Đurić pozvao Srbe na kosovske izbore: Da ostanemo organski povezani sa srpskim institucijama

„Pozivam sve naše građane, sve naše sunarodnike na Severu Kosova i Metohije, u opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, da izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu, da svojim aktivnim doprinosom doprinesu u tome da očuvamo jedinstvo sa državom Srbijom, da ostanemo organski povezani sa institucijama naše države, da ne dozvolimo albanskim političarima koji su smislili pokvareni, ali ipak prilično proziran plan kako da se otarase srpske kontrole na četiri opštine sa srpskom većinom na Severu Kosova i Metohije, da im ne dozvolimo da sprovedu taj plan“ – ovo je deo poziva direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića građanima na Severu da u nedelju glasaju za gradonačelnike na vanrednim lokalnim izborima „Republike Kosovo“.

Srpska lista je jedina partija kosovskih Srba koja se prijavila za izbore, a kandidati su dojučerašnji gradonačelnici ovih opština, osim Stevana Vulovića koji je ostavkom, kako je rekao, skinuo „teret bruke“. Umesto njega, kandidat je sada njegov brat Srđan Vulović.

U nastavku prenosimo ostatak poziva direktora Đurića:

„I vidimo da im je ideja da nas podele, da nas posvađaju, da iskoriste neke među Srbima zato da promovišu svoju kontrolu i uspostave svoju kontrolu u opštinama sa srpskom većinom. Neke su čak i pozvali. Zamislite neki Srbi su čak i pozvali da se glasa za kandidata gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Albanca, iako znamo da je to tvrda sredina sa srpskom većinom i očigledno da ne prezaju ni od jednog koraka i postupka samo da bi preuzeli kontrolu nad četiri opštine sa srpskom većinom. Zato ponavljam još jednom.

Izbori 19. maja nisu klasični izbori za Srbe na Kosovu i Metohiji između političkih stranaka, već su izbori na kojima se radi o očuvanju srpskog karaktera četiri opštine sa srpskom većinom, zbog toga molim i apelujem na sve naše sugrađane da shvate ove nedeljne izbore najozbiljnije.

Svi u Prištini, svi Albanci se nadaju da se nećemo odazvati, nadaju se da će pokazati da oni napreduju i u broju i u snazi na Severu Kosova i Metohije i zato je jako važno da pokažemo našu snagu i slogu i da im pokažemo da ćemo uvek i svuda da se borimo za to da te opštine ostanu naše, kao što jesu srpske i 19. maja svi ćemo da pokažemo da to jeste tako i da jesmo složni. Možemo da imamo hiljaduijednu političku razliku na teritoriji centralne Srbije.

Ovde na teritoriji Kosova i Metohije moramo da budemo i bićemo kao jedan, i pokazaćemo Albancima da nas neće pobediti našom sopstvenom lenjošću i našom sopstvemom nespremnošću da uradimo ono najminimalnije što treba da bi smo sačuvali naš kućni prag. Jer ovde se radi o tome da li ćemo sačuvati srpski karakter našeg kućnog praga u Kosovskoj Mitrovici, a ne o bilo čemu drugom, ne o bilo kakvoj lokalnoj ili svetskoj politici. Zato 19. maja molim sve da obave svoju građansku, i ako hoćete svoju i srpsku dužnost“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.