Ambasada SAD: Dosta sa imenovanjima zločinaca i optuženih za kriminal u Vladi Kosova

 

Sjedinjene Američke Države ostaju duboko zabrinute zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visokim pozicijama u vladi od strane Vlade Kosova – uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti. Ova ambasada pozvala je kosovske lidere da „ozbiljno shvate ovo pitanje i zaustave i preokrenu ovaj trend u imenovanjima pojedinaca, neke od kojih je ambasada već poimenično navela“, poručujući da njihov izbor „izgleda unapređuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države“.

Ambasada je u saopštenju navela da u demokratskim društvima pojedinci imenovani na visoke pozicije treba da pokazuje „etičko i kvalifikovano lice u svetu“, ali da kosovski obrasci imenovanja, nažalost, predstavljaju suprotnost.

„Nekvalifikovani pojedinci, one koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno krivično goni za teška krivična dela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja nemaju šta da rade na javnim funkcijama“, poručili su.

Podsećamo, ambasador SAD je bio prvi, a ujedno i jedini ambasador, koji je osudio imenovanje osuđenog ratnog zločinca Suljejmana Seljimija koji se nalazi na uslovnom otpustu, za savetnika u kabinetu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi, poručio je tada Kosnet.

Početkom maja, ovaj ambasador je, ne navodeći o kojoj osobi se radi, upitao na svom Tviter profilu „Kakvu poruku Kosovo šalje svetu kada imenuje osuđenog ratnog zločinca za ambasadora?“, iskazavši „snažno“ protivljenje ovakvoj odluci.

Kosovski mediji su nešto pre toga, pozivajući se na neimenovane izvore, pisali da je upravo Suljejman Seljimi postavljen za ambasadora u Tirani. Naša redakcija se obratila Ministarstvu spoljnih poslova Kosova povodom ovih navoda, ali do danas nismo dobili odgovor.

Međutim, prisustvo osuđenih lica za ratne zločine u javnom životu nije samo slučaj na Kosovu. Na nedavno održanoj šetnji „Besmrtnog puka“ u Nišu, na čelu kolone našao se i general Vladimir Lazarević koji je pred Haškim tribunalom osuđen zbog raznih zločina na Kosovu, preneo je N1.

Kosnetov kolega u Beogradu, Kajl Skot, osudio je učešće generala Lazarevića u šetnji „Besmrtnog puka“ u Nišu, kojom je obeležen Dan pobede nad fašizmom.

„Sramota je da osuđeni ratni zločinac korača ispred onih koji žele da odaju počast saveznicima koji su umirali boreći se za pravdu i mir u Evropi. Dan Evrope = evropske vrednosti“, objavio je Skot na svom Tviter nalogu.

Imenovanje ovakvih nekvalifikovanih osoba, smatraju da „podriva javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišava zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramoti žrtve prošlih krivičnih dela ovih pojedinaca“.

Navode da bi pojedinici trebalo da imaju mogućnost da obnove svoje živote nakon prošlih prestupa, međutim, „pošto istorija pamti kako pozitivne doprinose pojedinaca tako i njihove neuspehe, neka ponašanja trebalo da budu trajno zabranjena u obavljanju javne funkcije: umešanost u teška krivična dela trebalo bi da alarmiraju o sposobnosti osobe da ikada ponovo bude na takvoj poziciji“.

Američka ambasada u Prištini, poziva „građane Kosova, kao i njihove lidere, da razmisle o tome kakvo lice žele da Kosovo pokaže svetu. Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje i zaustave i preokrenu ovaj trend u imenovanjima pojedinaca, neke od kojih je Ambasada već poimenično navela, čiji izbor izgleda unapređuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države“.

Pročitajte još:

Kosnet: Protivimo se imenovanju osuđenog ratnog zločinca za ambasadora

Kosnet: Osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi

Osuđeni ratni zločinac savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja

Zbog imenovanja Nasera Šalje, britanski ambasador se povukao iz borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.