Stano: EULEX nema mandat da istražuje; Očekujemo bezuslovnu saradnju BG u vezi sa Banjskom

FOTO: Printscreen

„Uloga i mandat EULEX-a je da nadgleda situaciju i da pruži pomoć Kosovskoj policiji ako se to zatraži, taj mandat ne obuhvata istragu“, poručio je portparol Peter Stano na današnjoj konferenciji za medije u Briselu. Oglasio se nakon serije kritika iz Beograda na račun ove misije u vezi sa operacijom Kosovske policije u Banjskoj.

Stano tvrdi da je prvi i osnovni prioritet Evropske unije – deeskalacija i stabilizacija situacije na Severu Kosova, te poručuje da je EU u stalnom kontaktu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i sa ostalim partnerima.

Ponovio je stav visokog predstavnika, Žozepa Borelja, koji je izrazio zabrinutost povodom jačanja prisustva vojske Srbije pored pogranične linije sa Kosovom.

„Uočili smo srpsko vojno jačanje na administrativnoj-graničnoj liniji sa Kosovom i to je takođe zabrinjavajuće i odmah mora da bude obustavljeno. To je bila i poruka visokog predstavnika EU Žozepa Borelja ovog vikenda jer nema mesta nagomilavanju vojnih ili bezbednosnih snaga na evropskom kontinentu“, kazao je on.

Za to vreme zvanični Beograd poručuje da su komentari u vezi sa brojnom veličinom pripadnika Srbije nepotrebni, odnosno da ih čudi „duboka zabrinutost“ zbog 8.350 pripadnika, s obzirom na to da je tokom prethodnih kriza u Kopnenoj zoni bezbednosti bilo čak 14.000, a da to „nikom nije smetalo“.

Dodao je da je EU „upoznata“ sa izjavom doskorašnjeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za napad naoružane grupe Srba na Kosovsku policiju u Banjskoj.

Ipak, Stano ponavlja da „sve činjenice moraju da budu utvrđene“, kao i da ono što se dogodilo mora da bude „valjano istraženo“, te da Evropska unija od Srbije očekuje „potpunu i bezuslovnu saradnju“.

Isto je ponovio odgovarajući na pitanje da li EU čeka na konačni ishod istrage događaja u Banjskoj za eventualno uvođenje mera ili sankcija zvaničnom Beogradu?

„EU čeka na potpuna saznanja i činjenice u vezi sa terorističkim napadom i vezanim zbivanjima. Moramo da vidimo konačan rezultat istrage, pravilne, temeljne istrage, razjašnjenja svih konteksta, svih okolnosti oko terorističkog napada i povezanih događaja. I očekujemo punu i bezuslovnu saradnju Srbije u tom pogledu. Evropska unija je spremna da proceni mere i u odnosu na Srbiju. Ako države članice odluče da imaju dovoljno informacija, dovoljno činjenica, one će reagovati u trenutku kada one izaberu“, poručio je Peter Stano.

On je ujedno komentarisao izjave srpskih zvaničnika da je misija EULEX bila sprečena da se uključi u istragu sukoba u Banjskoj.

Stano je naglasio da se EU „ne uključuje u istragu tog terorističkog napada kroz medije“, već da je u vezi s partnerima i da razmenjuje stavove i mišljenja, poručivši da mandat ove misije – „ne obuhvata istragu“.

„Uloga i mandat EULEX-a je da nadgleda situaciju i da pruži pomoć Kosovskoj policiji ako se to zatraži, taj mandat ne obuhvata istragu“, podcrtao je Stano.

Pročitajte još:

Mojsilović: Radoičić nije bio na obuci VS, pozivali ga, nije se odazivao, sa Kosova nizak odziv za obuku rezervista

Vučević: Milan Radoičić nije učestvovao na vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama. Tačka

Petković: 11% Srba se već iselilo sa Severa, pokazao uznemirujuću fotografiju ubijenog

Novi snimci Prištine: Vežbe grupa u centralnoj Srbiji i prvi napadi u Banjskoj

Svećlja hoće da Radoičićevu vilu pretvori u stanicu KP, sumnja da je broj ubijenih veći

Hodža: Policajac poginuo u prvom napadu u kojem je korišćen eksploziv

Svećlja demantuje Vučića: Nije tačno da je Srbin ubijen nakon što se predao

Svećlja i Hodža puštali snimke iz zaplenjenog drona: Grupa trenirala na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama

Hodža: Na imanju uhapšenog na Jarinju pronađeno oružje i municija


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.