Vlada Kosova se „slaže“ sa kritikama američke ambasade

Ramuš HAradinaj Filip Kosnet

Američka ambasada juče je izrazila kritike i zabrinutost na račun kosovske vlade zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visoke pozicije, uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti. Predstavnici Vlade Kosova kažu da razumeju i da ove kritike vide kao korisne savete, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

U jučerašnjem saopštenju ambasade SAD u Prištini izražena je duboka zabrinutost zbog imenovanja ovakvih nekvalifikovanih lica, koja, kako su naveli „podrivaju javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišavaju zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramote žrtve prošlih krivičnih dela ovih pojedinaca“.

S druge strane, zvaničnici u kosovskoj vladi poručuju da shvataju kritike i poručuju da bi profesionalni kriterijumi trebalo da budu preduslov za obavljanje dužnosti.

Zamenik ministra spoljnih poslova u Vladi Kosova, Anton Beriša (Anton Berisha) rekao je za RSE, da ne želi da priča o pojedinačnim slučajevima, ali da je, kako je rekao, sistem imenovanja na Kosovu komplikovan.

Američki ambasador Filip Kosnet uputio je i oštre kritike povodom postavljanja lica osuđenih za ratne zločine na visoke pozicije.

Kosnet: Protivimo se imenovanju osuđenog ratnog zločinca za ambasadora

Kosnet: Osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi

„Shvatamo ih i kao veoma korisne savete u vezi sa imenovanjima. Ne samo kao diplomata, već i kao inženjer koji zna da je profesionalni kriterijum preduslov za svakog zvaničnika koji obavlja dužnosti“, poručio je zamenik ministra.

Izjavio je i da je Kosovu potrebno još vremena da dobro razume pozicije evropskih država u vezi sa imenovanjima.

„Mislim da je reč o čitavom društvu, bez želje da relativizujem odgovornost donosioca odluka, ali, plašim se da naša sveukupna društvena svest nije dostigla nivo, da kažem, usklađenosti sa evropskim standardima koje smo preuzeli i stavili na papir u formi zakona i uredaba, ali vidimo da imamo velike poteškoće u implementaciji“, rekao je Beriša.

Podsećamo, ambasador SAD je bio prvi, a ujedno i jedini ambasador, koji je osudio imenovanje osuđenog ratnog zločinca Suljejmana Seljimija koji se nalazi na uslovnom otpustu, za savetnika u kabinetu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. „Osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi“ , poručio je tada Kosnet.

Početkom maja, ovaj ambasador je, ne navodeći o kojoj osobi se radi, upitao na svom Tviter profilu „Kakvu poruku Kosovo šalje svetu kada imenuje osuđenog ratnog zločinca za ambasadora?“, iskazavši „snažno“ protivljenje ovakvoj odluci.

Kosovski mediji su nešto pre toga, pozivajući se na neimenovane izvore, pisali da je upravo Suljejman Seljimi postavljen za ambasadora u Tirani. Naša redakcija se obratila Ministarstvu spoljnih poslova Kosova povodom ovih navoda, ali do danas nismo dobili odgovor.

Međutim, prisustvo osuđenih lica za ratne zločine u javnom životu nije samo slučaj na Kosovu. Na nedavno održanoj šetnji „Besmrtnog puka“ u Nišu, na čelu kolone našao se i general Vladimir Lazarević koji je pred Haškim tribunalom osuđen zbog raznih zločina na Kosovu, preneo je N1.

Kosnetov kolega u Beogradu, Kajl Skot, osudio je učešće generala Lazarevića u šetnji „Besmrtnog puka“ u Nišu, kojom je obeležen Dan pobede nad fašizmom.

„Sramota je da osuđeni ratni zločinac korača ispred onih koji žele da odaju počast saveznicima koji su umirali boreći se za pravdu i mir u Evropi. Dan Evrope = evropske vrednosti“, objavio je Skot na svom Tviter nalogu.

U međuvremenu, RSE je zatražila od američke ambasade pojašnjenje konkretnih slučajeva koji su izazvali zabrinutost ove ambasade, ali do objavljivanja teksta ambasada nije dostavila odgovor.

Povezani članci:

Ambasada SAD: Dosta sa imenovanjima zločinaca i optuženih za kriminal u Vladi Kosova

Osuđeni ratni zločinac savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja

Zbog imenovanja Nasera Šalje, britanski ambasador se povukao iz borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.