Tači: Niko ne može da blokira formiranje kosovske vojske, KFOR nije zauvek na Kosovu

Niko ne može da blokira i uloži veto na proces formiranja kosovske vojske. Svi smo danas ponosni na Kosovske bezbednosne snage u čijem sastavu je 103 pripadnika iz srpske zajednice koji rade rame uz rame sa ostalim pripadnicima, kako bi ojačali ove snage i pripremili ih za transformaciju u Oružane snage Kosova – ključne su poruke kosovskog predsednika, Hašima Tačija, sa okruglog stola "Stav srpske zajednice u vezi sa izmenom mandata KBS-a". Srpski politički predstavnici nisu učestvovali na ovom događaju, iako su bili pozvani, tvrdi kosovski predsednik, prenosi Kim. Okruglom stolu prisustvovali su, sa druge strane, predstavnici nevladinih organizacija "Nova društvena inicijativa" iz Severne Mitrovice i "Humani centar", koji su predstavili rezultate svojih istraživanja. Temu transformacije KBS-a potrebno je uključiti u briselski dijalog, gotovo 90 odsto ispitanih Srba protiv je formiranja kosovske vojske – rezultati su njihovih istraživanja.  Događaj je organizovao Kosovski centar za studije bezbednosti i Istražni centar za politike bezbednosti. 

"Bez odlaganja ratifikovati sporazum o demarkaciji"

Na istom događaju, Tači je pozvao vladu i Skupštinu Kosova da bez odlaganja ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, potpisan 2015.

"Stojim čvrsto iza potpisanog sporazuma i mislim da je to fer. Postoje različita mišljenja, ali se činjenice ne menjaju," rekao je Tači, preneo Ljajmi.

Dodao je i da oni imaju procene institucija, međunarodnih stručnjaka, NATO-a, SAD-a i EU:

"Ko god da traži akademsku ekspertizu, prevazilazeći stručnost NATO-a, Vašingtona i Brisela – verujem da je to štetno. Ako želimo liberalizaciju viznog režima treba da se ratifikuje sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom potpisan u avgustu 2015."

Isti portal navodi da je Tači uputio ovaj komentar u trenutku kada Vlada Kosova i kosovski premijer Ramuš Haradinaj pokušavaju da revidiraju sporazum iz 2015., ocenjujući ga štetnim za Kosovo.

KBS nisu pretnja, cilj jačanje mira 

Transformacija KBS je u interesu svih građana Kosova, svih zajednica i bezbednosti i mira na Kosovu i u regionu, kazao je takođe kosovski predsednik, saopšteno je iz njegovog kabineta. 

Oružane snage Kosova ne predstavljaju nikakvu vrstu pretnje ni za koga, ističe:

"Jedini cilj KBS-a danas i Oružanih snaga Kosova sutra – ostaje isti. To je jačanje mira, stabilnosti u regionu i pružanje bezbednosti svim građanima naše zemlje," rekao je on, dodajući da ovaj proces ide prema "završnoj fazi".

Formiranje Vojske kroz ustavne amandmane

Iako je upravo kosovski predsednik pokrenuo inicijativu usvajanja izmena zakona kojim bi se formirala kosovska vojska, umesto usvajanjem ustavnih amandmana, a za šta su potrebne dve trećine glasova manjinskih zajednica, Hašim Tači sada navodi:

"Mi želimo da se Oružane snage Kosova formiraju putem ustavnih izmena, ujedinjujući na jednom mestu, u Skupštini Kosova – političku volju svih zajednica na Kosovu."

To je, dodaje se u saopštenju, najbolji mogući način da "svi zajedno postignemo veoma bitnu zajedničku vrednost Kosova", odnosno obuhvatanje svih zajednica.

Ako treba razgovaraćemo svakog dana 

Temu transformacije KBS-a uključiti u briselski dijalog, uključiti i lokalnu zajednicu

"Zaključak do kojeg smo došli je da bi temu transformacije KBS-a trebalo uključiti u briselski dijalog. Trebalo bi i obratiti pažnju na strahove među ljudima, jer zanemarivanje može dovesti do posledica. Lokalna zajednica mora biti uključena u ovu temu," kazala je Jovana Radosavljević iz "Nove društvene inicijative", prenosi RTV Kim. 

Humani centar: Gotovo 90 odsto ispitanih Srba protiv formiranja kosovske vojske

NVO "Humani centar" uradila je anketu sa oko hiljadu ispitanika na pitanje – da li treba da se formira vojska Kosova?

"Na osnovu uzorka 87,7 odsto Srba reklo je ne, 8,8 nije iznelo stav, dok je pozitivno odgovorilo 3,5 odsto . To pokazuje veliki stepen nepoverenja srpskog stanovništva prema Bezbednosnim snagama Kosova," naveo je Veroljub Petronijević, javlja ista RTV.

Svestan briga koje preovlađuju kod srpskih političara i građana o procesu formiranja Oružanih snaga Kosova, navode iz kabineta kosovskog predsednika, Tači je izrazio spremnost da razgovara "svakog dana sa srpskim političarima i građanima Kosova" kako bi im, ističe se – objasnio zašto bi trebalo da se formiraju ove snage.

"Mi svi zajedno znamo da KFOR ne može zauvek da ostane na Kosovu. Šta više, u interesu KFOR-a i NATO pakta jeste da, što je pre moguće, Kosovo stane na svoje noge, a posebno u segmentu bezbednosti. Na kraju krajeva, Oružane snage će se formirati u potpunoj saradnji sa KFOR-om, NATO paktom i SAD-om," dodao je, stoji u saopštenju iz kosovskog predsedništva.

Sada je, dodaje, preduzeto "nekoliko inicijativa" kako bi se stvorio "potpuni konsenzus sa svim zajednicama o transformisanju KBS-a u Vojsku Kosova". Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.