Nacrt zakona o formiranju Vojske Kosova prosleđen skupštini, sutra pred predsedništvom

Predsednik Kosova, Hašim Tači, predao je danas Nacrt zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku – predsedniku Skupštine Kosova, Kadriju Veseljiju. Nacrt zakona će se već sutra naći pred predsedništvom ove skupštine, pa bi poslanici tokom nedelje mogli da odlučuju o usvajanju.  

Tači: Cilj je očuvanje mira na Kosovu i regionu

"Ova inicijativa je neophodna i ima za cilj očuvanje teritorijalnog suvereniteta i mira na Kosovu i u regionu," poručio je Tači na konferenciji za medije koju je održao sa Veseljijem.

"Nismo uspeli da formiramo Vojsku Kosova, jer su srpski poslanici jasno stavili do znanja da oni nikada ne bi glasali za promenu ustavnih amandmana. Kosovo ne može da ostavi svoju sudbinu na milost i nemilost bilo koga. Za mene je suština važnija od simbolike sa imenom," dodao je dalje kosovski predsednik, navodeći da transformacija KBS-a neće uticati na ovlašćenja ili misiju KFOR-a.

Veselji: Kosovu potrebno zaokruživanje nacionalnog identiteta

U međuvremenu, mediji u Prištini objavili su i dokument Nacrta koji sadrži više od dvadeset strana.

BSK će biti "naoružana i jedinstvena", služiće "u zemlji i inostranstvu", u skladu sa mandatom, određenim "Ustavom i zakonom", navodi se, između ostalog, u dokumentu.


Pročitajte još:

Vojska ujedinila vladajuće stranke i opoziciju na Kosovu; ambasada SAD za formiranje kroz Ustav

Prelazak na "plan B": Kosovo ove nedelje dobija vojsku?

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, rekao je da će sutra sazvati predsedništvo skupštine kako bi šefovi poslaničkih grupa raspavljali o ovom zakonu.

"Za sutra ću sazvati sastanak predsedništva Skupštine kako bi se nastavilo sa ovim zakonom. Mi ćemo poštovati sve ustavne procedure u vezi sa ovim pitanjem. Kosovu je potrebno zaokruživanje i oblikovanje svog nacionalnog identiteta. Većina kadeta KBS-a se obučava u najprestižnijim zemljama sveta," rekao je Veselji, prenose prištinski mediji.

Ova transformacija KBS-a doprineće miru, dodao je on:

"Ovo je dobar dan za građane Kosova. Predsednik je nastupio u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima. Ja ću sutra sazvati predsedništvo kako bi ispoštovali sve procedure. Kroz ovu transformaciju, Kosovo će da doprinese miru u regionu."

Usvajanje zakona o formiranju Vojske Kosova – Tačijev "plan B"

Transformacija KBS-a u "Oružane snage Kosova" bila je moguća samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica od najmanje dve trećine prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini.

Srpska lista, koja od oktobra prošle godine ne učestvuje u radu kosovskih institucija – u više navrata je naglašavala da ne podržava formiranje kosovske vojske i da neće glasati za amandmane, kao što su to činili sprski poslanici u ranijim sazivima kosovske skupštine.

Kosovski mediji su, sa druge strane, prenosili da su različiti vojni zvaničnici isticali važnost da se vojska formira u saglasnosti sa svim zajednicama na Kosovu.

Kosovska skupština je sredinom februara, međutim, usvojila Rezoluciju o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage. U Nacrtu rezolucije se, u prvoj tački, navodi da se Vlada Kosova ovlašćuje da prvo koordiniše, a potom i Skupštini prosledi na usvajanje strategiju za transformaciju BSK u OSK.

Ovom rezolucijom se prešlo na "plan B". Njom je zapravo najavljena izmena zakona, odnosno misije uloge sadašnjeg KBS, umesto dotadašnjeg plana da se oružane snage zvanično formiraju ustavnim putem.

Novi nacrt zakona pripremili su kosovsko predsedništvo i Ministarstvo Kosovskih bezbednosnih snaga. Iako sadašnji KBS (Kosovske bezbednosne snage) neće moći usvajanjem ovog zakona da promeni i svoj naziv u KOS ("Kosovske oružane snage"), predlaže se promena misije misije KBS, pa će tako njihova uloga, ukoliko se zakon bude i usvojio, kako se u Prištini nadaju ovog puta, umesto reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa – biti "učešće u odbrani suvereniteta". Bezbednosne snage biće opremljene "odgovarajućim oružjem". O nacrtu Zakona o transformaciji KBS-a u vojsku Kosova kosovska skupština trebalo bi da raspravlja tokom ove sednice, preneli su ranije kosovski mediji. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.