Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa

Maska Korona
Foto: KoSSev

Kosovki ministar zdravlja, Armend Zemaj, predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.

Deo mera odnosi se na smanjenje broja radnika u administraciji i rad od kuće ili online, zatvaranje svih kancelarija, kako institucija, tako i privatnih biznisa u kojima je bilo radnika koji su pozitivni na COVID-19 i izolacija kontakata zaraženih u trajanju od 14 dana.

Kontaktima obolelih se savetuje da, pored dvonedeljne izolacije, prate svoje zdravstveno stanje i odmah se obrate zdravstvenim institucijama ukoliko osete neki od simptoma (temperaturu, kašalj, otežano disanje ili dijareju).

Takođe, sanitarnim i opštinskim inspekcijama je naloženo da deluju u slučajevima nepridržavanja preporuka kosovskog Instituta za javno zdravlje, kao i da uz asistenciju policije nadgledaju sve potvrđene slučajeve zaraze.

Još neke od mera koje se odnose na institucije, posebno one u kojima se radi sa šaltera, su i obaveza nošenja maski i od strane zaposlenih i od strane stranki, održavanje fizičke distance od 2 metra u redu i redovno provetravanje prostorija, a sprovodiće se i rigorozna kontrola nošenja maski na ulazu u institucije.

Maske moraju nositi i zaposleni u prodajnim i ugostiteljskim objektima, ali i svi u javnom prevozu i taksi vozilima. Dezinfekcija vozila je obavezna dva puta dnevno, a preporučuje se i otvaranje prozora.

Ugostiteljski objekti u obavezi su i da gostima stave na raspolaganje sredstva za dezinfekciju.

Pogrebne ceremonije mogu se obavljati samo u bliskom porodičnom krugu, a propisane su i dodatne mere zaštite u staračkim domovima. Istovremeno, zabranjena je i poseta članova porodice osobama u bolnicama.

Okupljanje više od 50 ljudi na otvorenom i zatvorenom je zabranjeno.

Najzad, ministarstvo će zatražiti od lokalnih samouprava da uspostave lokalne štabove.

Kao odgovor na povećani broj obolelih od COVID-19 na Kosovu, ali i jučerašnje izjave kosovskog premijera, Avdulaha Hotija da je Infektivna klinika u Prištini „prenatrpana“ najavljeno je proširenje kapaciteta za lečenje ovih pacijenata, i da će dve klinike biti preuređene u kovid klinike.

Osim dermatologije, pulmologije i sportske medicine, na raspolaganju Covid-19 pacijentima biće i neurologija i psihijatrija, sa po 70 kreveta.

Ujedno se očekuje da će se u ustanovi za sportsku medicinu proširiti kapaciteti za još 50 kreveta, potvrdio je za Gazetu Express Basri Sejdiu, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.