Tači uputio pismo zvaničnicima NATO-a, objasnio formiranje Vojske Kosova

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova, Hašim Tači, uoči sastanka Severnoatlantskog saveta NATO-a, poslao je pismo generalnom sekretaru NATO-a, Jensu Stoltenbergu i državama članicama NATO-a.

Na ovom sastanku razmatraće se pokretanje izmena i dopuna Zakona o KBS-u predsednika Tačija. U ovom pismu, koje je napisao Stoltenbergu i predstavnicima zemalja članica NATO-a, on objašnjava ceo proces transformacije KBS-a.

Tači kaže da Kosovo ovu transformaciju vidi kao neophodan korak ustavnog i suverenog prava da uspostavi odbrambene snage i zaštiti teritorijalni integritet Kosova, te da doprinese miru i bezbednosti u regionu.

On je dodao da kao predsednik Republike Kosovo i vrhovni komandant KBS-a, oseća obavezu da obezbedi sve neophodne zakonske i političke argumente u korist procesa transformacije, kako ne bi bilo nesporazuma sa NATO-m i njegovim članicama.

Pročitajte još:

Komandant KFOR-a: Kosovske bezbednosne snage priznajemo u sadašnjoj formi

Vučić: Tači igra va banque, žuri sa nečim što bi region vodilo u haos

Delavi: Bezbednost Kosova zavisi od kvaliteta njegovog partnerstva

Tači: Ostavka ukoliko se ne izglasa zakon o Vojsci, od Vučića sam tražio da ne zastrašuje Srpsku

Ambasador Kajl Skot: Kosovo da ne žuri s vojskom

Vlada Kosova: Razmotrićemo zakon o vojsci, formiranje u saradnji sa međunarodnim partnerima

Tači posle Stoltenberga: Ne možemo da ostanemo talac političke volje Srbije

Stoltenberg Prištini: Preispitivanje podrške NATO, jednostrani koraci nisu od pomoći, budite u bliskom kontaktu sa Beogradom

Ministar Haki Demoli protiv transformacije KBS-a? (Dokument)

Nacrt zakona o formiranju Vojske Kosova prosleđen skupštini, sutra pred predsedništvom

Vojska ujedinila vladajuće stranke i opoziciju na Kosovu; ambasada SAD za formiranje kroz Ustav

Prelazak na "plan B": Kosovo ove nedelje dobija vojsku?

Ministar je objasnio da je u skladu sa Ustavom Kosovo osnovalo KBS (2008-2009) – nacionalni snage bezbednosti, kadre da zaštite građane i zajednice, a oslanjajući se na ovlašćenja predviđena posebnim zakonom za KBS, piše Kosovapress.

Međutim, zakon po Tačijevom mišljenju – definiše KBS samo kao bezbednosni instrument koji podržava Vladu Republike Kosovo i pomaže civilnim vlastima u slučaju prirodnih katastrofa i drugih vanrednih situacija.

"Prema postojećem zakonu, KBS-u je dozvoljeno lako naoružanje i nije dozvoljeno posedovanje teškog naoružanja. Pripadnici KBS-a su regrutovani i obučeni od strane NATO-a, koji nastavlja da podržava njihov kontinuirani razvoj kroz smernice, obuku i izgradnju kapaciteta. KBS je dobrovoljna snaga, profesionalnog i multietničkog Kosova," napisao je Tači u ovom pismu.

Kao drugu tačku, Tači je napomenuo da Republika Kosovo, kao suverena država, uzima za ozbiljno svoju odgovornost da svojim građanima obezbedi sigurnost i teritoriju.

"Treće, mi smo uvek znali da ova transformacija neće biti lak proces, i zbog unutrašnje političke situacije, kao i zbog spoljnih faktora koji su uključeni. Međutim, u to vreme ostali smo odlučni da se u tom procesu krene napred, pa čak i danas, u saradnji sa našim strateškim partnerima, uključujući i NATO," napisao je on.

Da bi se postigao ovaj cilj, prema Tačiju, postoje samo dve opcije koje spominje u ovom pismu.

"Pravna procedura uključuje ustavne amandmane kojima će se promeniti ime – KBS u KOS, i usvajanje novog zakona za KOS. Ovo bi bila najbolja opcija. Međutim, u aktuelnim političkim okolnostima, praktično je nemoguće zauzeti ovaj pristup, jer ustavni amandmani zahtevaju dve trećine glasova u Skupštini Kosova. Pored toga, dve trećine glasova svih poslanika, ustavni amandmani zahtevaju i dve trećine glasova svih poslanika koji predstavljaju druge zajednice koje žive na Kosovu, uključujući kosovske Srbe. Na žalost, poslanici koji predstavljaju kosovske Srbe, potpuno su lojalni samo Srbiji i oni su jasno svoj glas podigli protiv usvajanja neophodnih zakona za uspostavljanje KOS-a. S druge strane, zakonski, Srbija i dalje Kosovo smatra delom svoje teritorije i ne bi savetovala poslanike – kosovske Srbe – da glasaju u korist ove transformacije. Na kraju, ova opcija je praktično nemoguća zbog uloge veta Srbije," napisao je on.

Druga opcija, prema Tačiju, uključuje samo promene u postojećem zakonu o KBS. Nisu potrebni ustavni amandmani. Sve što treba da se uradi jeste usvajanje novog zakona za KBS, kojim će one promeniti svoju misiju.

"U okviru ove opcije, nema potrebe da se postojeće ime KBS menja, nema potrebe za ustavnim promenama. Prema tome, ovakav pristup ne zahteva dve trećine glasova svih članica, kao i što ne zahteva glas dve trećine članova iz redova albanske zajednice koja živi na Kosovu, uključujući i kosovske Srbe. Zakon može biti donet prostom većinom glasova svih poslanika," napisao je on.

Tači je naglasio da se toliko stvari menja širom sveta i da su novi igrači spremni da prošire svoj uticaj u našem regionu.

Kosovo će svojom voljom sačuvati i promovisati mirne dobrosusedske odnose u cilju povećanja stabilnosti i poverenja između zemalja u regionu.

"Zbog toga, mi i dalje ostajemo snažno posvećeni procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Međutim, Srbija koju Rusija snažno podržava, ne deli isti cilj sa Kosovom da postane članica NATO-a. Umesto toga, Srbija još uvek ima pretenziju na teritoriji Kosova i konstantno dobija sve više i više oružja od Rusije, uključujući i ruski borbeni aviona MiG-29," piše Tači u ovom pismu predstavnicima NATO-a i članicama Severnoatlantskog saveza.

On je rekao da je pitanje nacionalne bezbednosti na Kosovu usko povezano sa regionalnom bezbednošću i uopšte evro-atlantskim integracijama.

"U ovom kontekstu, izražavam svoje zadovoljstvo zbog činjenice što jedan od naših strateških partnera, uključujući i NATO, ne postavlja pitanje našeg suverenog prava da delujemo u tom duhu. Sa jedinom razlikom da to nema nikakve veze sa krajnjim ciljem transformacije KBS, već pristupom ili izborom opcija kako da se to uradi.

Imajući ovo u vidu, već sam javno izjavio da smo spremni da ovu transformaciju izvedemo kroz opciju 1, ukoliko se uslovi budu brzo ispunili. Na žalost, činjenice i stav predstavnika kosovskih Srba ostaju nepromenjeni, tako da oni nastavljaju da se protive transformaciji KBS-a u bilo kom obliku," dodaje u pismu.

Prema Tačijevom mišljenju, njihov stav odražava stav Srbije po ovom pitanju.

Priznaje da zbog toga, zakonske inicijative, preduzete kako bi se KBS transformisao – treba da se nastave u skladu sa zakonom na snazi, procedurama i kroz transparentan inkluzivni proces.

Zaključujući, Tači je objasnio ponovo da se na transformaciju KBS-a u KOS ne može gledati kao na jednostran čin.

"To se može smatrati (jednostranim činom) samo kako kažete da Kosovo mora da dobije podršku od Srbije za formiranje odbrambene snage. Žao mi je što ste u svojstvu Generalnog sekretara NATO-a upozorili na moguće posledice u smislu saradnje između KBS-a i NATO-a, u slučaju promene mandata KBS-a.  

Ovo upozorenje shvatio sam kao veoma ozbiljno i veoma mnogo žalim što ste javno objavili posledice, a po završetku pravne inicijative.

Odajući najveće poštovanje za NATO i njene države članice, moram da naglasim da je Kosovo odlučno da završi ovaj proces na transparentan i sveobuhvatan način," dodao je on.

Tači je zatražio da se prijateljski razmotre svi pravni i politički argumenti kratko opisani u ovom pismu i da se podele sa državama članicama NATO-a.

On je pozvao zemlje članice NATO-a da ne nanose moguće posledice KBS-u, a kao rezultat postepene transformacije.

"Umesto toga, pozivam vas sve da podržite ovaj proces i da ojačate saradnju sa KBS-om, jer smo zajedno gradili ovu bezbednosnu snagu toliko godina," kaže se u pismu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.