Ibrahimi: Od sledeće nedelje najverovatnije novčane kazne zbog nepoštovanja mera ugostiteljskih objekata

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Verujem da će se od sledeće nedelje započeti sa izricanjem kazni zbog nepoštovanja mera u borbi protiv koronavirusa, samo će to podići svest vlasnicima restorana, kafića, za stvaranje uslova koji su predviđeni, izjavio je izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi, prenosi prištinska Koha.

U jeku rasta broja novoinficiranih, kako u samom regionu, tako i na teritoriji Kosova, krizni štabovi se sve više zalažu za primenu dodatnih mera, nakon njihovog prethodnog ublažavanja.

Kosovska vlada nedavno je učinila takav potez.

Odlučeno je da se smanji broj radnika u administraciji i zatvore sve kancelarije – institucije, privatni biznisi, u kojima je bilo pozitivnih na koronavirus. Okupljanje više od 50 ljudi na otvorenom i zatvorenom je zabranjeno. Ujedno je naloženo ugostiteljskim objektima da gostima obezbede sredstvo za dezinfekciju, dok su radnici u obavezi da nose maske.

Početkom ove nedelje, ujedno je održan sastanak između ministra trgovine i industrije, Veselja Krasnićija (Vesel Krasniqi), i Asocijacije kosovskih opština, kada je i najavljena mogućnost zatvaranja gastronomije ukoliko se ne poštuju mere.

Sa ovog sastanka je saopšteno da gastronomi ne sprovode priručnik i mere iz priručnika koji je izdao Nacionalni institut za javno zdravlje, za sprečavanje širenja COVID-19.

Ugostiteljski objekti, nakon višemesečne pauze, otvoreni su prvog juna, kada su i propisane mere i posebna pravila koja se odnose kako na valsnike, radnike, tako i na same mušterije.

Po svemu sudeći, do toga neće doći, ali će se, prema najavi predsednika Asocijacije kosovskih opština, najverovatnije primenjivati kazne u iznosu od više hiljada evra za one ugostiteljske objekte koji se ne pridržavaju mera.

Sazan Ibrahimi, predsednik ove asocijacije, saopštio je da se gradonačelnici ne zalažu za izricanje kaznenih mera, ali i da su na to primorani, prenosi Koha.

„U pitanju su velike novčane kazne. Kazne su od 3000 evra i više. One se mogu izreći pravnom licu“, rekao je Ibrahimi.

„Do sada je upozoren svaki građanin da ne ponavlja greške. Gastronomija – koja je jedno žarište, posećuju se kafići – na sastancima koje su imali ranije sa udruženjima gastronoma – dali su obećanja, ali mere se ne poštuju“.

Tvrdi da su za sada samo upozoreni ovi privredni subjekti, upravo zbog toga što su duže vreme bili zatvoreni.

„Ali verujem da će se naredne nedelje preduzeti koraci jer je očigledno da će samo izricanje novčanih kazni podići svest vlasnicima restorana, kafića, za stvaranje uslova koji su predviđeni. Došlo je vreme da se deluje u ovom pravcu“, rekao je Ibrahimi, prenosi Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.