Svećlja demantuje Vučića: Nije tačno da je Srbin ubijen nakon što se predao

FOTO: KoSSev

„Te tvrdnje uopšte nisu tačne. Videli smo kako je jedan od ranjenih dobio medicinsku pomoć baš od specijalnih jedinica“, kazao je na današnjoj konferenciji za štampu kosovski ministar unutrašnjih poslova, komentarišući tvrdnje srpskog predsednika, da je najmanje jedan od Srba koji su se sukobili sa Kosovskom policijom u Banjskoj ubijen nakon što se predao.

„Svi su svedoci demokratskog ponašanja naše policije. Naša policija je najdemokratskija u regionu“, kazao je Svećlja medijima u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Na ovoj konferenciji za štampu povodom prošlonedeljnih dešavanja u selu Banjska ujedno su predstavljene fotografije naoružanja, ali i video snimci iz dronova, koji su, kako je rečeno, „zaplenjeni terorističkoj grupi“, a koji navodno pokazuju sukob u Banjskoj, ali i dokazuju da su pripreme za napad vršene u centralnoj Srbiji, odnoso na Kopaoniku i Pasuljanskoj livadi.

Upitan za snimke ubistva Srbina koje traži Beograd, Svećlja poručuje – „nemamo mi snimke svačega“.

„Borba je trajala satima i satma, ne možete sve kada imate okršaj dve grupe“, rekao je.

Naglašava da nema nikakvih indicija, dokaza da je neko ubijen nakon što se predao.

U vezi sa navodima Vučića, Svećlja poručuje da mu „ništa ne veruje“.

Kaže da prati Vučićeva obraćanja, te tvrdi da on često laže.

„Srpska strana ceo dan priča i laže, a mi sve vreme radimo uviđaj i dajemo dokaze“, podcrtava Svećlja.

On je ujedno demantovao navode srpskog predsednika da EULEX-u nije bilo dozvoljeno da se priključi operaciji Kosovske policije u Banjskoj.

Upitan o snimcima koji su danas predstavljeni medijima, kazao je da su oni pronađeni u jednom od dronova koji je „bio u rukama terorista“.

„Konfiskovali smo tri, a jedan od drona je imao snimke“, kazao je Svećlja.

Sa druge strane, kada je reč o snimku koji je još ranije ove nedelje objavljen, a na kojem se nedaleko od manastira Banjska vidi Milan Radoičić sa grupom uniformisanih i naoružanih ljudi, Svećlja je potvrdio da je reč o dronu Kosovske policije koji je nadgledao sitauciju.

„Da li mu je neko javio ili je neko čuo dron, to ne znam, ne možemo da dođemo do tačnosti informacije. Ali da je bio Milan Radoičić, to je istina“, rekao je.

Svećlja je danas ujedno izneo novi podatak, odnosno da je grupu uniformisanih i naoružanih ljudi činilo 90 članova. Sa druge strane, rekao je da ne zna koliko je policajaca učestvovalo u akciji u Banjskoj.

Kada je reč o rezultatima obdukcije tela Srba, Svećlja je najavio da će to da „potraje“.

Sa druge strane, potvrdio je da akcija još uvek traje, te da je i juče i danas pronađeno oružje.

„Sve te istražne radnje će da potraju“, dodao je.

Na pitanje da li će Priština da dopusti međunarodnu istragu povodom događaja u Banjskoj, Svećlja odgovara da su sve vreme predstavnici međunarodne zajednice, odnosno misija na Kosovu, uključeni u akcije policije i istrage.

„Nemamo šta drugo, nego što smo gotovo ista ekipa koja radi i istragu i pod vrstom monitoringa. Ove dokaze koje smo prikazali, podelili smo sa međunarodnim partnerima“, dodao je Svećlja.

Ovaj ministar je ujedno kazao da je i pre sukoba Priština imala „deliće informacija“ o treniranju „ekstremista“ u Srbiji, koje je podelila sa međunarodnim partnerima.

Kaže i da je deo informacija Priština dobila od partnera.

„Ali istina je da nismo znali ceo scenario: da dolaze, kada dolaze i kako. Ali je tačno da je policija bila efikasna i brza u otkrivanju njihovog scenarija“, rekao je.

Naglašava da Priština radi sve što može da osigura da se građani Kosovo osećaju sigurno nezavisno od nacionalnosti, vere, pola.

Tvrdi i da rade sa EULEX-om i KFOR-om da se ovakvi scenariji ne ponove.

Ipak, kaže da „otežava posao“ to što je Kosovskoj policiji Kumanovskim sporazumom zabranjeno „da priđe bliže od 1 kilometra granici“.

„To otežava naš posao. Zato smo zamolili NATO da započenom zajedničko patroliranje policije sa KFOR-ovim vojnicima, što bi doprinelo dodatnoj bezbednosti za narod Kosova i otežalo izvršiocima da učine ono što su uradili 24. septembra“, zaključio je Svećlja.

Šta je još rečeno na današnjoj konferenciji za štampu, čitajte u posebnim vestima:

Svećlja hoće da Radoičićevu vilu pretvori u stanicu KP, sumnja da je broj ubijenih veći

Hodža: Policajac poginuo u prvom napadu u kojem je korišćen eksploziv

Hodža: Na imanju uhapšenog na Jarinju pronađeno oružje i municija

Svećlja i Hodža puštali snimke iz zaplenjenog drona: Grupa trenirala na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.