Novi snimci Prištine: Vežbe grupa u centralnoj Srbiji i prvi napadi na službenike u Banjskoj?

Snimci KP - napad
FOTO: Kosovska policija

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, nastavio je da objavljuje video snimke i fotografije, navodeći da je reč o dokaznom materijalu o događajima u Banjskoj. Novi materijal objavljen je juče. Reč je o fotografijama naoružanja, ali i video snimcima koji navodno pokazuju vežbe i pripreme za napad vršene u centralnoj Srbiji, odnoso na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama. Ujedno su objavljeni snimci na kojima se, prema navodima Prištine, vide početni napadi, kada je i ubijen pripadnik Kosovske policije.

Ove snimke su na jučerašnjoj konferenciji medijima predstavili kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja i generalni direktor Kosovske policije, Gazmend Hodža.

Svećlja je naglasio da su snimci pronađeni u jednom od dronova koji su zaplenjeni u Banjskoj, a koji je, kako je kazao, „bio u rukama terorista“.

U međuvremenu su video snimci dostavljeni medijima, uz objašnjenjenje svakog od njih.

U opisu prvog videa, Kosovska policija navodi da je nastao 26. avgusta, te da prikazuje kadrove na Kopaoniku, odnosno odmaralište i hotel Grej u vlasništvu Milana Radoičića.

Drugi video snimak, kako navode, usnimljen je u blizini prostora u vlasništvu Radoičića, a na njemu se vidi testiranje odeće protiv termo kamera.

Kosovska policija dalje tvrdi da su ostali snimci nastali 20. septembra, na vojnom poligonu – Pasuljanske livade.

Policija smatra da se na narednom snimku vidi operativna taktička vežba za napad uz podelu na više grupa i uz korišćenje dugih cevi i vojne opreme.

„Grupa simulirala napad, a simulirane su i povrede pripadnika terorističke grupe kao i pružanje prve pomoći“, navode iz KP.

Sledeći snimak, kako tvrde iz KP, pokazuje da je navodno grupa naišla na otpor, te se simulira podrška oklopnim vozilima.

U ovom klipu, kako objašnjavaju iz policije, vidi se nastavak simulacije borbi uz korišćenje vozila i borbe između dve grupe.

Iz policije navode da se na snimku primećuje vozilo koje je Kosovska policija zaplenila 24. septembra.

Kosovska policija je ujedno objavila dva snimka navodeći da se na njima vidi početak sukoba između grupe i Kosovske policije, u kojima je i ubijen jedan službenik.

„Video prikazuje prve napade terorističke grupe na Kosovsku policiju. Napadi, kako se vidi, izvršeni su različitim oružjem, počevši od zolje i drugog teškog naoružanja“, navode iz KP.

Policija je ujedno objavila seriju fotografija zaplenjenog oružja, uz navode da je proizvedeno u Srbiji, a da je deo i oružja i municije proizveden poslednjih godina.

Pročitajte još:

Svećlja i Hodža puštali snimke iz zaplenjenog drona: Grupa trenirala na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.