno hapšenje, upucavanje, privođenje,  maltretiranje, pretresi bolnica, obdaništa, škola nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni“.

Vučević je ponovio da doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koga je Priština označila kao organizatora sukoba u Banjskoj, nije učestvovao na vežbama na Pasuljanskim livadama, na kojima često vežba Vojska Srbije.

„To što neko pušta termovizijske snimke sa nejasne lokacije, sa potpuno neidentifikovanim ljudima i licima, ništa apsolutno ne mora da znači“, kazao je on.

Milan Radoičić nije učestvovao na vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama. Tačka

Govoreći o snimku vežbe sa vozilima „Hamer“ navodno sa Pasuljanskih livada,, ministar je kazao da i srpska vojska i prištinske „paratrupe“ imaju „Hamere“, ali da koriste različite mitraljeze.

Prema njegovim rečima, za srpske mitraljeze 12,7 mm ne postoji manevarska municija i sa njima nije moguće vršiti manevre, dok Priština na istim „Hamerima“ ima navodno mitraljez 7,62 mm za koje postoji manevarska municija.

Pa se postavlja pitanje – čije je to vozilo i ko dejstvuje?

 

Ministar je pokazao i fotografije ovih hamera ali sa različitim mitraljezima, od kojih jedan ima manevarsku municiju a drugi, kako tvrdi, ne.

Ponovio je još jednom da ove institucije ne rade ništa tajno i da poštuju sve sporazume, ali da očekuju odgovor na pitanje – šta se tačno dogodilo 24. septembra u Banjskoj.

O tome šta je kazao general Mojsilović, čitajte u:

Mojsilović: Radoičić nije bio na obuci VS, pozivali ga, nije se odazivao, sa Kosova nizak odziv za obuku rezervista


Pročitajte još:

Petković: 11% Srba se već iselilo sa Severa, pokazao uznemirujuću fotografiju ubijenog

Novi snimci Prištine: Vežbe grupa u centralnoj Srbiji i prvi napadi u Banjskoj

Svećlja hoće da Radoičićevu vilu pretvori u stanicu KP, sumnja da je broj ubijenih veći

Hodža: Policajac poginuo u prvom napadu u kojem je korišćen eksploziv

Svećlja demantuje Vučića: Nije tačno da je Srbin ubijen nakon što se predao

Svećlja i Hodža puštali snimke iz zaplenjenog drona: Grupa trenirala na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama

Hodža: Na imanju uhapšenog na Jarinju pronađeno oružje i municija


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na Severu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.