Zbog imenovanja Nasera Šalje, britanski ambasador se povukao iz borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine

Ambasador Velike Britanije u Prištini Rori O’Konel, FOTO: Tviter nalog ambasadora O’Konela

Britanski ambasador u Prištini, Rori O’ Konel podneo je ostavku na mesto predsednika borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine nakon odluke kosovske skupštine da za predsednika sekretarijata ove agencije imenuje Nasera Šalju. U saopštenju Britanske ambasade navodi se da je kosovska skupština imenovala kandidata koji ne ispunjava kriterijume za ovu poziciju čime je prekršen memorandum o saradnji sa Britanskom ambasadom ali i pokazan nedostatak političke volje za sprovođenje meritokratskih imenovanja. 

Naser Šalja je imao dva protivkandidata za ovu poziciju, ali je uspeo da dobije poverenje većine poslanika u kosovskoj skupštini. Šalja se kandidovao za istu poziciju i pre deset meseci, ali nije uspeo da dobije dovoljno glasova poslanika, preneo je Insajderi.

Povodom odluke o imenovanju Šalje oglasila se Britanska ambasada u Prištini. U saopštenju se izražava žaljenje zbog odluke kosovske skupštine da ne imenuje jedinog kandidata koji je ispunjavao sve kriterijume, već kandidata „koji se prema stručnoj oceni ne smatra podobnim za imenovanje“. Ovaj postupak, kako navode, predstavlja „jasno kršenje memoranduma o saradnji“ između Britanske ambasade i Skupštine Kosova.

„Kao rezultat ove nesretne odluke“ britanski ambasador u Prištini, Rori O’ Konel, podneo je ostavku na poziciju predsednika borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine.

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet takođe je izrazio razočaranje odlukom kosovske skupštine da ne imenuju „profesionalno rukovodstvo“.

„Poslanici su pokazali da više cene nepotizam nego imovinska prava građana Kosova“, napisao je Kosnet na svom Tviter nalogu.

U nastavku prenosimo saopštenje Britanske ambasade u celosti.

Britanska ambasada u Prištini žali zbog odluke Skupštine Kosova da imenuje Nasera Šalju kao predsednika sekretarijata Kosovske agencije za upoređvanje i verifikaciju imovine.

Projekat podrške Britanske ambasade javnom zapošljavanju dva puta je podržao proces zapošljavanja predsednika sekretarijata Kosovske agencije za upoređivanje  i verifikaciju imovine.

Prvi proces je Skupština poništila. U drugom procesu zapošljavanja, sprovedenom na transparentan i meritokratski način, identifikovan je samo jedan kandidata koji je ispunjavao kriterijume za imenovanje. Izveštaji o zapošljavanju, koje je izradio partner na implementaciji projekta, podeljeni su sa svim šefovima parlamentarnih grupa u Skupštini Kosova. Nažalost, prošle nedelje Skupština nije izabrala jedinog kandidata za kojeg se utvrdilo da ispunjava kriterijume za imenovanje, već je imenovala kandidata koji se prema stručnoj oceni ne smatra podobnim za imenovanje.

Ovo je jasno kršenje memoranduma o saradnji između Britanske ambasade i Skupštine Kosova.

Kosovske institucije imaju pravo da imenuju odgovarajuće kandidate sa liste kandidata koji ispunjavaju kriterijume. Međutim, pri izboru kandidata koji se u ovom slučaju nije mogao smatrati podobnim za imenovanje, institucije su pokazale ne samo nedostatak posvećenosti implementaciji našeg zajedničkog projekta, već, što je još važnije, nedostatak predanosti mandatu i radu Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine.

Ova odluka dovodi nas do pitanja da li većina članova Skupštine Kosova ima političku volju da sprovede meritokratska imenovanja. Kao rezultat ove nesretne odluke, britanski ambasador je podneo ostavku na poziciju predsednika borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine. Njegovo pismo ostavke prosleđeno je specijalnom predstavniku EU. On zahvaljuje sadašnjem rukovodstvu i osoblju agencije na njihovoj nepokolebljivoj profesionalnosti i predanosti tokom njegovog mandata u bordu, i želi im, kao i organizaciji, uspeh u budućnosti.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.