Vraćene restrikcije kretanja za Prištinu, Prizren, Uroševac i Vučitrn

FOTO: Avdulah Hoti/ Sajt kosovskog premijera
FOTO: Avdulah Hoti/ Sajt kosovskog premijera

Po drugi put ove nedelje novo zatezanje mera u borbi protiv koronavirusa: Kosovska vlada odlučila je da uvede ograničenje kretanja građana u opštinama koje su trenutno najpogođenije epidemijom: Priština, Prizren, Uroševac i Vučitrn. Mera zabrane kretanja za ove opštine važi od 21 čas do 5 ujutru.

Posle naglog skoka novonficiranih koronavirusom na Kosovu, ali i broja preminulih, kosovski premijer Avdulah Hoti je nakon hitnog sastanka vlade u Prištini, najavio novu restrikciju mera, prenose mediji u Prištini, a jedna od njih je vraćanje restrikcije kretanja za pojedine opštine.

„U gradovima u kojima postoji veliki broj zaraženih, kretanje građana od 21 do 5 biće potpuno ograničeno. Sva gastronomija i lokali biće zatvoreni od 21 do 5 ujutro“, najavio je Hoti, prenosi Zeri.

Takođe se, prema njegovim najavama, povećavaju kapaciteti za testiranje od 500 testova u toku dana. Najavio je da će biti nabavljeno 100 hiljada dodatnih testova.

Najavio je i druge mere koje će biti večeras odobrene na sastanku ove vlade.

„Pobrinućemo se za stvaranje dodatnih kapaciteta, u vidu kreveta i opreme. Planiramo potpunu reorganizaciju bolnica Univerzitetskog kliničkog centra Kosova kao i u privatnim bolnicama. Stvorićemo dodatne kapacitete i u zdravstvenom osoblju, mobilišući na nacionalnom nivou čak i one koji nisu zaposleni, a posebno medicinske sestre i mikrobiologe“, rekao je Hoti, prenosi Koha.

Istovremeno, nije hteo da komentariše, kako je nazvao „glasine“, u vezi sa razlogom za nagli porast preminulih na Infektivnoj klinici za manje od dva dana – njih 13. Naglasio je da će se time baviti nadležni organi, ponavljajući da zdravstveni radnici u Prištini „daju sve od sebe“.

Slična poruka za medije stiže i iz kliničkog centra u Prištini, odakle su pozvali na istragu upravo usled sumnji koje su se otvorile u vezi sa načinom i uslovima lečenja, nakon što je juče na infektivnoj klinici u Prištini preminulo osmoro, noćas, jedna osoba a u ranim jutarnjim časovima još četiri.

Ovaj bolnički centar jutros je posetio kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj, ali nije hteo medijima da daje izjave. Međutim, njegov stranački kolega iz LDK, Gani Geci, javno je preko svoje Fejsbuk stranice zatražio njegovu ostavku, a ukoliko to ne učini, onda je potrebno da ga Hoti smeni.

Kurti: Izbori jedino rešenje za zdravlje

Za to vreme, bivši kosovski premijer Aljbin Kurti, poručuje „Izbori su jedino rešenje“ za zdravlje građana, uključujući i, kako je kazao na 40. sastanku glavnog odbora LVV, „zdravlje demokratije i države“.

Pohvalio se podrškom dve trećine mlade albanske populacije, sa preko 6000 novozainteresovanih da se učlane u ovu stranku od 25. marta, dana kada je vlada koju je predvodio pala, nakon što joj je izglasano nepoverenje uz inicijativu LDK.

Kako je prethodno najavljeno, od sledeće nedelje bi trebalo da se započne sa izricanjem kazni zbog nepoštovanja mera u borbi protiv koronavirusa. Takođe, ranije ove nedelje kosovska vlada je usvojila i prethodni set novih mera nakon porasta novoinficiranih na Kosovu.

Odlučeno je da se smanji broj radnika u administraciji i zatvore sve kancelarije – institucije, privatni biznisi, u kojima je bilo pozitivnih na koronavirus. Okupljanje više od 50 ljudi na otvorenom i zatvorenom je zabranjeno. Ujedno je naloženo ugostiteljskim objektima da gostima obezbede sredstvo za dezinfekciju, dok su radnici u obavezi da nose maske.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.