Ustavni sud Kosova: Članovi CIK-a imenovani u skladu sa ustavom

Imenovanjem članova kosovske Centralne izborne komisije, nije prekršen član 139 paragraf 4 (Centralna izborna komisija) Ustava Kosova, saopštio je kosovski Ustavni sud razmatranjem zahteva 30 poslanika Skupštine Kosova za ocenu ustavnosti odluke kosovskog predsednika, Hašima Tačija o imenovanju članova ove komisije, 28. marta 2019. godine.

Predsednik Kosova Hašim Tači imenovao je krajem marta osam članova Centralne izborne komisije (CIK). Ovoj odluci prethodio je javni poziv američke ambasade u Prištini upućen predsedniku Tačiju da „odmah imenuje“ članove ove institucije čiji je rad bio blokiran još od početka 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima.

Nakon izbora 2017. godine, Tači je odlagao imenovanje novih članova CIK-a uz obrazloženje da je nejasno kako treba da postupi nakon ishoda tadašnjih izbora. Zatražio je i mišljenje ustavnog suda kako bi razrešio ovu dilemu. Ustavni sud Kosova ocenio je da bi Tači trebalo da imenuje dva kandidata iz pokreta Samoopredeljenje, dva iz LDK i dva iz predizborne koalicije PAN (koju su činili PDK, AAK i NISMA).

Upravo je imenovanje ovih članova tada prethodilo raspisivanju i samom održavanju vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na Severu Kosova sa srpskom većinom.

Međutim, od 10 članova CIK-a, koliko je predviđeno Zakonom o opštim izborima, Tači je imenovao samo 8 članova ovog regulatornog tela, a među njima su Alfred Kinoli, Ćemailj Kurtiši, Erkan Špat i Stevan Veselinović, koji je još 2017. predložen od strane Srpske liste za novog člana CIK-a (članovi iz redova manjinskih zajednica u CIK-u), kao i Sami Hamiti, Fljorian Duši, Adnan Rustemi, Nazlie Bala – članovi LDK i Pokreta Samoopredeljenje.

Preostala dva člana koja nisu imenovana trebalo bi da u CIK-u predstavljaju partije u vladajućoj PAN koaliciji koja obuhvata tri političke partije.

Ubrzo po donošenju ove odluke, šefovi tri parlamentarne grupe, PSD, AAK i NISMA su uz podršku 30 poslanika ovih partija predali Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika.

Predstavnici ovih partija smatraju da Tači nije delovao u skladu sa ustavnim nadležnostima.

„Prethodno je kancelarija predsednika tražila od svih parlamentarnih grupa da pošalju imena članova CIK-a i mi smo sve poslali i smatramo da je do kršenja procedure došlo upravo zato što nije sproveden onaj zahtev predsednika da dekretom imenuje sve članove parlamentarnih grupa“, izjavio je tada za medije Biljal Šeifi (Bilall Sherifi) iz NISMA-e.

Ustavni sud Kosova, oglasio se juče saopštenjem za javnost, navodeći da odluka kosovskog predsednika o imenovanju osam članova CIK-a, nije u suprotnosti sa članom 139 paragraf 4 Ustava Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.