Upoznajte bendove i umetnike ovogodišnjeg North City Jazz&Blues festivala

pres konferencija
Foto: Kossev

Članovi benda „Beogradski soul sextet“ i  „Blues Attack“, koji su sinoć i zvanično otvorili „North City Jazz&Blues“ festival, kao i umetnici koji učestvuju na likovnoj koloniji „Kolektivna slika“, čija će izložba biti predstavljena danas u 18 časova u PKC „Akvarijus“, predstavili su se javnosti na konferenciji za medije u EU info centru u Kosovskoj Mitrovici.

Ovaj festivalski dan započeo je dnevnom svirkom „Beogradskog soul sextet-a“ u kafe baru Incognito, a nastaviće se večeras u Soho baru svirkom benda „Blues Attack“ u 21 i 30. Festivalski dan će se završiti nastupom benda „James Brown tribute“ od 22:30 časova.

Igor Dražević, pijanista Beogradskog soul sextet-a, predstavio je ovu šestorku, koji čine truba, klavir, harmonika, kontrabas, perkusije i glas. Na njihovom repertoaru je džez, argentinski tango, i sevdah soul – crnogorski, makedonski i srpski.

U kafiću Incognito danas su nastupili sa gostom, Bratislavom Đurićem, profesorom flaute na ovdašnjem Fakultetu umetnosti, koji je, kako je rekao „imao tu čast da bude jedini profesor koji je svirao na ovom festivalu“.

Izveli su kompoziciju francuskog autora Bolinga koja je mešavina klasične muzike i džeza. Dražević i Đurić su se složili da je publika u Mitrovici sjajna i prijatna, i ovo im je bio prvi put da nastupaju na ovom festivalu.

Đurić je dodao da je veliki broj studenata Fakulteta umetnosti prisustvovao ovom događaju, ali ne i kolega.

Bendu „Blues Attack“ je pripala čast da sinoć zvanično i otvore festival u Rok školi u Južnoj Mitrovici. Ovaj bend je iz Turske, tačnije iz Istanbula, a njihov član je i naš nekadašnji sugrađanin Sezan Koroglu.

Koroglu je istakao da mu je drago što je nastupom svog benda dao doprinos svom rodnom gradu.

Petorka koja čini bend postoji već dve godine i ovo je prvi put da sviraju u inostranstvu. Sviraju svoje orginalne aranžmane bluz, soul i fank. Članovi benda raduju se večerašnjem nastupu u Soho baru.

Foto: Milan Milosavljević

Pod diregentskom palicom multimedijalnog umetnika, Vasilja Adžića, u okviru festivala, održava se i likovna kolonija „Kolektivne slike“.

Deset autora je za ovih pet dana imalo priliku da zajedno stvara, a na ovoj koloniji se, kako je Adžić istakao, „insistira na radosti zajedničkog stavaranja“.

Umetnici koji su se danas predstavili medijima su Aleksandar Alimpić, slikar iz Pančeva, Mirsad Đurđević, slikar iz Kosovske Mitrovice i Nebojša Stojković alijas Joškin Šiljan iz Grdelice.

Alimpić je istakao da se prvi put susreće sa konceptom kolektivne slike koji smatra „hrabrim i interesantnim“, a ovo mu je ujedno i prvi put da je na Kosovu i Metohiji.

Akademski slikar Mirsad Đurđević je, govoreći o likovnoj koloniji, istakao da „slike nastaju u vezi sa festivalom džez muzike i svaki potez četkicom je sazvučje tonova i predstavlja vezu između slikanja i muzike“.

Nebojša Stojković je već treći put u Mitrovici, a poslednje dve godine učestvuje na likovnoj koloniji. Ovaj samouki slikar iz Grdelice smatra da je Mitrovica „dobro okruženje za stvaranje“.

Umetnici su danas zajedno sa građanima stvarali „umetnička dela“, a najspremniji za akciju bili su izgleda najmlađi sugrađani.

Izložba ovih slika biće predstavljena danas u 18 časova u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.