Vlada Kosova usvojila nacrt tri zakona o KBS, Tači danas protiv odluke

Vest je ažurirana

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila tri nacrta zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama. Nacrtima se predviđa proširenje mandata KBS i promena statusa Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane. Ministar KBS i premijer najavili su i promenu imena KBS u budućnosti i to kroz ustavne izmene. Sastanku vlade na kojem su izglasani nacrti zakona nisu prisustvovali ministri iz srpske zajednice prenosi RTK.

Nacrti tri zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama koji su danas usvojeni na sednici vlade Kosova, naći će se na razmatranju skupštine uskoro, a po usvajanju u skupštini zakoni će ići pred predsednika.

„Vlada izglasala svoje odbrambene snage, svoju vojsku i to se desilo. Sada je na Skupštini, a nakon toga zakon potpisuje i predsednik zemlje,“ rekao je kosovski premijer Haradinaj nakon sastanka, prenosi RTK2.

U međuvremenu reagovala je i ambasada SAD-a saopštenjem:

„Sjedinjene Države su oduvek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivale sa Kosovom o tome kako to postići. Savetovali smo na oprezan pristup koji drži Kosovo u dogovoru sa našim NATO saveznicima po ovom važnom pitanju. Nismo bili konsultovani o vremenu ove objave i moraćemo da analiziramo nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat.

Poslednjih nekoliko sedmica fokusirali smo naše napore na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o važnom dijalogu sa Srbijom. Nastavljamo da verujemo da je normalizacija između Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti.“

Isto tako, ministar KBS Rustem Beriša, najavio je i druge inicijative u budućnosti: „U trenutku kreiranja povoljnih političkih okolnosti izmeniće se i ime, putem ustavnih izmena“.

Tači ranije takođe pokušao da zaobiđe ustavne izmene, sada protiv inicijative

Odmah nakon sastanka oglasio se i predsednik Kosova, Hašim Tači koji se protivi ovakvoj odluci vlade. Kako prenosi Koha Ditore on je ocenio da je odluka došla u pogrešno vreme i da šalje pogrešnu poruku na dan kada Evropski parlament glasa za viznu liberalizaciju za Kosovo.

„Danas je važan istorijski dan, Evropski parlament glasa o viznoj liberalizaciji za Kosovo… Smatram da je danas, iako ispravna procedura, pogrešan dan na ovaj istorijski dan za Kosovo da pošaljemo ovakvu poruku našim međunarodnim prijateljima i partnerima. Imamo li pravo na to (transformaciju KBS), imamo pravo, treba li da krenemo sa tim, treba, ali u potpuno koordinisanom procesu sa SAD i NATO. Svaki drugi potez može da donese konfuziju i izazove nepotrebnu političku zabunu i ima negativne međunarodne implikacije na budućnost vojske Kosova,“ rekao je Tači a prenosi Koha.

Transformacija KBS-a u „Oružane snage Kosova“ moguća je samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje je potrebna takozvana “dupla većina”, odnosno dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica i najmanje dve trećine glasova prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini. Drugim rečima, nije moguće izvršiti izmene ustava bez najmanje četiri glasa poslanika iz srpske zajednice.

Zato je predsednik Tači marta 2017. takođe pokušao da zaobiđe srpske poslanike i izmenu ustava, predloživši skupštini izmene zakona.

Tači se osvrnuo i na sopstveni predlog iz 2017. kada je na sličan način, zakonskim izmenama pokušao da transformiše KBS u vojsku. On je naveo da je tada imao punu podršku SAD i NATO ali da predlog nije prošao u skupštini zbog, tvrdio je, tvrdoglavosti i sebičnosti poslanika u skupštini.

Tači je više puta do sada najavljivao formiranje vojske Kosova i to sa konkretnim datumima. Poslednji put najavio je formiranje ove vojske početkom 2018.

Povezane vesti:

Nacrt zakona o formiranju Vojske Kosova prosleđen skupštini, sutra pred predsedništvom

Vojska ujedinila vladajuće stranke i opoziciju na Kosovu; ambasada SAD za formiranje kroz Ustav

Tači: Niko ne može da blokira formiranje kosovske vojske, KFOR nije zauvek na Kosovu

Tači uputio pismo zvaničnicima NATO-a, objasnio formiranje Vojske Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.