Vojska ujedinila vladajuće stranke i opoziciju na Kosovu; ambasada SAD za formiranje kroz Ustav

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Opozicioni poslanici su spremni da podrže amandman Zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), transformišući ovo telo u vojsku, čiji je zadatak da brani suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo. Bezbednosni stručnjaci se takođe slažu da bi misiju KBS-a trebalo izmeniti.

Inicijativa predsednika Kosova Hašima Tačija da se izmeni postojeći zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama, proširujući njihove nadležnosti i transformišući ih u Vojsku Kosova – biće podržana od strane vladajućih i opozicionih poslanika.

Pročitajte još:

Prelazak na "plan B": Kosovo ove nedelje dobija vojsku?


RTK2 – Koha: SAD za transformaciju KBS u skladu sa Ustavom

Koha piše da nacrt zakona može biti usvojen i bez glasova srpskih poslanika, koji su odlučni  da će blokirati svaki ustavni amandman koji bi omogućio uspostavljanje vojske. Međutim, međunarodna zajednica insistira na postizanju konsenzusa po pitanju vojske, a iz američke ambasade u Prištini izjavili su da transformacija KBS-a treba da se obavi kroz ustavne amandmane.

"Politika SAD se zalaže da se transformacija KBS-a u oružane snage obavi u skladu sa Ustavom i kroz sveobuhvatan politički proces. Mi podržavamo ustavni amandman koji bi omogućio da se ova transformacija dogodi," stoji u odgovoru američke ambasade u Prištini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu, general Kertis Skaparoti, naveli su, tokom posete Kosovu prošlog meseca – da je transformacija KBS-a unutrašnja stvar Kosova, izrazivši podršku sadašnjem mandatu ovih snaga.

Predstavnici KFOR-a takođe smatraju da odluka o budućoj strukturi i ulozi KBS-a zavisi od kosovskih vlasti.

Koha navodi i da su uputili pitanja i kancelariji predsednika u vezi sa koordinacijom Tačija sa NATO-om, SAD-om i EU, pre objavljivanja ove inicijative, ali nisu dobili odgovor.

Zakon, pod pokroviteljstvom predsednika Tačija u saradnji sa Ministarstvom KBS-a – predviđa davanje KBS-u dodatnih nadležnosti u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Tači je predložio izmene zakona, a ne iniciranje ustavnih amandmana kako bi se formirale Oružane snage Kosova, zbog odbijanja srpskih poslanika da podrže te promene. Prema važećim zakonima, glas srpskih poslanika potreban je za amandmane Ustava kako bi se otvorio put za formiranje Vojske Kosova.

Predstavnici opozicionih stranaka izjavili su u utorak za list Zeri da će doprineti svakom predlogu koji bi mogao dovesti do formiranja vojske. Oni, međutim, upozoravaju da Tačijeva inicijativa neće biti podržana ukoliko ima za cilj narušavanje interesa Kosova. Poznavaoci bezbednosnih pitanja kažu da ova inicijativa kasni, uz napomenu da je formiranje vojske neophodno Kosovu.

Gazeta Express je imala uvid u Nacrt zakona o KBS, koji neće izmeniti ime ovih lako naoružanih snaga, već samo njihovu misiju. Sadašnja misija KBS-a je da vodi operacije u slučaju kriza na Kosovu i u inostranstvu; operacije zaštite civila na Kosovu i da pomogne civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda i drugih vanrednih situacija. Novi zakon će dati nadležnosti KBS-u za očuvanje suvereniteta Kosova.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, prisustvovao je događaju KBS-a u nedelju, kada je najavio da će transformacija KBS-a u vojsku uskoro biti sprovedena. KBS ima 2.500 lako naoružanih vojnika i 800 rezervista. Odluku o formiranju Vojske Kosova prvo mora da odobri Skupština. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.