Mojsilović: Radoičić nije bio na obuci VS, pozivali ga, nije se odazivao, sa Kosova nizak odziv za obuku rezervista

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović izjavio je da nije bilo povećanja borbene gotovosti Vojske Srbije, već samo aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti. Dodao je da u Kopnenoj zoni ima 4.500 angažovanih pripadnika VS. Potvrdio je da se stanovništvo sa Kosova od 2021., poziva na vežbe rezervnog sastava, ali da je odziv nizak – svega 19%. Među onima koji se ne odazivaju je i Milan Radoičić. Demantovao je da je Milan Radoičić bio na obuci na Pasuljanskim livadama. „U potpunosti negiram navode iz Prištine“.

Nakon najnovijeg predstavljanja navodnih dokaza iz Prištine o navodnoj umešanosti Srbije, uključujući i Vojsku Srbije, u incident u Banjskoj od 24. septembra, srpski zvaničnici su se danas ponovo obratili javnosti. Prvo je to učinio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a nakon njega su se zajedno obratili i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik generalštaba.

Reč je o fotografijama naoružanja, ali i video snimcima koji navodno pokazuju vežbe i pripreme za napad vršene u centralnoj Srbiji, odnosno na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama. Ujedno su objavljeni snimci na kojima se, prema navodima Prištine, vide početni napadi, kada je i ubijen pripadnik Kosovske policije.

Ove snimke su na jučerašnjoj konferenciji medijima predstavili kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja i generalni direktor Kosovske policije, Gazmend Hodža.

Svećlja je naglasio da su snimci pronađeni u jednom od dronova koji su zaplenjeni u Banjskoj, a koji je, kako je kazao, „bio u rukama terorista“.

U međuvremenu su video snimci dostavljeni medijima, uz objašnjenje svakog od njih.

„Želim da vas obavestim da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta, nije bilo podizanja pune borbene gotovosti Vojske Srbije, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije. Nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije, poštujući i sprovodeći naređenja, podigla je prisustvo u kopnenoj zoni bezbednosti. Već 25. septembra, 8.350 je bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbeđenje administrativne linije u kopnenoj zoni bezbednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmeštene su blizu administrativne linije. Iz vojničkog ugla smatram da su svi komentari na brojnu veličinu angažovanih snaga Vojske Srbije totalno nepotrebni“, rekao je Mojsilović.

Podsetio je i na bezbednosnu krizu u decembru 2022. godine smo imali slično, kao i u maju 2023.

„Na osnovu naređenja vrhovnog komandanta i predsednika Srbije, poštujući sva ona naređenja koja smo dobili, Vojska Srbije je u navedena dva događaja podigla borbenu gotovost na najviši nivo i u oba događaja imala angažovano 14.000 pripadnika Vojske Srbije. U ta dva događaja, ne tako davno, nikome nismo parali oči, nikom nismo zasmetali, niko nam nije izrazio brigu za brojnu veličinu angažovanih snaga u kopnenoj zoni bezbednosti, duž administrativne linije i na pravcima na koje izvode sa Kosova i Metohije“, istakao je on.

„Zato danas čudi kada neko iskazuje duboku zabrinutost zbog 8.350 pripadnika. Ne vidimo razloge za tim ni danas, zaista, kada nije bilo formalnog povećanja borbene gotovosti i, naprotiv, brojno stanje je duplo manje“, dodao je general.

Saopštio je da Vojska Srbije u ovom trenutku ima 4.500 angažovanih pripadnika u Kopnenoj zoni, koji, kako kaže, imaju sposobnost da prate, obezbede i utiču na stanje bezbednosti u Srbiji.

„Režim rada jedinica u petokilometarskom pojasu u Kopnenoj zoni bezbednosti, na zadacima obezbeđenja administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, vraćen je u normalu. To podrazumeva i znači redovno brojno stanje angažovanih jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti“, naglasio je Mojsilović.

Povodom Svećljine izjave da su prikupljeni navodni dokazi o tome da je Srbija pokušala da „izvrši aneksiju Severa“, kao i da su se napadači dugo pripremali u vojnim bazama u Srbiji, Mojsilović je negirao navode.

„Što se tiče optužbi da smo obučavali teroriste, naglašavam da je Vojska Srbije ozbiljna, snažna organizacija koja ne trpi nikakve improvizacije niti laži. Vređaju intelekt optužbe da je Vojska Srbije planirala upad na Kosovo i Metohiju“, rekao je Mojsilović.

Naglasio je da sa vojničke tačke gledište deluje „totalno van operativne logike da 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika Vojske Srbije, imaju tu snagu“.

„Ja 37 godina nosim uniformu, smatram sebe za čoveka koji ima određeno vojničko iskustvo. Ako mene pitate, i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak“, rekao je Mojsilović.

Srbi sa Kosova na obukama rezervista, ali nizak odziv i loša disciplina

Mojsilović je govorio i o obuci rezervnog sastava Vojske Srbije, kojoj podležu sva lica starosti od 18 do 60 godina, iznoseći statistiku, koja uključuje i podatak da je ove godine izvršena obuka 2400 pripadnika ovog sastava.

„Želim vašu pažnju da usmerim na činjenicu da su lica iz rezervnog sastava sa teritorije Kosova i Metohije, deo integralnog sistema popune rezervnog sastava Vojske Srbije. Naravno koristim priliku da u ime Vojske Srbije demantujem sve navode koji su izrečeni iz Prištine“.

Potvrdio je da se unazad četiri godine, pozivaju i lica sa Kosova, spominjući četiri severne opštine i Kosovsko Pomoravlje na redovnu obuku rezervnog sastava VS.

Međutim, naglasio je da zbog njihovog života u složenim uslovima, Vojska procenjuje kao razlog za to što se vrlo malo njih odziva na vojne vežbe.

Taj odziv ne prelazi 19% i jednak je otprilike odzivima rezervnih lica u nekim opštinama na Severu Republike

Izneo je i podatke tako niskog odziva: 2021 odazvalo se 10, u 2022; u dva navrata naredne 2022 – 30, odnosno 80 (ukupno 110) na vojnim poligonima u Vršcu i na Pasuljanskim livadama. U 2023, u februaru i martu, jednodnevna vežba u garnizonu i Raški sa po 15 lica.

„U ovoj drugoj turi ili, martu mesecu, bilo je i određenih problema, gde je jedan manji broj udaljen sa obuke zbog nediscipline“.

Ali, najveći broj se odazvao u septembru ove godine – 138 lica rezervnog sastava sa Kosova, no samo je 10 njih bilo na „dve ili tri vežbe“.

Milan Radoičić se nije odazivao na pozive

„Moram da podvučem da oni žive i rade u dosta složenim uslovima i cenim da su to razlozi malog odziva na vojnim vežbama koji ne prelazi 19%. Obaveštavam vas da Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak ili granatu niti prisustvovao nijednoj aktivnost. Pozivan je na vežbe ali se nije odazivao, a šta on radi na privatnom imanju, to nije stvar VS“.

Kazao je da se i u septembru vežbalo na Pasuljanskim livadama, i da je među njima bilo lica sa Kosova, ali ne i Milan Radoičić.

„U skladu sa našom evidencijom, obaveštavamo vas da Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama. Nije ispalio nijedan metak. Nije ispalio nijednu granatu, niti prisustvovao navedenim aktivnostima. Ponavljam, nije prisustvovao, niti učestvovao na obuci. U par navrata, prethodnih godina je pozivan na vežbe ali se na iste nije odazivao. A šta Radoičić radi na privatnom imanju, složićete se sa mnom, nije stvar Vojske Srbije“.

Mojsilović je i na kraju podsetio na to da su stanovnici Kosova deo integralnog sistema popune rezervnog sastava VS i još jednom demantovao pisanja Prištine.

Netačne su tvrdnje Prištine da je Srbija naoružavala i obučavala Srbe na KiM, istakao je sa druge strane ministar odbrane Miloš Vučević.

Vojska Srbije nikada nije pogazila Rezoluciju 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, poručio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Vojska će, ukoliko dobije naredbu da njene jedinice uđu na teritoriju KiM, kao deo Republike Srbije, takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspešno, istakao je Vučević i napomenuo da će Srbija učiniti sve da do toga ne dođe.

Pročitajte još:

Vučević: Milan Radoičić nije učestvovao na vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama. Tačka

Petković: 11% Srba se već iselilo sa Severa, pokazao uznemirujuću fotografiju ubijenog

Novi snimci Prištine: Vežbe grupa u centralnoj Srbiji i prvi napadi u Banjskoj

Svećlja hoće da Radoičićevu vilu pretvori u stanicu KP, sumnja da je broj ubijenih veći

Hodža: Policajac poginuo u prvom napadu u kojem je korišćen eksploziv

Svećlja demantuje Vučića: Nije tačno da je Srbin ubijen nakon što se predao

Svećlja i Hodža puštali snimke iz zaplenjenog drona: Grupa trenirala na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama

Hodža: Na imanju uhapšenog na Jarinju pronađeno oružje i municija


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.